Najboljši pad thai

Najboljši pad thai

Pad thai je zacvetel po slovenskih ulicah in se izkazal kot izredno priljubljena ulična hrana. Za doprinos k popularizaciji te pisane jedi se lahko zahvalimo tudi turizmu. Tajska je ena izmed bolj priljubljenih turističnih destinacij in prav pad thai je verjetno najbolj prepoznavna jed, ki si jo lahko privoščimo tudi doma.

Najboljši pad thai

Pad thai je ena izmed mojih priljubljenih jedi. Različic receptov je ogromno, pri temu pa se bom poskusil držati čim bolj osnovne. Piščančje prsi lahko deloma, ali v celoti nadomestite z rakci. Brez večjih težav pa lahko meso v celoti izpustite in pripravite vegetarijansko ali celo vegansko različico.

Za vegetarijansko različico pad thaia meso zamenjajte z malce večjo količino tofuja in ribjo omako nadomestite kar s sojino, najbolje kakšno temnejšo različico. Veganski pad thai pa pripravite podobno, le da izpustite še jajci.

Količina: 2 osebi / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za pad thai:

  • 120 g riževih rezancev
  • 1 šalotka
  • 2 mladi čebuli (zeleni deli)
  • 100 g kalčkov
  • 2 jajci
  • 80 g tofuja
  • 60 g praženih arašidov
  • 200 g piščančjih prsi

Sestavine za omako:

  • 4 žlice ribje omake
  • 2 žlici sladkorja
  • Dve žlički riževega kisa (uporabimo lahko tudi tamarind ali mešanico limoninega in limetinega soka)
  • 1 dl vode
  • Srirača po okusu (lahko tudi chilli)

Priprava:

  1. Riževe rezance za približno deset minut namočimo v hladno vodo.
  2. Piščančje prsi narežemo na trakce in jih popražimo v ponvi na vročem olju, toliko, da karamelizira. Potem ga odstranimo iz ponve.
  3. Odstranimo meso in dodamo na kocke narezan tofu, pražimo dve minuti, nato dodamo drobno nasekljano šalotko in pražimo še par minut.
  4. Pripravimo omako tako, da zmešamo ribjo omako, sladkor, rižev kis, vodo in sriracho.
  5. Dodamo riževe rezance in jih prelijemo z omako. Vse skupaj pražimo približno deset minut. Če se rezanci ne skuhajo dovolj, vmes postopoma dodajamo malce vode.
  6. Rezance in zelenjavo porinemo na stran woka in na drugo stran ubijemo dve jajci. Počakamo, da se jajci nekoliko popražita, nato ju pa zmešamo in vmešamo k rezancem. Vse skupaj premešamo.
  7. Dodamo kalčke, narezane zelene dele mlade čebule, meso in drobno nasekljane arašide. Dobro premešamo in pražimo nekaj minut.
  8. Postrežemo s prilogo narezanih arašidov, svežih kalčkov, čilija in z rezino limete za dodatno svežino.

Nasveti:

Riževe rezance je potrebno predhodno namočiti v vodi, da se potem lažje skuhajo. Obstajajo tudi instant riževi rezanci, ki pred kuhanjem ne potrebujejo namakanja. Te pripravimo enako, le da jih ne namakamo. Preverite kaj piše na embalaži.

Tamarind omaka se tradicionalno uporablja za dodajanje svežine in kisline k omaki za pad thai. Najlažje jo nadomestimo tako, da zmešamo enaki količini limoninega in limetinega soka. Tudi rižev kis se dobro obnese kot nadomestilo.

Ribjo omako lahko nadomestimo s temnejšimi sojinimi omakami, tamariji in podobnimi vegi različicami.

Morda vam bo všeč tudi začinjen tahinijev preliv in preprosta miso juha

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi