Hrustljave krompirjeve rezine

Hrustljave krompirjeve rezine

Hrustljave krompirjeve rezine, prijetno začinjene z rožmarinom, česnom in kančkom kajenskega popra. Slastno kot priloga ali glavna jed v družbi sklede solate.

Hrustljave krompirjeve rezine

Hrustljave krompirjeve rezine ali dolar čips vedno znova prijajo. Pečene v pečici imajo še manj kalorij, lahko pa jih tudi ocvremo. Kot priloga zadoščajo za štiri porcije, v kolikor pa si boste poleg krompirčkov privoščili še skledo solate, pa bo porcija za dve do tri osebe. Krompirjeve rezine lahko začinimo tudi po svoje.

Kolilčina: 4 porcije / Čas priprave: 50 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo) 
Energetska vrednost286 kcal
Beljakovine5 g
Ogljikovi hidrati45 g
Maščobe11 g

Sestavine:

  • 1 kg krompirja za pečenje
  • 3 žlice olivnega olja
  • žlička suhega rožmarina
  • pol žličke česna v prahu
  • 1/3 žličke kajenskega popra
  • sol po okusu

Postopek:

  1. Pečico segrejemo na 210 °C.
  2. Krompir olupimo in narežemo na približno 3 mm tanke rezine.
  3. Rezine nato dobro obrišemo in jih prestavimo v večjo skledo.
  4. Dodamo olivno olje, rožmarin, česen v prahu in kajenski poper ali čili in vse dobro premešamo.
  5. Pekač obložimo s paprijem za peko, če imamo dva pekača ju lahko hkrati pripravimo, saj se krompirčka dovolj za dva pekača.
  6. Na pekača razporedimo krompirček. Med njimi naj bo nekaj malega prostora, da krompir lažje diha in se peče, ne toliko kuha.
  7. Krompirček razporedimo po obeh pekačih in prestavimo v ogreto pečico, enega nad drugega. Pečemo lahko tudi v dveh rundah, če želimo bolj nadzorovano peko.
  8. Pečemo 15 minut brez ventilacije, nato krompirčke obrnemo in jih pečemo še 15 minut na drugi strani. Po potrebi jih še enkrat obrnemo in še malce zapečemo, dokler krompirček ni hrustljav ob robovih in mehak na sredini.
  9. Odstranimo iz pečice, pustimo, da se malce ohladi, posolimo in postrežemo.
Hrustljave krompirjeve rezine
Hrustljave krompirjeve rezine

Nasveti:

Uporabimo krompir za peko, saj se bo bolj hrustljavo zapekel.

Surove rezine krompirja lahko tudi zamrznemo. To storimo tako, da jih razporedimo na pladenj in postavimo v zamrzovalnik. Ko zamrznejo jih lahko prestavimo v vrečko za zamrzovanje in jih prestavimo nazaj v zamrzovalnik.

Krompirček lahko pred peko tudi blanširamo v vreli slani vodi. Tako bo še bolj hrustljav, čas peke pa še dodatno zmanjšamo.

Poskusite tudi pečeno krompirjevo solato s pestom in tzatziki omako.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi