Jabolčno maslo

Jabolčno maslo

Jabolčno maslo je svilnato gladek namaz, z zelo prijetnim in bogatim okusom po jabolkih. Jabolka so začinjena s cimetom, vanilijo, pimentom in janeževo zvezdo, ki skupaj ustvarijo pravo harmonijo okusov. Čudovita tekstura se skoraj približa teksturi mehkega masla, od tu tudi ime.

Jabolčno maslo

Jabolčno maslo pripravimo iz peščice sestavin, ki so večinoma vedno prisotne v naši kuhinji. Njegova priprava je enostavna a vseeno zahteva nekaj več pozornosti pri pripravi saj se kuha kar par ur. Naj vas to ne ustraši, saj je rezultat več kot odličen. Jabolčno maslo se super obdrži v steriliziranih kozarčkih, v hladnem in temnem prostoru. Uporabimo ga  kot namaz za na kruh, rogljičke, vaflje, piškote, … Odličen je tudi kot del nadeva v sadnih pitah, zavitkih in palačinkah.

V sodelovanju z Lidl Slovenija.

Količina: 600 ml  / Čas priprave: 180 min / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na 100 ml) 
Energetska vrednost 441 kcal
Beljakovine1 g
Ogljikovi hidrati114 g
Maščobe1 g

Sestavine:

 • 2 kg jabolk (Pink lady, Zlati delišes, Jonagold)
 • 125 ml jabolčnega kisa
 • 500 ml vode
 • 1 janeževa zvezda
 • 3 zrna pimenta
 • 2 cimetovi palčki
 • 1 strok vanilije
 • 400 g sladkorja

Priprava:

 1. Jabolka izkoščičimo in narežemo na osminke.
 2. V velik lonec stresemo narezana jabolka ter prilijemo jabolčni kis in vodo.
 3. Premešamo, pokrijemo s pokrovom in pri srednje močnem ognju kuhamo 40-45 minut. Jabolka se morajo tako zmehčati, da jih bomo enostavno spasirali skozi cedilo.
 4. Kuhana jabolka skupaj s tekočino pretlačimo skozi cedilo.
 5. Jabolčni pire prestavimo nazaj v lonec, dodamo sladkor, janeževo zvezdo, piment, cimet in vanilijev strok.
 6. Premešamo in lonec prestavimo nazaj na srednje močan ogenj.
 7. Jabolčni pire premešamo vsakih 10-15 minut . Po dobri uri kuhanja bo čežana precej brbotala, zato mešamo previdno in po potrebi zmanjšamo ogenj.
 8. Jabolčni pire kuhamo 2- 2 ½ uri. V tem času se bodo jabolka zgostila in obarvala v jantarjevo barvo. Jabolčno maslo mora biti tako gosto, da ko ga nažličkamo na hladen krožnik, ostane na istem mestu, brez razlivanja.
 9. Jabolčno maslo odstavimo, odstranimo začimbe in spasiramo s paličnim mešalnikom do gladke, sijoče teksture.
 10. Jabolčno maslo prestavimo v sterilne kozarce, jih zapremo in ohladimo.
Jabolčno maslo

Nasveti:

Za jabolčno maslo lahko uporabimo različne vrste jabolk. Za bolj sladek in koncentriran okus so super izbira  Pink lady, Jonagold in Zlati deliše, Fuji.  Te sorte jabolk se tudi hitro razkuhajo. Če so nam ljubša bolj kisla jabolka lahko uporabimo tudi Granny Smith.

Količino sladkorja lahko prilagodimo na sladkobo uporabljenih jabolk. Če so ta izjemno sladka, zmanjšamo količino sladkorja.

Če namaz shranimo v sterilizirane kozarce in ga hranimo v temnem in hladnejšem prostoru, se obdrži tudi leto dni. Ko je namaz odprt, ga hranimo v hladilniku, kjer zdrži dober mesec dni.

Poskusi še mlečne rezine in lešnikov milkshake.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi