Lešnikova potratna potica

Lešnikova potratna potica

Lešnikova potratna potica nas preseneti z bogatim lešnikovim nadevom, ki se odlične poveže z brusnicami v skuti in pomarančno lupinico.

Lešnikova potratna potica

Lešnikova potratna potica ima zelo prazničen okus a v malce drugačnih notah.  Brusnice dodajo veliko sadnega pridiha, ki mu paše kardamom in aromatična pomaranča. Lešnik vse skupaj odlično prizemlji in naredi potico resnično okusno.

V sodelovanju z Lidl Slovenija.

Količin: 30 kosov / Čas priprave: 3 ure / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za kvašeno testo:

  • 375 g moke
  • 50 g sladkorja
  • 200 ml mleka
  • 5 g suhega kvasa
  • 2 rumenjaka
  • 80 g masla

Sestavine za en beli biskvit:

  • 3 jajca
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlička vanilijeve esence
  • 50 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška

Sestavine za rdeč čokoladni biskvit:

  • 50 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 1 žlička vanilijeve esence
  • 50 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 10 g temnega kakava
  • 1 žlička kardamoma
  • rdeče jedilno barvilo

Sestavine za lešnikov nadev:

  • 400 g mletih lešnikov
  • 100 g sladkorja
  • 2 zavojčka vanilijevega sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • 150 ml mleka
  • 70 ml sladke smetane
  • 30 ml ruma
  • 1 jajce

Sestavine za skutin nadev:

  • 500 g  nepasirane skute
  • 100 g kisle smetane
  • 90 g sladkorja
  • 100 g suhih brusnic
  • lupinica 1 pomaranče
Lešnikova potratna potica

Priprava belega biskvita:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C in obložimo pekač (20 x 30 cm) s papirjem za peko.
  2. V skledo mešalnika damo 3 jajca, sladkor in vanilijevo esenco.
  3. Pri višji hitrosti stepamo 7-10 minut, da dobimo svetlo in puhasto jajčno maso.
  4. V ločeno skledo presejemo moko in pecilni prašek ter premešamo.
  5. Suhe sestavine v treh korakih primešamo k jajčni masi. Mešamo nežno, da ohranimo volumen.
  6. Maso za biskvit vlijemo v pripravljen pekač in jo enakomerno razporedimo. 
  7. Biskvit pečemo na sredini 12-15 minut. Pečenost biskvita lahko preverimo s pritiskom prsta na njegovo površino. Če je biskvit prožen, pomeni da je pečen. 
  8. Pečeni biskvit odstranimo iz pekača in spečemo še eno plast belega biskvita.

Priprava rdečega čokoladnega biskvita:

  1. Temni biskvit pripravimo po enakem postopku kot belega, le pri koraku št. 4 dodamo k suhim sestavinam še 10 g temnega kakava in žličko kardamoma. Na koncu primešamo še rdečo jedilno barvo.

Priprava kvašenega testa:

  1. V skledo mešalnika dodamo moko, sladkor, mlačno mleko, svež kvas in rumenjake.
  2. Uporabimo kljukasti nastavek in pričnemo mešati pri nizki hitrosti.
  3. Med mešanjem dodajamo maslo sobne temperature.
  4. Nato povečamo hitrost mešanja in gnetemo testo 5 minut.
  5. Testo oblikujemo v gladko kepo in ga prestavimo v naoljeno skledo Skledo pokrijemo in pustimo testo vzhajati toliko časa, da se njegov volumen podvoji, 1-2 uri.

Priprava lešnikovega nadeva:

  1. V večji skledi zmešamo mlete lešnike, sladkor, vanilijev sladkor in cimet.
  2. V kozici segrejemo do vretja mleko in smetano.
  3. Lešnike prelijemo z vročim mlekom in smetano ter premešamo.
  4. Prilijemo rum, dodamo jajce in dobro premešamo. Pustimo odstati 5 minut, da se nadev zgosti.

Priprava skutnega nadeva:

  1. Brusnice prelijemo s toplo vodo in jih pustimo namakati 20 minut. Namočene brusnice na drobno nasekljamo.
  2. V skledi zmešamo skuto, kislo smetano, sladkor in naribano pomarančno lupinico. Na koncu primešamo še nasekljane brusnice.

Sestavljanje potratne potice:

  1. Pekač v katerem smo predhodno spekli biskvite, premažemo z maslom.
  2. Na pomokani delovni površini razvaljamo vzhajano testo. Testo razvaljamo v velik pravokotnik, ki je vsaj 40 cm širok in 60 cm dolg. Razvaljano testo mora biti večje od pekača in enakomerno razvaljano na 3-5 mm debeline.
  3. Razvaljano testo položimo čez namaščen pekač tako, da na vseh robovih visi malo čez. Le pri nasprotni daljši stranici moramo imeti dovolj testa, da bomo z njim prekrili zloženo potico.
  4. Sedaj po testu razmažemo eno polovico lešnikovega nadeva.
  5. Čez položimo prvo plast belega biskvita in ga premažemo s polovico skutinega nadeva.
  6. Pokrijemo s plastjo temnega biskvita in ga premažemo s preostalim skutnim nadevom.
  7. Čez položimo zadnjo plast belega biskvita in ga premažemo s preostalim lešnikovim nadevom.
  8. Sedaj celotni nadev pokrijemo s plastjo kvašenega testa.
  9. Konce testa dobro stisnemo skupaj in odrežemo višek. Stisnjene robove testa zavihamo in nežno potisnemo globoko v pekač.
  10. Potico premažemo z razžvrkljanim jajcem in jo dobro prepikamo.
  11. Potico prestavimo v pečico ogreto na 180 °C in jo pečemo na spodnji polici 40-45 minut.
  12. Pečeno potico odstranimo iz pečice in jo pustimo 15 minut, da se rahlo ohladi.
  13. Nato jo z rezalno desko ali pladnjem obrnemo na glavo in v celoti pokrijemo s krpo. 
  14. Potico odstranimo iz pekača, ko je popolnoma ohlajena.
  15. Ohlajeno potico narežemo na poljubno debele kose in jih postrežemo. Hranimo jo na sobni temperaturi, dobro zavito v folijo do 3 dni.

Nasveti:

Ta recept je resnično prazničen in zahteva nekaj več časa za pripravo. Lahko si ga tudi poenostavite in spečete klasično potratno potico.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi