Hrustljave čipkaste palačinke so tanke in krhke  s čudovitim karamelno-maslenim okusom. Sveže pečene palačinke še tople zavijemo v rolo in ko se ohladijo postanejo izjemno hrustljave zaradi karameliziranega sladkorja. Odlične so!

Hrustljave čipkaste palačinke izhajajo iz Francije, kjer se imenujejo Crepes Dantelles in jih pogosto uporabljajo pri francoskih slaščicah. Palačinke lahko napolnimo s kremnim nadevom ali pa jih zdrobimo in dobimo karamelno-maslene hrustljave drobtinice, ki jih lahko vključimo v marsikatero sladico.

Količina: 6-8 palačink / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za palačinkino testo:

  • 60 g masla sobne temperature
  • 90 g sladkorja
  • 60 g moke
  • 1 ščep soli
  • 1 beljak
  • ½ žličke vanilijevega ekstrakta

Priprava čipkastih palačink:

  1. Za njihovo pripravo bomo potrebovali silikonsko podlogo za peko ali papir za peko, paletko in pladenj za v pečico.
  2. V skledi kremasto zmešamo maslo sobne temperature, sladkor in sol.
  3. Nato primešamo presejano moko, da dobimo gosto teksturo, ki je podobna pasti.
  4. K masi primešamo še beljak in vanilijev ekstrakt. Masa za palačinke bo še vedno precej gosta in kremasta.
  5. V pečico na srednje grelo postavimo na glavo obrnjen pladenj za pečico in segrejemo pečico na 200° C.
  6. Na silikonsko podlago ali papir za peko, s paletko na tanko razmažemo eno žlico palačinkine mase.
  7. Pečene palačinke hitro postanejo hrustljave, zato priporočam, da na eno podlago namažemo maksimalno dve palačinki. Če imamo hitre prste, pa jih lahko namažemo tudi več.
  8. Palačinke prestavimo v pečico in jih položimo na segreti pladenj.
  9. Palačinke pečemo 3-4 minute. Med peko bodo brbotale, ko se mehurji umirijo in palačinke dobijo karamelno barvo jih vzamemo iz pečice.
  10. Počakamo nekaj sekund, nato jih s pomočjo ročaja kuhalnice ali tulcev za profiterole, še vroče zavijemo v role. Tukaj pazimo na prste, da se ne opečemo.
  11. Zavite palačinke postrežemo takoj ali pa jih shranimo v posodo s pokrovom.

Nasveti:

Palačinke lahko uživamo brez dodatkov kot posladek ob čaju, kakavu, ledeni kavi, sladoledu,..

Lahko jih napolnimo z vanilijevo kremo, pudingom, stepeno smetano, sladoledom,.. Možnosti je veliko. Pazimo le, da jih napolimo tik pred postrežbo, saj se ob stiku z vlago oziroma tekočino zmehčajo.

Hranimo jih v pokriti posodi do 5 dni.

Poskusi še twix rezine in presni ferrero rocher.

Dober tek!