Krompirjeva zloženka z zeljem in gorgonzolo
Krompirjeva zloženka z zeljem in gorgonzolo bo čudovito popestrila vaš jedilnik. Lahko jo postrežemo kot bogato prilogo ali brezmesno glavno jed.
V hladnih dneh, ko je zelje v obilju in ne vemo več v katero jed bi ga še vključili, nas ta recept prav razveseli. Krompirjevo zloženko z zeljem bi uvrstil med domače jedi kot so musaka ali lazanja, ki vedno prijetno pocrkljajo. Plasti svežega zelja, začinjenega krompirja, svežina skute in pikantnost gorgonzole se povežejo v slastno jed, ki nas težko pusti ravnodušne. Jed je sočna, polnega okusa in hkrati nas ne obteži preveč.
Količina: 4 porcije / Čas priprave: 110 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na porcijo) | |
Energetska vrednost | 570kcal |
Beljakovine | 25 g |
Ogljikovi hidrati | 46 g |
Maščobe | 34 g |
Sestavine:
- ena manjša glava svežega zelja (600 g)
- 1 ½ žličke soli
- žlička mletega pisanega popra
- 2 žlici olivnega olja
- 450 g olupljenega krompirja
- 1 žlička majarona
- 2 žlički bazilike
- 2 žlički dimljene paprike
- 150 g pora
- šop svežega peteršilja
- 250 g pasirane skute
- 100 ml smetane za kuhanje
- 4 stroki česna
- 200 g gorgonzole
- 200 ml zelenjavne jušne osnove
Priprava:
- Pečico segrejemo na 200 ° C in pripravimo visok kvadratni pekač (22 x 22 cm). Lahko ga nadomestimo tudi s pravokotnim pekačem (20 x 30 cm).
- Zelju odstranimo liste in jih natrgamo v večjo skledo. Dodamo ½ žličke soli, ½ žličke popra in žlico olivnega olja. Dobro premešamo in zelje z rokami rahlo potlačimo. Odstavimo in pustimo ob strani, da se zelje malo zmehča.
- Krompir narežemo na 2-3 mm debele rezine in ga prestavimo v večjo skledo. Začinimo ga z majaronom, baziliko, dimljeno papriko, 1 žličko soli in ½ žličke popra.
- H krompirju dodamo na tanke kolute narezan por, sesekljan svež peteršilj in 1 žlico olivnega olja. Vse skupaj dobro premešamo.
- V tretji skledi zmešamo skupaj pasirano skuto, smetano za kuhanje in sesekljane stroke česna. Premešamo.
- Sedaj se lotimo zlaganja pripravljenih plasti. Število plasti bo odvisno od velikosti uporabljenega pekača.
- V pripravljen kvadratni pekač položimo ⅓ svežega zelja, čez položimo ⅓ začinjenega krompirja in ga premažemo s ⅓ skute. Po vrhu potresemo ⅓ narezane gorgonzole.
- Dvakrat ponovimo zaporedje zlaganja, ki se zaključi s plastjo sira.
- Nato v pekač vlijemo 200 ml zelenjavne jušne osnove in rahlo odmaknemo robove zelenjave od stranic pekača, da se tekočina lepše razporedi po pekaču.
- Pekač pokrijemo z alu folijo in ga prestavimo v ogreto pečico.
- Zloženko pečemo 80 minut na sredini in brez ventilacije
- Odstranimo folijo in vklopimo funkcijo za žar. Zloženko pečemo še 15 minut.
- Pečeno zloženko pustimo odstati 10 minut nato jo še toplo postrežemo.
Nasveti:
Recept dopušča precej prilagoditev glede izbranih sestavin, paziti moramo samo na količino tekočih sestavin, ki jih ne sme biti Skuto lahko nadomestimo s kajmakom, rikoto, maskarpone sirom ali kislo smetano. Por lahko zamenjamo z mlado čebulo ali šalotkami. Gorgonzolo lahko nadomestimo z različnimi topljivimi in pikantnimi siri (cheddar, gruyere, roquefort).
V jed lahko vključimo tudi mleto meso.
Poskusi še čufte z zeljem in ohrovtovo pojedino.
Dober tek!