Marmorni kolač s skyrom je nizkokalorična različica priljubljene klasične sladice. Zaznamujeta ga nizka vsebnost maščob in sladkorja. To je sladica, ki si jo resnično lahko privoščimo brez slabe vesti.

Marmorni kolač s skyrom sem ustavaril v obdobju mojega hujšanja. Samo zamislite si kako drugačen je jedilnik s 1500 kcal na dan. No, tale kolač ima točno toliko kalorij, kar pomeni, da ima na kos 150-200 kalorij. Oh ja!

Čas priprave: 60 minut / Količina: 8-10 kosov / Zahtevnost: 1 od 5

Marmorni kolač s skyrom

Sestavine za kolač:

  • 1 celo jajce
  • 80 g sladkorja
  • sok ene pomaranče (2 dcl)
  • lupinica 1/2 pomaranče
  • 200 skyra
  • 200 g moke
  • 2 žlički cimeta
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ščep soli
  • 2 beljaka
  • 30 g temnega kakava

Postopek:

  1. Segrejemo pečico na 180 °C in pripravimo tortni model premera 18 cm. Tortni model premažemo z oljem ali maslom in ga obložimo s papirjem za peko
  2. V večjo skledo stresemo moko, cimet, pecilni prašek in sol. Vse skupaj dobro premešamo.
  3. V drugo skledo dodamo eno celo jajce in sladkor. Stepamo z metlico ali z ročnim mešalnikom toliko časa, da masa posvetli.
  4. Jajčni masi prilijemo sok ene pomaranče in nastrgano pomarančno lupinico.
  5. Dodamo še skyr in premešamo.
  6. Nato primešamo začinjeno moko in se lotimo stepanja beljakov.
  7. Beljake stepamo do čvrstih vrhov in jih nežno primešamo k masi.
  8. V pripravljen tortni model vlijemo polovico biskvitne mase, v preostalo polovico pa primešamo temni kakav. Nato čez prelijemo še kakavovo maso.
  9. S konico noža ali palčko naredimo marmoriran vzorec.
  10. Pripravljen biskvit postavimo v pečico in ga pečemo 40-50 minut.
  11. Pečeni biskvit pred razrezom ohladimo.

Nasveti:

Skyr lahko nadomestimo s pasirano skuto ali quarkom. Če želimo manj kalorij lahko sladkor delno ali v celoti nadomestimo z eritritolom ali drugim sladilom. Pri nadomeščanju sladkorja z drugimi sladili pazimo na razmerja (npr. 80 g sladkorja nadomestimo s 120 g eritritola).

Poleg se super prileže sveže jagodičevje.

Poskusite tudi čokoladno torto (LCHF) in čoko orehovo potico.

Dober tek!