Ocvrte banane
Ocvrte banane smo najbrž vsi že poskusili med obiskov v eni izmed mnogih kitajskih restavracij. Fino sladka, topla banana, ovita v hrustljavo plast testa je najboljša, kadar jo postrežemo s kepico ingverjevega sladoleda.

Ocvrte banane lahko enostavno pripravimo doma. Potrebujemo le nekaj ne preveč zrelih banan, malo moke, sladkor, maslo in gazirano vodo. Jaz sem v testo dodal še mešanico kardamoma in cimeta, ki se prav lepo povežeta s to pregrešno sladico. Večje banane narežemo na nekje za tri prste dolge koščke, v tem receptu pa sem uporabil kar baby banane. Te imajo namreč še nekoliko bolj intenziven bananin okus. Seveda lahko uporabimo katerokoli banano.
Količina: 8 kosov / Čas priprave: 50 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za ocvrte banane:
- 150 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- ščep soli
- 200 ml ohlajene gazirane vode
- 30 g stopljenega masla
- 35 g sladkorja
- žlička mletega kardamoma
- pol žličke mletega cimeta
- 4 večje ne preveč zrele banane (ali 8 baby banan)
- olje za cvrtje
Postopek:
- V večjo skledo skozi cedilo presejemo moko, pecilni prašek in sol.
- Prilijemo slab deciliter gazirane vode in premešamo. Masa bo na tej točki še zelo gosta, podobna pasti.
- Nadaljujemo tako, da dodamo stopljeno maslo, sladkor, mleti kardamom in cimet v prahu. Premešamo.
- Na koncu prilijemo še preostanek gazirane vode, premešamo z metlico in testo postavimo v hladilnik za pol ure. Testo mora biti pred cvrtjem precej gosto.
- V lonec zlijemo pol litra do liter olja za cvrtje in ga počasi segrejemo na 180 °C.
- Banane olupimo in narežemo na dolžino treh prstov. Lahko uporabimo tudi baby banane, te pustimo kar v enem kosu.
- Iz hladilnika vzamemo testo in ga nekoliko premešamo.
- Na tej točki v skledo s testom dodamo koščke banan in jih v celoti prekrijemo s testom.
- Hkrati cvremo po tri koščke banan hkrati in poskusimo vzdrževati temperaturo olja. Na indukciji sem to dosegel tako, da sem imel na jakosti 5 od 9.
- Banane cvremo dve do tri minute, toliko časa, da se testo obarva zlato-rjavo.
- S penovko jih odstranimo iz olja, jih prestavimo na papirnato brisačko, da popivnamo nekaj odvečnega olja.
- Postrežemo še tople s kepico sladoleda, smetano ali čokolado.
Nasveti:
Pri cvrtju je najbolje uporabiti olje za cvrtje saj se ta manj vpije v testo in bodo jedi posledično manj mastne in kalorične.
Ustrezno temperaturo olja preverimo s termometrom ali leseno kuhalnico. Ročaj slednje pomočimo v vroče olje in, ko se ob robovih kuhalnice pričnejo tvoriti mehurčki je olje dovolj vroče za cvrtje.
Namesto masla lahko k testu dodamo tudi margarino in recept tako pripravimo v veganski različici.
Poskusite tudi Twix rezine ali presno mangovo torto s slano karamelo.
Dober tek!