Japonske souffle palačinke

Japonske souffle palačinke

Japonske souffle palačinke krožijo že nekaj časa po internetu in izgledajo kot nebeško puhasti oblački, ki kar kličejo po tem, da jih poskusimo.

Japonske souffle palačinke

Japonske souffle palačinke so mehke, rahle in lahke. So slasten hibrid med palačinko in suflejem, ki ga pripravimo v ponvi brez klasičnih modelčkov za sufleje. Sufle v francoščini pomeni dihati, napihniti se in prav to se bo zgodilo s temi našimi japonskimi palačinkami. Pri pripravi moramo biti natančni in hitri, saj se testo zaradi male količine moke in sladkorja hitro posede. Pečene palačinke postrežemo še vroče, dokler so polne toplega zraka, ki jih drži pokonci.

Količina: 3 palačinke / Čas priprave: 20 minut / Zahtevnost: 4 od 5

Sestavine:

 • 2 beljaka
 • 2 rumenjaka
 • 22 g mleka
 • Pol žličke vanilijevega ekstrakta
 • 30 g moke
 • 2 g pecilnega praška
 • 25 g sladkorja
 • Žlica limoninega soka

Priprava:

 1. V večjo mešalno skledo dodamo rumenjake, mleko in ekstrakt vanilije. Dobro premešamo z metlico. Pri mešanju vztrajamo slabi 2 minuti, da se rumenjaki dobro spenijo.
 2. K rumenjakom primešamo presejano moko in pecilni prašek. Premešamo dobro, da se znebimo morebitnih grudic moke. Dobiti moramo gosto, tekočo maso, ki se lepo pocedi z mešalne lopatke in za sabo pusti sled.
 3. Sedaj se lotimo stepanja beljakov. Ko se beljaki začnejo peniti in svetlit pričnemo postopoma dodajati sladkor.
 4. Nato dodamo še žlico limoninega soka in stepamo beljake do čvrstih vrhov.
 5. Sneg postopoma primešamo k rumenjakom. Začnemo z eno večjo žlico, ki jo dobro zmešamo z rumenjaki, da malo razredčimo jajčno maso.
 6. Sedaj v dveh korakih dodamo preostanek snega. Mešamo nežno z lopatko in pazimo, da nam ostane volumen od snega.
 7. Vzamemo široko ponev s pokrovom in jo premažemo z oljem ali stopljenim maslom.
 8. Ponev segrejemo na srednje nizkem ognju. Na indukciji sem uporabil nastavitev 5.
 9. Ko je površina ponve segreta, z žlico nažličkamo tri palačinke. Za vsako palačinko potrebujemo 2 1/2  zvrhani žlici palačinkine mase.  Med palačinkami pustimo precej prostora, saj bodo med peko narasle. Sedaj pokrijemo ponev s pokrovom in jih pečemo 2 minuti.
 10. Po 2 minutah na vsako palačinko enakomerno nažličkamo še preostanek palačinkine mase. V ponev dodamo 2-3 žlice vode in jih zopet pokrijemo za 3 minute.
 11. Po 3 minutah palačinke previdno obrnemo z lopatico, zopet dodamo 2-3 žlice vode in jih pokrijemo še za 4 minute.
 12. Pečene palačinke previdno odstranimo iz ponve in jih prestavimo na krožnik z svežim sadjem. Poleg se odlično prileže mehko stepena sladka smetana in malo medu.

Nasveti:

Za lažjo pripravo palačink je priporočljiva uporaba večje teflonske ponve s pokrovom (28 cm premera).

Priporočljivo je ponev segreti že med delanjem mase, tako nam masa med čakanjem ne uplahne.

Če želimo speči večjo količino palačink priporočam, da maso pripravljamo sproti saj s časom masa zgubi volumen in palčinke niso tako puhaste.

Puhaste palačinke postrežemo s stepeno smetano, kakšnim čokoladnim prelivom, sezonskim sadjem, lahko jih prelijemo s toplo vanilijevo kremo, dodamo oreščke. Odlično se znajdejo v mnogih kombinacijah.

Poskusi še hrustljave čipkaste palačinke in bananine palačinke z nutello.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi