Speculaas namaz
Speculaas namaz sem odkril nedavno nazaj, ko mi ga je prijatelj prinesel iz Belgije. Neverjetno okusen je in zaman sem ga iskal v trgovinah pri nas. Pa sem se odločil, da raziščem sestavine in pripravim čim boljši približek temu slastnemu namazu. Odličen za vse ljubitelje piškotov speculaas.
Speculaas namaz se krasno poda k palačinkam, na svež popečen toast, lahko ga uporabimo tudi pri peki ali si ga privoščimo kar na žlico. Mmm … pregrešno dober je! Priprava je sila preprosta, zato le zavihaj rokave in si pripravi kozarček ali dva.
Količina: 250 ml kozarček / Čas priprave: 20 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- 130 g piškotov speculaas
- 120 ml smetane za stepanje
- 90 ml javorjevega sirupa
- 30 g masla
- 1 žlička limoninega soka
- 1/2 žličke cimeta
- 1/4 žličke soli
- 1/8 žličke mletih klinčkov (dva ščepca)
Priprava:
- Najprej zdrobimo piškote. To lahko storimo v multipraktiku ali pa jih prestavimo v vrečko za vlaganje in jih dobro potolčemo z valjarjem.
- V kozico vlijemo smetano za stepanje, javorjev sirup, dodamo maslo, cimet v prahu, sol in mlete klinčke. V kolikor mletih klinčkov nimamo jih lahko tudi izpustimo.
- Vse premešamo in pričnemo segrevati na rahlem ognju. Segrevamo toliko časa, da se maslo stopi.
- Sedaj dodamo piškote in limonin sok. Vse dobro premešamo, kuhljamo na nizkem ognju še dve minuti in odstavimo.
- Pustimo, da vse odstoji še približno deset minut, nato pa s kuhalnico pretlačimo morebitne večje koščke piškotov, da dobimo kremno teksturo namaza.
- Namaz sedaj prelijemo v čist kozarček in pustimo na sobni temperaturi, da se nekoliko ohladi.
- Nato ga prestavimo v hladilnik in počakamo približno dve uri, da se namaz ohladi.
- Hranimo v hladilniku.
Nasveti:
Speculaas piškoti so praviloma veganski. V kolikor želimo pripraviti vegansko različico tega okusnega namaza, maslo zamenjamo z 80 ml stopljenega kokosovega olja, smetano pa z enako količino rastlinskega napitka.
Namaz preverjeno zdrži v hladilniku tudi do pet dni. Predvidevam, da bi šlo tudi kakšen dan več.
Poskusite tudi krhke čokoladne piškote in presno granolo s cimetom in vanilijo.
Dober tek!