Čufti so nekaj najboljšega, kadar jih postrežemo s paradižnikovo omako in kremnim pire krompirjem. Vegi čufti so brezmesna različica čuftov, pripravljenih na osnovi kuhane čičerike in gobic.

Vegi čufti s paradižnikovo omako so super slastna in udobna jed, ki se jo s težko naveličam. Čvrsti in sočni čufti, obdani s sladko kislo paradižnikovo omako so prava eksplozija okusov ob katerih seveda ne sme manjkati pire krompir. Nikoli ni problem, če nam ostane čuft ali dva, saj so odlični tudi dan kasneje, zakopani med plasti kruha, sira in mlade špinače.

Količina: 16 čuftov (4 osebe)/ Čas priprave: 60 minut/ Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za čufte:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 čebula
  • 400 g šampinjonov
  • 4 stroki česna
  • 1,5 žličke soli
  • 1 žlička kurkume,
  • 2 žlički dimljene rdeče paprike,
  • 1/2 žličke timijan
  • 1 žlička origana
  • 500 g kuhane čičerike
  • 80-100 g drobtin
  • 1 l začinjene paradižnikove omake

Priprava vegi čuftov:

  1. Popraži nasekljano čebulo ter česen, praži toliko časa, da postekleni, nato dodaj še nasekljane gobice, sol in začimbe. Praži dobrih pet minut na visokem ognju, da večina tekočine izpari.
  2. Pražene gobe in čičeriko zmešaj v mešalniku, pazi, da ostanejo še manjši koščki zelenjave, ne želimo pireja
  3. Zmesi dodaj še drobtine in začini po okusu
  4. Oblikuj za golf žogico velike čufte, položi jih na pekač obložen s peki papirjem in peči 40 minut na 180 ºC. (Na polovici je priporočljivo, če jih obrneš).
  5. Ko so kroglice pečene jih vmešaj v vročo paradižnikovo omako ter takoj postrezi.

Nasveti:

Čufte lahko pred pečenjem v pečici popražiš na olju.

Čufti se naslednji dan odlično znajdejo tudi v bogatem sendviču z brijem, paradižnikom in mlado špinačo.

Poskusi še polnjene paprike in jurčkove hlebčke s tahinijem.

Dober tek!