Špargljeva pita s porom in šampinjoni
Špargljeva pita s porom in šampinjoni je prava poslastica. Pražene gobice in por, zaliti z mešanico kremnega sira in jajc poskrbijo za svežino. Šparglji pa lahkotno, a temeljito zaokrožijo okuse.
Špargljeva pita je v sezoni špargljev pri meni pogosto na meniju. Pite, juhe, narastki, rižote … šparglji so resnično vsestranski.
Garantiram, da bo tale pita narisala marsikateri nasmeh na obraz. Če želite ji lahko dodate še malce pehtrana ali žajblja. Potem bo pa postala že resnična mojstrovina.
Količina: 4-6 porcij / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za špargljevo pito:
ZA TESTO:
- 300 g gladke moke
- 150 g ohlajenega masla
- 1 jajce
- žlička soli
ZA NADEV:
- 300 g špargljev
- 150 g kremnega sira
- 2 jajci
- 100 g šampinjonov
- 70 g pora
- sol in poper
Priprava špargljeve pite:
- Testo pripravimo tako, da ohlajeno maslo narežemo na kocke in ga zmešamo z moko in soljo.
- Testo nato oblikujemo v ploščati krog, ga zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za pol ure.
- Vmes očistimo šparglje, šampinjone narežemo na večje koščke in nasekljamo por.
- Por in gobice na hitro prepražimo v ponvi in postavimo na stran.
- Sedaj na raho pomokani površini razvaljamo ohlajeno testo. Testo razvaljamo na debelino 0,5 cm in v večjem premeru kot je naš model za pito (20-24 cm). Razvaljano testo previdno prestavimo v model, s prsti poskrbimo, da se lepo prilega in ob robovih porežemo višek testa. Nato z vilicami dobro prepikamo dno testa in povrh razporedimo gobice in por.
- Sedaj pripravimo kremni poliv. V skledi zmešamo kremni sir in jajca, solimo in popramo ter dodamo poljubne začimbe (timijan, pehtran,..)
- Kremni preliv prelijemo čez gobice in por.
- Povrh razporedimo šparglje in prestavimo pito v pečico.
- Pito pečemo 40 minut pri 180 °C.
- Pečeno pito pustimo v modelu 5-10 minut, da se nekoliko ohladi in postrežemo.
Nasveti
Testo za pito lahko spečemo na slepo. To storimo tako, da ohlajeno testo obložimo s papirjem za peko, čez natrosimo fižolčke in pečemo brez nadeva 15 minut pri 180 °C. Nato pito odstranimo, prelijemo z nadevom in jo pečemo še dokler se masa ne zatrdi in robovi niso hrustljavo zapečeni.
Kadar se nam pri pitah pričnejo prehitro pečti robovi jih lahko pokrijemo z alu folijo in se s tem izognemo, da bi bili preveč pečeni.
Preberite še kakšne koristi imajo šparglji za naše zdravje.
Dober tek!