Mlečni kruh s poprom

Mlečni kruh s poprom

Mlečni kruh s poprom se v francoščini imenuje Pain de Mie in je nekaj najboljšega, kar lahko uporabimo za pripravo toplih sendvičev ali kruhovih šnit.

Mlečni kruh s poprom

Mlečni kruh s poprom je prava izbira, ko začenjamo s peko kruha in nas je strah, da rezultat ne bo dober. Postopek priprave je enostaven in tudi, če nam ne uspe vsega narediti natančno, bomo lahko uživali v res dobri rezini kruha. Za razliko od kruha z drožmi, ima mlečni kruh gosto sredico, ki se prijetno drobi in v ustih stopi. Tudi ko kruh  izgleda suh, ne bo potreben kozarec vode, s katerim bi sprali drobtine.

Sveže mleti poper doda čudovito aromo in okus poleg katerega se odlično podajo slani ter sladki dodatki. Poper pusti prijeten pookus, ki spodbuja da si odrežem še en kos.

Specite kruh čez vikend in v njem uživajte skoraj cel teden.

Količina: 15 kosov  / Čas priprave: 20 minut + 3 ure vzhajanja / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na kos) 
Energetska vrednost 198 kcal
Beljakovine5 g
Ogljikovi hidrati34 g
Maščobe4 g

Sestavine:

  • 600 g moke
  • 6 žlic vode
  • 5 g suhega kvasa
  • 20 g sladkorja
  • 5 g sveže mletega popra
  • 12 g soli
  • 360 ml mlačnega mleka
  • 60 g masla sobne temperature

Priprava:

  1. V manjši skodelici zmešamo suhi kvas z mlačno vodo. Pustimo ob strani 5 minut, da se kvas aktivira.
  2. V skledo mešalnika stresemo moko, sladkor in poper. Vse premešamo.
  3. Ob stran sklede dodamo še sol in prilijemo kvasec.
  4. Na hitro premešamo s kljukastim nastavkom. Dobili bomo drobtinaste kepice testa.
  5. Sedaj med mešanjem postopoma vlijemo mlačno mleko.
  6. Testo mešamo pri nizki hitrosti, le toliko časa, da ni več vidnih suhih kepic moke.
  7. Maslo sobne temperature narežemo na manjše kocke in jih postopoma, v treh korakih, vmešamo v testo. Mešamo pri srednji hitrosti toliko časa, da se maslo popolnoma vgnete v testo.
  8. Ko je maslo v celoti umešano bomo dobili gladko, mehko in rahlo lepljivo testo.
  9. Testo oblikujemo v gladko kepo in ga položimo v namaščeno skledo, ki jo pokrijemo s krpo.
  10. Testo vzhajamo v toplem in temnem kotičku kuhinje. Pustimo vzhajati približno dve uri do dve uri in pol. Odvisno od temperature v kuhinji. Vzhajano testo mora podvojiti volumen.
  11. Vzhajano testo položimo na malo pomokamo površino kjer ga rahlo sploščimo v obliki pravokotnika in nežno raztegnemo v dolžini pekača.
  12. Nato levo in desno stranico za 2 cm zavihamo proti sredini in zavihana dela rahlo pritisnemo, da se testo sprime.
  13. Testo sedaj nekajkrat prepognemo od vrha proti sebi. Vsakič ga nekoliko napnemo. Oblikovana štruca mora biti enake širine kot pekač.
  14. Štruco previdno položimo v namaščen pekač (30 x 12 cm), ga pokrijemo z namaščenim papirjem za peko in obtežimo.
  15. Pustimo vzhajati uro do uro in pol. V tem času bo testo vzhajalo do približno 1 cm pod robom pekača.
  16. Pečico segrejemo na 200 ° C.
  17. Kruh pečemo 45-50 minut, na sredini in brez ventilacije.
  18. Pečen kruh naj počiva 10-15 minut preden vanj zarežemo.
Mlečni kruh s poprom
Mlečni kruh s poprom

Nasveti:

Mlečni kruh ima gosto sredico, ki odlično vpije tekočino in z njim lahko pripravimo odlične pohane šnite ter kruhov narastek.

Je prava izbira za popečen sendvič  in kljub temu da vsebuje poper, ga lahko postrežemo s sladkimi namazi kot je marmelada ali čokolada.

Kruh se odlično obdrži tudi do 5 dni, na toplem in zavit v kuhinjsko krpo.

Poskusi še zavit kruh z gorgonzolo in presne rezance z mozzarello.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi