Posset-limonina krema
Posset je lahka, svilnata krema s prijetno limonino aromo. Pripravimo jo hitro in le iz treh sestavin: sladke smetane, limone in sladkorja. Je super osnova za sladice v kozarčkih.

Posset izhaja iz Anglije in včasih so tako poimenovali topel napitek pripravljen iz mleka, ki so ga skisali z vinom ali pivom. Zgoščen napitek so začinili s cimetom in muškatnim oreščkom ter ga uporabljali za blažitev prahlada. No, kasneje so začeli uporabljati smetano, limonin sok in sladkor. Krema se hitro pripravi in potrebuje le nekaj ur v hladilniku, da se z njo lahko posladkamo. Ima čudovit limonin okus, ki se odlično poda poleg svežega sadja.
Pripravljeno v sodelovanju z Lidlom Slovenija.
Količina: 4 osebe / Čas priprave: 15 minut + 2 uri hlajenja / Zahtevnost: 1 od 5
Hranilne vrednosti (na kos) | |
Energetska vrednost | 488 kcal |
Beljakovine | 8 g |
Ogljikovi hidrati | 50 g |
Maščobe | 30 g |
Sestavine:
- 400 ml sladke smetane
- 70 g sladkorja
- lupinica ene limone
- 50 ml limoninega soka
- 250 g svežega jagodičevja
Priprava:
- V posodo stresemo sladkor, vlijemo smetano in dodamo limonino lupinico narezano na trakove.
- Premešamo in pri zmernem ognju segrejemo smetano do vretja.
- Nato ob nizkem vretju kuhamo smetano še 2-3 minuti. Vmes nekajkrat premešamo.
- Smetano odstavimo in vmešamo limonin sok.
- Še toplo smetano vlijemo v kozarčke, ki jih prestavimo v hladilnik za 2-3 ure.
- Ohlajeno kremo postrežemo s svežim jagodičevjem.

Nasveti:
Limonin sok precedimo, da se znebimo koščkov limoninega mesa. Tako bo krema svilnato gladka. Lahko pa precedimo že skuhano kremo, za enak rezultat.
Kremo lahko pripravimo dan prej, vendar je sveža najbolj okusna.
Poskusi še slivovo pito z mandljevo kremo in čokoladne prigrizke.
Dober tek!