Veganska pita z lečo in pečeno cvetačo

Veganska pita z lečo in pečeno cvetačo

Veganska pita z lečo in pečeno cvetačo je pita, ki jo ponosno postrežemo na družabni večerji. Ima bogat in zelo okusen nadev, s prijtno aromo po dimljeni papriki. Slastni nadev je obdan s hrustljavo skorjico s čudovitim okusom po olivnem olju.

Veganska pita z lečo in pečeno cvetačo

Veganska pita z lečo in pečeno cvetačo

Količina: 6 kosov / Čas priprave: 120 minut/ Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za krhko testo:

  • 330 g moke
  • 160 ml olivnega olja
  • 6 žlic mrzle vode
  • 1 žlička soli

Sestavine za nadev:

  • 300 g cvetače
  • 300 g kuhane leče
  • 1 velika rdeča čebula
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 žlici olja
  • 60 g posušenih paradižnikov v olju
  • 1 strok česna
  • 11/2 žlička dimljene paprike
  • 1 žlička timijana
  • 1 žlička soli
  • 50 g čičerikine moke
  • 180 ml jušne osnove

Priprava krhkega testa:

  1. Začnemo s pripravo krhkega testa. V skledo stresemo moko, sol, prilijemo olivno olje in mrzlo vodo. Vse skupaj premešamo z mešalnikom ali z rokami. Testa ne gnetemo, zmešamo ga le toliko, da se poveže v gladko testo.
  2. Testo oblikujemo v ploščati disk, ga zavijemo v folijo za živila in prestavimo v hladilnik za 30 minut.
  3. Ohlajeno testo razdelimo na tri enake dele.
  4. Dve tretjini testa združimo v ploščati disk in ga na pomokani površini razvaljamo na 3 mm debeline. *
  5. Razvaljano testo prestavimo v globok pekač za pite s premerom 22 cm. Testo mora gledati čez rob pekača. Nato testo s prsti enakomerno pritisnemo ob pekač.
  6. Dno pite prepikamo z vilicami in jo prestavimo v zamrzovalnik za 15 minut.
  7. Preostanek testa prestavimo na papir za peko in ga razvaljamo v velikosti pekača za pito, zopet na 3 mm debeline.
  8. Nato z zvezdnatim modelom za piškote vtisnemo zvezdice vendar jih ne odstranimo. Ravaljano testo prestavimo v hladilnik skupaj s papirjem za peko, dokler ga ne potrebujemo.

Priprava nadeva:

  1. Pečico segrejemo na 220 °C in pripravimo pekač.
  2. V pekač nalomimo cvetačo na manjše cvetove in jo pokapamo z malo olivnega olja.
  3. Cvetačo prestavimo v ogreto pečico in jo pečemo 20-25 minut.
  4. Ko je cvetača pečena, jo odstranimo iz pečice in zmanjšamo temperaturo na 180 °C.
  5. Nato dodamo v ponev  olivno olje in na drobno sesekljano rdečo čebulo. Čebulo pražimo na nizkem ognju. Ko postekleni po njej potresemo sladkor in nadaljujemo praženje še dobrih 10 minut, da se čebula karamelizira.
  6. Sedaj k čebuli dodamo narezane suhe paradižnike, sesekljan strok česna, dimljeno papriko, timijan in sol. Premešamo in pražimo toliko časa, da zadiši česen in začimbe.
  7. V ločeni skodelici zmešamo čičerikino moko in zelenjavno jušno osnovo.
  8. Nato dodamo k praženi čebuli pečeno cvetačo in prilijemo čičerikino moko. Vse skupaj dobro premešamo.

Sestavljanje pite:

  1. Iz zamrzovalnika vzamemo obloženi model za pite in vanj prestavimo pripravljen nadev.
  2. Sedaj celoten nadev previdno pokrijemo z drugo plastjo krhkega testa. Testo ob robovih dobro pritisnemo ob pekač, da nam med peko ne odstopi. *
  3. Sedaj odstranimo še izrezane zvezdice in jih nekaj potresemo po pokriti piti za dodatno dekoracijo.
  4. Pito prestavimo v ogreto pečico na 180 °C  in jo pečemo 50 minut.
  5. Postrežemo jo toplo poleg sveže solate.

Nasveti:

* Testo je malce trmasto, ko ga poskušamo razvaljati, saj mora biti hladno zaradi večje količine olivnega olja. Ne obupati, čim manj se ga dotikajmo s toplimi rokami in večkrat uporabimo valj. Manjše razpoke stisnemo skupaj s prsti.

* Razvaljano testo z zvezdicami položimo čez pito skupaj s papirjem za peko, ki ga nato odstranimo.

Poskusi še špargljevo pito s porom in gobicami ter hrustljavo jabolčno pito.

Naj tekne!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi