Špargljeva pita s porom in šampinjoni je prava poslastica. Pražene gobice in por, zaliti z mešanico kremnega sira in jajc poskrbijo za svežino. Šparglji pa lahkotno, a temeljito zaokrožijo okuse.

Špargljeva pita je v sezoni špargljev pri meni pogosto na meniju. Pite, juhe, narastki, rižote … šparglji so resnično vsestranski.

Garantiram, da bo tale pita narisala marsikateri nasmeh na obraz. Če želite ji lahko dodate še malce pehtrana ali žajblja. Potem bo pa postala že resnična mojstrovina.

Špargljeva pita s porom in šampinjoni

Sestavine za špargljevo pito:

ZA TESTO:

  • 300 g gladke moke
  • 150 g ohlajenega masla
  • 1 jajce
  • žlička soli

ZA NADEV:

  • 300 g špargljev
  • 150 g kremnega sira
  • 2 jajci
  • 100 g šampinjonov
  • 70 g pora
  • sol in poper

Priprava špargljeve pite:

  1. Pripravimo testo tako, da ohlajeno maslo narežemo na kocke in ga zmešamo z moko in soljo.
  2. Testo nato oblikujemo v kroglo, zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za pol ure.
  3. Vmes očistimo šparglje, šampinjone narežemo na večje koščke in nasekljamo por.
  4. Por in gobice na hitro prepražimo v ponvi in odstranimo.
  5. Testo zdaj razvaljamo in prestavimo v model za pite. Nato pa dno testa z vilicami dobro prepikamo in povrh razporedimo gobice in por.
  6. Pripravimo mešanico kremnega sira in jajca, dodamo še sol in beli poper in prelijemo čez gobice in por.
  7. Povrh razporedimo šparglje in pečemo 40 minut pri 180 °C.
  8. Počakamo, da se pita nekoliko ohladi in postrežemo.

Nasveti

Testo za pito lahko spečemo na slepo. To storimo tako, da ohlajeno testo obložimo s papirjem za peko, čez natrosimo fižolčke in pečemo brez nadeva 15 minut pri 180 °C. Nato pito odstranimo, prelijemo z nadevom in jo pečemo še dokler se masa ne zatrdi in robovi niso hrustljavo zapečeni.

Kadar se nam pri pitah pričnejo prehitro pečti robovi jih lahko pokrijemo z alu folijo in se s tem izognemo, da bi bili preveč pečeni.

Preberite še kakšne koristi imajo šparglji za naše zdravje.

Dober tek!