Narastek z bučkami in rižem je resnično zanimiva jed povzeta iz kuharske knjige Julie Child. Je lahka, sočna in polnega okusa, ki se prileže kot okusna priloga ali kot samostojna vegetarijanska jed.

Narastek z bučkami in rižem se je v sezoni bučk na mojem jedilniku znašel večkrat na teden. Enostavna jed, ki je odlična za pogostitev saj z okusom nikoli ne razočara. V tej jedi vsekakor zasijejo nežne bučke, ki jih porabimo v celoti, tudi njihov ožeti sok.

Količina: 4 osebe / Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 100 g riža
  • 800 g bučk (4 srednje velike bučke)
  • 11/2 rdeče čebule
  • 100 g pora
  • 2 naribana stroka česna
  • 1 lovorjev list
  • 1 ½  žličke mlete bazilike
  • ¼ mletega kardamoma
  • ½ žličke belega popra
  • 1 žlička soli
  • 40 g čičerikine moke
  • 500 ml soka od bučk + rižev rastlinski napitek

Priprava:

  1. Pripravimo večjo ponev za bučke in lonec za riž.
  2. Bučke očistimo in naribamo v večjo skledo. Čez bučke potresemo žličko soli, jih premešamo in pustimo odstati 10 minut.
  3. Riž stresemo v lonec, ga zavremo in na visokem ognju kuhamo 5 minut in nič več. Nato odlijemo vodo in ga pustimo ob strani za kasneje.
  4. V ponev dodamo 2 žlici olivnega olja in ga segrejemo.
  5. V segreto ponev dodamo na drobno nasekljano čebulo in jo pražimo 5-7 minut
  6. Nato dodamo na kolute narezan por in nariban česen. Premešamo ter pražimo še 3 minute.
  7. Sedaj naribane bučke dobro ožamemo in prihranimo njihovo tekočino. K ožetemu soku bučk dolijemo toliko rastlinskega mleka da imamo skupaj 500 ml tekočine. Tekočino rahlo segrejemo in prihranimo za kasneje.
  8. Ožete bučke prestavimo v vročo ponev, jih začinimo z baziliko in kardamomom ter jih kuhamo 5-6 minut na zmernem ognju.
  9. Nato znižamo ogenj in primešamo čičerikino moko. Dobro premešamo in kuhljamo 2 minuti.
  10. Odstavimo z ognja in postopoma vmešamo toplo tekočino. Polno ponev previdno prestavimo nazaj na ogenj, zavremo in zopet odstavimo.
  11. Sedaj previdno primešamo riž. Poskusimo in po potrebi dodatno začinimo s soljo in poprom. *Sedaj lahko dodamo tudi parmezan za dodaten okus.
  12. Segrejemo pečico na 210° C in pripravimo pekač dimenzije 26 x 17 cm v katerega prestavimo celotno jed.
  13. Pekač prestavimo v ogreto pečico in pečemo približno 30 minut, oziroma toliko časa, da riž v celoti popije tekočino in zgornja plast rahlo porjavi.
  14. Postrežemo še toplo kot prilogo ali kot lahko glavno jed.

Nasveti:

Recept je veganski in brezglutenski, vendar ga vsekakor lahko prilagodimo lastni dieti. Namesto riževega napitka lahko uporabimo navadno mleko in čičerikino moko lahko nadomestimo s 30 g navadne moke.

Če želimo jed še dodatno obogatiti ji lahko dodamo še žlico kvasnih kosmičev, ki bodo dodali rahel okus po siru.

Namesto kvasnih kosmičev se lahko privoščimo tudi parmezan, ki ga vmešamo skupaj z rižem in potresemo še po vrhu zaključene jedi. Mislim, da ga je na zapisano količino dovolj 60-80 g.

Poskusi še bučkino juho s proseno kašo in vegansko torto z bučkami, pistacijami in čokolado.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje