Speculaas namaz

Speculaas namaz sem odkril nedavno nazaj, ko mi ga je prijatelj prinesel iz Belgije. Neverjetno okusen je in zaman sem ga iskal v trgovinah pri nas. Pa sem se odločil, da raziščem sestavine in pripravim čim boljši približek temu slastnemu namazu. Odličen za vse ljubitelje piškotov speculaas.

Speculaas namaz se krasno poda k palačinkam, na svež popečen toast, lahko ga uporabimo tudi pri peki ali si ga privoščimo kar na žlico. Mmm … pregrešno dober je! Priprava je sila preprosta, zato le zavihaj rokave in si pripravi kozarček ali dva.

Količina: 250 ml kozarček / Čas priprave: 20 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 130 g piškotov speculaas
  • 120 ml smetane za stepanje
  • 90 ml javorjevega sirupa
  • 30 g masla
  • 1 žlička limoninega soka
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1/4 žličke soli
  • 1/8 žličke mletih klinčkov (dva ščepca)

Priprava:

  1. Najprej zdrobimo piškote. To lahko storimo v multipraktiku ali pa jih prestavimo v vrečko za vlaganje in jih dobro potolčemo z valjarjem.
  2. V kozico vlijemo smetano za stepanje, javorjev sirup, dodamo maslo, cimet v prahu, sol in mlete klinčke. V kolikor mletih klinčkov nimamo jih lahko tudi izpustimo.
  3. Vse premešamo in pričnemo segrevati na rahlem ognju. Segrevamo toliko časa, da se maslo stopi.
  4. Sedaj dodamo piškote in limonin sok. Vse dobro premešamo, kuhljamo na nizkem ognju še dve minuti in odstavimo.
  5. Pustimo, da vse odstoji še približno deset minut, nato pa s kuhalnico pretlačimo morebitne večje koščke piškotov, da dobimo kremno teksturo namaza.
  6. Namaz sedaj prelijemo v čist kozarček in pustimo na sobni temperaturi, da se nekoliko ohladi.
  7. Nato ga prestavimo v hladilnik in počakamo približno dve uri, da se namaz ohladi.
  8. Hranimo v hladilniku.
Speculaas namaz

Nasveti:

Speculaas piškoti so praviloma veganski. V kolikor želimo pripraviti vegansko različico tega okusnega namaza, maslo zamenjamo z 80 ml stopljenega kokosovega olja, smetano pa z enako količino rastlinskega napitka.

Namaz preverjeno zdrži v hladilniku tudi do pet dni. Predvidevam, da bi šlo tudi kakšen dan več.

Poskusite tudi krhke čokoladne piškote in presno granolo s cimetom in vanilijo.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi