Zimska grmada
Zimska grmada je moja različica te priljubljene retro sladice. Sam jo rad pripravim ob posebnih priložnostih, kjer pride prav velik pladenj sladice, ki jo enostavno serviramo.
Grmada je sočna, s fino začinjenim biskvitom, medeno vanilijevo kremo, ravno prav alkoholnim prelivom in seveda plastjo oreščkov. Božansko!
Recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 16 porcij / Čas priprave: 2 uri + čas hlajenja / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za biskvit:
- 8 jajc L
- 250 g sladkorja
- 250 g moke
- 2 žlici temnega kakava
- 1 ½ žličke mešanice začimb gingerbread Belbake
Sestavine za medeno kremo:
- 750 ml polnomastnega mleka
- 1-2 stroka vanilije ali 2 žlički vanilijevega ekstrakta
- 8 jajc L
- 70 g sladkorja
- 100 g medu
- 70 g moke
Sestavine za sladki poliv:
- 350 ml mleka
- 150 g sladkorja
- 100 ml ruma
- 320 g mletih orehov
Priprava biskvitov:
- Pečico segrejemo na 170°C in pripravimo dva pladnja (30×40 cm), ki ju pokrijemo s papirjem za peko.
- Jajca ločimo na beljake in rumenjake.
- V skledo mešalnika vlijemo beljake in jih stepemo do mehkih vrhov. Nato med mešanjem postopoma dodamo polovico sladkorja in stepemo beljake do čvrstih vrhov.
- Med stepanjem beljakov stepemo tudi rumenjake. Rumenjake vlijemo v veliko skledo in dodamo preostalo polovico sladkorja. Stepemo jih do goste teksture in svetlo rumene barve.
- Stepene rumenjake med mešanjem prilijemo k stepenim beljakom. Mešamo le toliko časa, da dobimo enotno jajčno maso.
- K jajčni masi postopoma primešamo presejano moko.
- Maso za biskvit razdelimo na pol in v eno polovico vmešamo začimbe v drugo polovico pa temen kakav.
- Na en pladenj vlijemo čokoladno biskvitno maso, na drugi pladenj pa začinjeno biskvitno maso. Maso enakomerno razmažemo po pladnju.
- Pekača postavimo v zgornjo in spodnjo tretjino pečice. Biskvita pečemo pri 170 °C z vklopljeno ventilacijo, 15 minut. Po 10 minutah peke biskvita zamenjamo in obrnemo, da se spečeta čim bolj enakomerno.
- Pečene biskvite ohladimo na pladnju nato jih odlepimo s papirja za peko. Biskvita po daljši stranici razpolovimo, da dobimo štiri biskvite v velikosti 20 x 30 cm.
Priprava medene kreme:
- V večji lonec vlijemo mleko, dodamo semena in stroka vanilije. Stroku vanilije odrežemo konico in s hrbtno stranjo noža potisnemo semena ven.
- Na zmernem ognju segrejemo mleko tik do vretja.
- V večji skledi z metlico stepamo rumenjake, sladkor in med do svetle barve.
- Dodamo presejano moko in dobro premešamo.
- Polovico zavretega mleka postopoma prilijemo k jajčni masi in neprestano mešamo. Jajčno maso prilijemo nazaj k preostalemu mleku.
- Na zmernem ognju nadaljujemo kuhanje kreme. Med kuhanjem kremo neprestano mešamo z metlico in počakamo, da zavre. Po vretju zmanjšamo ogenj in nadaljujemo kuhanje še 5 minut.
- Kuhano kremo prelijemo skozi cedilo v širšo posodo, jo pokrijemo s folijo za živila in postavimo v hladilnik, da se ohladi.
- Ko je krema hladna, stepemo prihranjene beljake do čvrstih vrhov.
- K stepenim beljakom postopoma primešamo medeno kremo. Krema bo rahla in ne pregosta.
Priprava sladkega poliva in sestavljanje grmade:
- V lonec nalijemo mleko dodamo sladkor in segrevamo na zmernem ognju le toliko časa, da se sladkor v celoti stopi.
- Odstavimo in primešamo še rum ali rumovo aromo.
- V pravokoten pekač položimo prvo plast čokoladnega biskvita.
- Biskvit namočimo s četrtino sladkega poliva.
- Čez razmažemo četrtino medene kreme, ki jo pokrijemo s četrtino mletih orehov.
- Pokrijemo s svetlim biskvitom, ki ga zopet namočimo s četrtino sladkega poliva.
- Čez razmažemo medeno kremo in posujemo mlete orehe.
- Zlaganje ponovimo še dvakrat v enakem zaporedju.
- Površino grmade pokrijemo s folijo za živila in jo postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure, najbolje je da odstoji čez noč.
- Grmado serviramo z žlico za sladoled in jo postrežemo skupaj s kepico smetane.
Nasveti:
- Grmado hranimo v hladilniku 2-3 dni.
- Za bolj obstojno grmado uporabimo pasterizirane beljake. Če se želimo izogniti beljakom v celoti, jih nadomestimo s stepeno smetano (250 ml).
- Alkohol v receptu lahko nadomestimo z aromami.
Dober tek!