Prosena kaša s šparglji in pehtranovo omako je krasna spomladanska jed. Prosena kaša je odlična v sladkih in slanih jedeh. Proso ne vsebuje glutena in blagodejno vpliva na kožo.

Prosena kaša s šparglji in pehtranovo omako je krasna reč za spomladansko očiščevalno dieto. Šparglji in pehtran so popoln par in v kombinaciji smetanove omake in prosene kaše bo to garantirano super kosilo.

Sestavine za tri porcije:

  • 500 g špargljev
  • 130 g prosene kaše
  • 1 dl belega vina
  • 3 žlice smetane za kuhanje
  • Manjša čebula
  • pest svežega pehtrana
  • dve tanki rezini limone
  • 30 g masla
  • sol
  • beli poper

Postopek priprave:

  1. Šparglje očistimo, odstranimo olesenele dele in iz njih pripravimo fond tako, da jih zavremo v vodi in kuhamo nekaj minut minut.
  2. Vmes preostale dele špargljev ločeno skuhamo v vreli vodi, kuhamo jih slabih 7 minut
  3. V špargljevem fondu skuhamo proseno kašo, dodamo žličko soli.
  4. Pripravimo pehtranovo omako tako, da čebulo drobno nasekljamo, jo dodamo v lonec skupaj z rezinami limone.
  5. Nato čebulo prelijemo z decilitrom belega vina in kuhamo na zmernem ognju 5 minut.
  6. Omako precedimo, dodamo tri žlice smetane za kuhanje, maslo in narezan pehtran. Uporabimo svež pehtran, če ga nimamo pa posušenega. Premešamo in kuhamo na nizkem ognju še dve minuti.
  7. Kuhane šparglje narežemo na kolobarje, proseno kašo odcedimo in šparglje primešamo
    kaši.
  8. Vse skupaj prelijemo še s toplo pehtranovo omako in postrežemo.

Dober tek!