Ocvrte banane smo najbrž vsi že poskusili med obiskov v eni izmed mnogih kitajskih restavracij. Fino sladka, topla banana, ovita v hrustljavo plast testa je najboljša, kadar jo postrežemo s kepico ingverjevega sladoleda.

Ocvrte banane lahko enostavno pripravimo doma. Potrebujemo le nekaj ne preveč zrelih banan, malo moke, sladkor, maslo in gazirano vodo. Jaz sem v testo dodal še mešanico kardamoma in cimeta, ki se prav lepo povežeta s to pregrešno sladico. Večje banane narežemo na nekje za tri prste dolge koščke, v tem receptu pa sem uporabil kar baby banane. Te imajo namreč še nekoliko bolj intenziven bananin okus. Seveda lahko uporabimo katerokoli banano.

Količina: 8 kosov / Čas priprave: 50 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Ocvrte banane

Sestavine za ocvrte banane:

  • 150 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • ščep soli
  • 200 ml ohlajene gazirane vode
  • 30 g stopljenega masla
  • 35 g sladkorja
  • žlička mletega kardamoma
  • pol žličke mletega cimeta
  • 4 večje ne preveč zrele banane (ali 8 baby banan)
  • olje za cvrtje

Postopek:

  1. V večjo skledo skozi cedilo presejemo moko, pecilni prašek in sol.
  2. Prilijemo slab deciliter gazirane vode in premešamo. Masa bo na tej točki še zelo gosta, podobna pasti.
  3. Nadaljujemo tako, da dodamo stopljeno maslo, sladkor, mleti kardamom in cimet v prahu. Premešamo.
  4. Na koncu prilijemo še preostanek gazirane vode, premešamo z metlico in testo postavimo v hladilnik za pol ure. Testo mora biti pred cvrtjem precej gosto.
  5. V lonec zlijemo pol litra do liter olja za cvrtje in ga počasi segrejemo na 180 °C.
  6. Banane olupimo in narežemo na dolžino treh prstov. Lahko uporabimo tudi baby banane, te pustimo kar v enem kosu.
  7. Iz hladilnika vzamemo testo in ga nekoliko premešamo.
  8. Na tej točki v skledo s testom dodamo koščke banan in jih v celoti prekrijemo s testom.
  9. Hkrati cvremo po tri koščke banan hkrati in poskusimo vzdrževati temperaturo olja. Na indukciji sem to dosegel tako, da sem imel na jakosti 5 od 9.
  10. Banane cvremo dve do tri minute, toliko časa, da se testo obarva zlato-rjavo.
  11. S penovko jih odstranimo iz olja, jih prestavimo na papirnato brisačko, da popivnamo nekaj odvečnega olja.
  12. Postrežemo še tople s kepico sladoleda, smetano ali čokolado.

Nasveti:

Pri cvrtju je najbolje uporabiti olje za cvrtje saj se ta manj vpije v testo in bodo jedi posledično manj mastne in kalorične.

Ustrezno temperaturo olja preverimo s termometrom ali leseno kuhalnico. Ročaj slednje pomočimo v vroče olje in, ko se ob robovih kuhalnice pričnejo tvoriti mehurčki je olje dovolj vroče za cvrtje.

Namesto masla lahko k testu dodamo tudi margarino in recept tako pripravimo v veganski različici.

Poskusite tudi Twix rezine ali presno mangovo torto s slano karamelo.

Dober tek!