Krhki čokoladni piškoti
Krhki čokoladni piškoti so resnično krhki in se v ustih kar stopijo. Drobljiva tekstura naredi piškote izredno lahke in nenasitne. Božanski so poleg vroče čokolade, kakava in seveda kave.
Krhki čokoladni piškoti so čudovito masleni in prijetno drobljivi. V ustih se nam razdrobijo in takoj za tem raztopijo. Recept je precej osnoven in če bi radi piškote še obogatili vam priporočam, da jih potopite ali prelijete s čokolado. Tako jih boste še hitreje pohrustali.
Količina: 15 piškotov / Čas priprave: 80 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- 170 g moke
- 20 g temnega kakava
- 125 g masla sobne temperature
- 75 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- 1 beljak
- Kristalni sladkor za posip
Priprava:
- Pečico segrejemo na 160° C in pripravimo pladenj, ki ga obložimo s papirjem za peko.
- V mešalno skledo presejemo moko in kakav, ter premešamo.
- V drugi mešalni skledi kremasto stepamo maslo in sladkor v prahu. Stepamo 2-3 minute, da se masa posvetli.
- Nato k maslu primešamo še eno razžvrkljano jajce. Dobro premešamo, da se masa lepo poveže.
- Sedaj primešamo še moko in kakav. Mešamo toliko časa, da se nam oblikuje testo.
- Testo bo mehko in rahlo lepljivo. Zavijemo ga v celofan in prestavimo v hladilnik za 30 minut.
- Ohlajeno testo oblikujemo v daljšo klobaso, ki jo v celoti premažemo z beljakom. Nato jo povaljamo v kristalnem sladkorju. Klobasa naj ima 3 cm premera.
- Sedaj klobaso narežemo na 1- 1,5 cm debele rezine, ki jih položimo na pripravljen pekač. Piškoti naj bodo narazen 2 cm.
- Piškote prestavimo v ogreto pečico in jih pečemo 15-20 minut.
- Pečene piškote nekoliko ohladimo preden jih prestavimo s pladnja.
Nasveti:
Pri pripravi piškotov je pomembno, da sta maslo in jajce podobne temperature.
Namesto navadnega kristalnega sladkorja lahko uporabimo tudi kokosov sladkor.
Piškote hranimo v zaprti posodi, drugače se zmehčajo.
Piškoti se v zaprti posodi obdržijo 4 -5 dni.
Če želimo lahko piškote nadgradimo tako, da jih potopimo v stopljeno čokolado in po želji posujemo še z oreščki.
Poskusi še vanilijeve kifeljčke in čoko arašidove ploščice.
Dober tek!