Pad thai je zacvetel po slovenskih ulicah in se izkazal kot izredno priljubljena ulična hrana. Za doprinos k popularizaciji te pisane jedi se lahko zahvalimo tudi turizmu. Tajska je ena izmed bolj priljubljenih turističnih destinacij in prav pad thai je verjetno najbolj prepoznavna jed, ki si jo lahko privoščimo tudi doma.

Pad thai je ena izmed mojih priljubljenih jedi. Različic receptov je ogromno, pri temu pa se bom poskusil držati čim bolj osnovne. Piščančje prsi lahko deloma, ali v celoti nadomestite z rakci. Brez večjih težav pa lahko meso v celoti izpustite in pripravite vegetarijansko ali celo vegansko različico.

Za vegetarijansko različico pad thaia meso zamenjajte z malce večjo količino tofuja in ribjo omako nadomestite kar s sojino, najbolje kakšno temnejšo različico. Veganski pad thai pa pripravite podobno, le da izpustite še jajci.

Najboljši pad thai

Sestavine za pad thai:

  • 120 g riževih rezancev
  • 1 šalotka
  • 2 mladi čebuli (zeleni deli)
  • 100 g kalčkov
  • 2 jajci
  • 80 g tofuja
  • 60 g praženih arašidov
  • 200 g piščančjih prsi

Za omako:

  • 4 žlice ribje omake
  • 2 žlici sladkorja
  • Dve žlički riževega kisa (uporabimo lahko tudi tamarind ali mešanico limoninega in limetinega soka)
  • 1 dl vode
  • Srirača po okusu (lahko tudi chilli)

Priprava:

  1. Riževe rezance za približno deset minut namočimo v vodo.
  2. Meso narežemo na trakce in ga popražimo v ponvi toliko, da karamelizira. Potem ga odstranimo iz ponve.
  3. Odstranimo meso in dodamo na kocke narezan tofu, pražimo dve minuti in dodamo drobno nasekljano šalotko in pražimo par minut.
  4. Pripravimo omako tako, da zmešamo ribjo omako, sladkor, rižev kis, vodo in sriracho.
  5. Dodamo riževe rezance in prelijemo z omako. Vse skupaj pražimo par minut. Če se rezanci ne skuhajo dovolj, postopoma dodajamo malce vode.
  6. Rezance in zelenjavo porinemo na stran woka in na drugo stran ubijemo dve jajci. Počakamo, da se jajci nekoliko popražita, nato ju pa zmešamo in vmešamo k rezancem. Vse skupaj premešamo.
  7. Dodamo kalčke, narezane zelene dele mlade čebule, meso in drobno nasekljane arašide. Vse skupaj mešamo in pražimo nekaj minut.
  8. Postrežemo s prilogo narezanih arašidov, svežih kalčkov, čilija in z rezino limete za dodatno svežino.

Nasveti:

Riževe rezance je potrebno predhodno namočiti v vodi, da se potem lažje skuhajo.

Tamarind omaka se tradicionalno uporablja za dodajanje svežine in kisline k omaki za pad thai. Najlažje jo nadomestimo tako, da zmešamo enaki količini limoninega in limetinega soka. Tudi rižev kis se dobro obnese kot nadomestilo.

Ribjo omako lahko nadomestimo s temnejšimi sojinimi omakami, tamariji in podobnimi vegi različicami.

Morda vam bo všeč tudi preprosta miso juha.

Dober tek!