Ocvrt melancanov steak
Ocvrt melancanov steak je izvrstna zelenjavna jed, ki jo bodo veseli tako vegetarijanci, kot mesoljubci. Pečeni melancani pridobijo izredno prijetno teksturo, ko te mariniramo, spaniramo in ocvremo pa se spremenijo v pravo poslastico. Postrežemo jih s poljubno prilogo in omako. Jaz vam spodaj zaupam še recept za resnično hitro pripravljeno gorčično omako.
Recept je nastal v sodelovanju z Riess Slovenija.
Količina: 2 steaka / Čas priprave: 90 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine:
- 2 velika melancana (cca. 600-700 g vsak)
- Olje za premaz
- 3 stroki česna
- 1 žlica olivnega olja
- 4 žlice sojine omake
- 1 žlička medu
- 1 žlička sezamovega olja
- 1 žlička čilija v prahu ali pasti
Sestavine za paniranje:
- moka
- 2 jajci
- panko drobtine
- drobtine
- olje za cvrtje
Sestavine za gorčično omako:
- 100 ml zelenjavne jušne osnove
- 200 ml smetane za kuhanje
- 1 ½ žličke dijon gorčice
- 30 g masla
- ½ žličke črnega popra
- ⅓ žličke soli
Priprava:
- Pečico segrejemo na 200 °C in pripravimo pladenj.
- Melancana dobro prepikamo z vilicami in premažemo z oljem.
- Melancana pečemo 60-70 minut na sredini in brez ventilacije.
- Pečena melancana ohladimo na sobno temperaturo nato ju previdno olupimo in pri tem obdržimo pecelj, ki drži mehko meso skupaj.
- V ponvi skupaj zmešamo olivno olje, naribane stroke česna in sojino omako. Na zmernem ognju segrejemo do vretja, kuhamo in mešamo 2 minuti.
- Dodamo med, sezamovo olje in čilijevo pasto. Mešamo in kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da se omaka zgosti.
- Olupljena melancana osušimo s papirnato brisačko in ju na debelo premažemo z zgoščeno omako.
- Začinjena melancana paniramo tako, da ju položimo v moko nato v razžvrkljana jajca ter v mešanico drobtin.
- V večji ponvi segrejemo olje za cvrtje na 160-170 °C.
- V ponev položimo en paniran melancan in ga cvremo 3 minute na vsaki strani.
- Ocvrt melancan odcedimo na papirnati brisački in ga takoj serviramo skupaj z gorčično omako ter poljubno prilogo.
Priprava gorčične omake:
- Omako pripravimo med peko melancanov.
- V lonec vlijemo zelenjavno jušno osnovo, smetano za kuhanje, dijon gorčico, poper in sol.
- Na zmernem ognju segrejemo do vretja in kuhamo 5-7 minut. Odstavimo z ognja in primešamo maslo. Pustimo ob strani za kasneje.
Nasveti:
Melancane lahko pred peko v pečici ožgemo na plinskem štedilniku ali žaru. S tem bodo pridobili rahlo dimljen okus.
Panko drobtine so večje, rezultat pa je bolj prijetno hrustljava skorjica. Lahko jih izpustite ali pa nadomestite z drobljenimi cornflakes kosmiči.
Za vegansko različico pri panadi izpustite jajca in jih nadomestite z rastlinskim napitkom.
Dober tek!