Krompirjeva zloženka z zeljem in gorgonzolo

Krompirjeva zloženka z zeljem in gorgonzolo bo čudovito popestrila vaš jedilnik. Lahko jo postrežemo kot bogato prilogo ali brezmesno glavno jed.

V hladnih dneh, ko je zelje v obilju in ne vemo več v katero jed bi ga še vključili, nas ta recept prav razveseli. Krompirjevo zloženko z zeljem bi uvrstil med domače jedi kot so musaka ali lazanja, ki vedno prijetno pocrkljajo. Plasti svežega zelja, začinjenega krompirja, svežina skute in pikantnost gorgonzole se povežejo v slastno jed, ki nas težko pusti ravnodušne. Jed je sočna, polnega okusa in hkrati nas ne obteži preveč.

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 110 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo) 
Energetska vrednost570kcal
Beljakovine25 g
Ogljikovi hidrati46 g
Maščobe34 g

Sestavine:

  • ena manjša glava svežega zelja (600 g)
  • 1 ½  žličke soli
  • žlička mletega pisanega popra
  • 2 žlici olivnega olja
  • 450 g olupljenega krompirja
  • 1 žlička majarona
  • 2 žlički bazilike
  • 2 žlički dimljene paprike
  • 150 g pora
  • šop svežega peteršilja
  • 250 g pasirane skute
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • 4 stroki česna
  • 200 g gorgonzole
  • 200 ml zelenjavne jušne osnove

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 200 ° C in pripravimo visok kvadratni pekač (22 x 22 cm). Lahko ga nadomestimo tudi s pravokotnim pekačem (20 x 30 cm).
  2. Zelju odstranimo liste in jih natrgamo v večjo skledo. Dodamo ½ žličke soli, ½ žličke popra in žlico olivnega olja. Dobro premešamo in zelje z rokami rahlo potlačimo. Odstavimo in pustimo ob strani, da se zelje malo zmehča.
  3. Krompir narežemo na 2-3 mm debele rezine in ga prestavimo v večjo skledo. Začinimo ga z majaronom, baziliko, dimljeno papriko, 1 žličko soli in ½  žličke popra.
  4. H krompirju dodamo na tanke kolute narezan por, sesekljan svež peteršilj in 1 žlico olivnega olja. Vse skupaj dobro premešamo.
  5. V tretji skledi zmešamo skupaj pasirano skuto, smetano za kuhanje in sesekljane stroke česna. Premešamo.
  6. Sedaj se lotimo zlaganja pripravljenih plasti. Število plasti bo odvisno od velikosti uporabljenega pekača.
  7. V pripravljen kvadratni pekač položimo ⅓ svežega zelja, čez položimo ⅓ začinjenega krompirja in ga premažemo s ⅓ skute. Po vrhu potresemo ⅓ narezane gorgonzole.
  8. Dvakrat ponovimo zaporedje zlaganja, ki se zaključi s plastjo sira.
  9. Nato v pekač vlijemo 200 ml zelenjavne jušne osnove in rahlo odmaknemo robove zelenjave od stranic pekača, da se tekočina lepše razporedi po pekaču.
  10. Pekač pokrijemo z alu folijo in ga prestavimo v ogreto pečico.
  11. Zloženko pečemo 80 minut na sredini in brez ventilacije
  12. Odstranimo folijo in vklopimo funkcijo za žar. Zloženko pečemo še 15 minut.
  13. Pečeno zloženko pustimo odstati 10 minut nato jo še toplo postrežemo.

Nasveti:

Recept dopušča precej prilagoditev glede izbranih sestavin, paziti moramo samo na količino tekočih sestavin, ki jih ne sme biti  Skuto lahko nadomestimo s kajmakom, rikoto, maskarpone sirom ali kislo smetano. Por lahko zamenjamo z mlado čebulo ali šalotkami. Gorgonzolo lahko nadomestimo z različnimi topljivimi in pikantnimi siri (cheddar, gruyere, roquefort).

V jed lahko vključimo tudi mleto meso.

Poskusi še čufte z zeljem in ohrovtovo pojedino.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi