Čokoladno karamelni vrtinci (piškoti)
Priprava teh piškotov je pravi užitek. V ustih se stopijo kot maslo in te nagradijo z mešanico čokolade in slane karamele. Veliko veselja, ljubezni, čokolade in karamele je potrebno, da pripraviš popolne čokoladno karamelne vrtince. Količine zadoščajo za 12-15 večjih piškotov.
Sestavine za slano karamelo:
- 120 ml smetane
- 250 g sladkorja v prahu
- 200 g masla
- 40 g medu
- žlička soli
Sestavine za čokoladni ganache:
- 200 g temne čokolade
- 150 ml smetane
- 150 g slane karamele (glej zgoraj)
Sestavine za testo:
- 400 g moke (tip 500)
- 380 g masla (segretega na sobno temperaturo)
- 200 g sladkorja v prahu
- 30 g kakava v prahu
- 4 beljaki
- ščep soli
Priprava slane karamele:
- segrej kozico in v vročo kozico dodaj tretjino sladkorja v prahu in med
- počasi segrevaj toliko časa, sladkor karamelizira
- postopoma dodajaj sladkor dokler ves ne karamelizira
- dodaj sol in premešaj, da se popolnoma stopi
- postopoma dodajaj smetano in mešaj
- odstrani iz štedilnika, vmešaj maslo, dobro premešaj in pusti, da se ohladi
Priprava čokoladnega ganacheja:
- smetano segrej do vretja, odstavi in prelij čez nadrobljeno temno čokolado
- dobro premešaj, da se vsa čokolada raztopi
- vmešaj še 150 g slane karamele in premešaj
- postavi v hladilnik za približno eno uro, da se strdi
- ostalo karamelo shrani za sestavljanje piškotov
Priprava testa za piškote:
- moko in kakav skupaj presej v skledo
- v mešalniku zmešaj maslo in sladkor v prahu, mešaj toliko časa, da se posvetli
- dodaj sol in med mešanjem postopoma dodajaj beljake
- ko so beljaki dobro vmešani dodaj še mešanico moke in kakava in dobro premešaj
- pečico segrej na 180 °C
- na pekač položi papir za peko in nanj z dresirno vrečko v obliki spirale nabrizgaj piškote (piškoti naj bojo široki približno 6 cm in debeli slab centimeter)
- peci 15 – 18 minut pri 180 °C, odstrani iz pečice in pusti, da se ohladijo
Sestavljanje piškotov:
- poišči podobno veliki polovici piškotov
- na eno polovico z dresirno vrečko v krogu nabrizgaj ganache, na sredini piškota pa pusti za prostor za karamelo
- na sredino piškota nabrizgaj še slano karamelo v velikosti lešnika
- pokrij z drugo polovico piškota, rahlo stisni in ponovi z vsemi piškoti
- če se je čokolada med pripravo rahlo stopila piškote postavi za krajši čas v hladilnik
Piškote lahko v zaprti posodi hraniš nekaj dni.
Dober tek!