Lešnikova potratna potica
Lešnikova potratna potica nas preseneti z bogatim lešnikovim nadevom, ki se odlične poveže z brusnicami v skuti in pomarančno lupinico.
Lešnikova potratna potica ima zelo prazničen okus a v malce drugačnih notah. Brusnice dodajo veliko sadnega pridiha, ki mu paše kardamom in aromatična pomaranča. Lešnik vse skupaj odlično prizemlji in naredi potico resnično okusno.
V sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količin: 30 kosov / Čas priprave: 3 ure / Zahtevnost: 3 od 5
Sestavine za kvašeno testo:
- 375 g moke
- 50 g sladkorja
- 200 ml mleka
- 5 g suhega kvasa
- 2 rumenjaka
- 80 g masla
Sestavine za en beli biskvit:
- 3 jajca
- 50 g sladkorja
- 1 žlička vanilijeve esence
- 50 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
Sestavine za rdeč čokoladni biskvit:
- 50 g sladkorja
- 3 jajca
- 1 žlička vanilijeve esence
- 50 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 10 g temnega kakava
- 1 žlička kardamoma
- rdeče jedilno barvilo
Sestavine za lešnikov nadev:
- 400 g mletih lešnikov
- 100 g sladkorja
- 2 zavojčka vanilijevega sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 150 ml mleka
- 70 ml sladke smetane
- 30 ml ruma
- 1 jajce
Sestavine za skutin nadev:
- 500 g nepasirane skute
- 100 g kisle smetane
- 90 g sladkorja
- 100 g suhih brusnic
- lupinica 1 pomaranče
Priprava belega biskvita:
- Pečico segrejemo na 180 °C in obložimo pekač (20 x 30 cm) s papirjem za peko.
- V skledo mešalnika damo 3 jajca, sladkor in vanilijevo esenco.
- Pri višji hitrosti stepamo 7-10 minut, da dobimo svetlo in puhasto jajčno maso.
- V ločeno skledo presejemo moko in pecilni prašek ter premešamo.
- Suhe sestavine v treh korakih primešamo k jajčni masi. Mešamo nežno, da ohranimo volumen.
- Maso za biskvit vlijemo v pripravljen pekač in jo enakomerno razporedimo.
- Biskvit pečemo na sredini 12-15 minut. Pečenost biskvita lahko preverimo s pritiskom prsta na njegovo površino. Če je biskvit prožen, pomeni da je pečen.
- Pečeni biskvit odstranimo iz pekača in spečemo še eno plast belega biskvita.
Priprava rdečega čokoladnega biskvita:
- Temni biskvit pripravimo po enakem postopku kot belega, le pri koraku št. 4 dodamo k suhim sestavinam še 10 g temnega kakava in žličko kardamoma. Na koncu primešamo še rdečo jedilno barvo.
Priprava kvašenega testa:
- V skledo mešalnika dodamo moko, sladkor, mlačno mleko, svež kvas in rumenjake.
- Uporabimo kljukasti nastavek in pričnemo mešati pri nizki hitrosti.
- Med mešanjem dodajamo maslo sobne temperature.
- Nato povečamo hitrost mešanja in gnetemo testo 5 minut.
- Testo oblikujemo v gladko kepo in ga prestavimo v naoljeno skledo Skledo pokrijemo in pustimo testo vzhajati toliko časa, da se njegov volumen podvoji, 1-2 uri.
Priprava lešnikovega nadeva:
- V večji skledi zmešamo mlete lešnike, sladkor, vanilijev sladkor in cimet.
- V kozici segrejemo do vretja mleko in smetano.
- Lešnike prelijemo z vročim mlekom in smetano ter premešamo.
- Prilijemo rum, dodamo jajce in dobro premešamo. Pustimo odstati 5 minut, da se nadev zgosti.
Priprava skutnega nadeva:
- Brusnice prelijemo s toplo vodo in jih pustimo namakati 20 minut. Namočene brusnice na drobno nasekljamo.
- V skledi zmešamo skuto, kislo smetano, sladkor in naribano pomarančno lupinico. Na koncu primešamo še nasekljane brusnice.
Sestavljanje potratne potice:
- Pekač v katerem smo predhodno spekli biskvite, premažemo z maslom.
- Na pomokani delovni površini razvaljamo vzhajano testo. Testo razvaljamo v velik pravokotnik, ki je vsaj 40 cm širok in 60 cm dolg. Razvaljano testo mora biti večje od pekača in enakomerno razvaljano na 3-5 mm debeline.
- Razvaljano testo položimo čez namaščen pekač tako, da na vseh robovih visi malo čez. Le pri nasprotni daljši stranici moramo imeti dovolj testa, da bomo z njim prekrili zloženo potico.
- Sedaj po testu razmažemo eno polovico lešnikovega nadeva.
- Čez položimo prvo plast belega biskvita in ga premažemo s polovico skutinega nadeva.
- Pokrijemo s plastjo temnega biskvita in ga premažemo s preostalim skutnim nadevom.
- Čez položimo zadnjo plast belega biskvita in ga premažemo s preostalim lešnikovim nadevom.
- Sedaj celotni nadev pokrijemo s plastjo kvašenega testa.
- Konce testa dobro stisnemo skupaj in odrežemo višek. Stisnjene robove testa zavihamo in nežno potisnemo globoko v pekač.
- Potico premažemo z razžvrkljanim jajcem in jo dobro prepikamo.
- Potico prestavimo v pečico ogreto na 180 °C in jo pečemo na spodnji polici 40-45 minut.
- Pečeno potico odstranimo iz pečice in jo pustimo 15 minut, da se rahlo ohladi.
- Nato jo z rezalno desko ali pladnjem obrnemo na glavo in v celoti pokrijemo s krpo.
- Potico odstranimo iz pekača, ko je popolnoma ohlajena.
- Ohlajeno potico narežemo na poljubno debele kose in jih postrežemo. Hranimo jo na sobni temperaturi, dobro zavito v folijo do 3 dni.
Nasveti:
Ta recept je resnično prazničen in zahteva nekaj več časa za pripravo. Lahko si ga tudi poenostavite in spečete klasično potratno potico.
Dober tek!