Njoki po pariško

Njoki po pariško

Njoki po pariško so francoska verzija njokov, ki so pripravljeni iz paljenega testa. Njihova tekstura je gladka, maslena in rahla. Odlični so v bogatih omakah ali le na hitro prepraženi na maslu.

Njoki po pariško

Njoki po pariško imajo res čudovito lahko teksturo saj jih lahko kar z  jezikom sploščimo in stopimo v ustih. Paljeno testo je obogateno s parmezanom in začinjeno z muškatnim oreščkom. Seveda lahko testo začinimo z različnimi svežimi zelišči, začimbami, siri, …  Njihova priprava je hira in enostavna zato zavihaj rokave in jih poskusi 😉

Količina: 4 osebe / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 250 ml vode
  • 100 g masla
  • 1 žlička soli
  • 150 g moke
  • ½ žličke muškatnega oreščka
  • 50 g naribanega parmezana
  • 3 jajca

Priprava :

  1. V srednjem loncu zavremo vodo, maslo in sol.
  2. Odstavimo in vmešamo moko. Premešamo dobro, da nam ne ostanejo kepice moke
  3. Lonec s testom vrnemo nazaj na srednje močan ogenj. Testo kuhamo in mešamo 2-3 minute. Odstavimo, ko prične testo odstopati od stranic in dna lonca.
  4. Testo prestavimo v skledo, dodamo muškatni orešček in nariban parmezan. Dobro premešamo.
  5. Sedaj v treh korakih vmešamo razžvrkljana jajca.
  6. Dobili bomo gosto in gladko testo, ki ga prestavimo v vrečko za brizganje. Vrečki odščipnemo konico, da dobimo 1 cm široko odprtino.
  7. V večjem loncu zavremo vodo in vanjo nabrizgamo 2 cm dolge njoke. Njoke odščipnemo s škarjami ali z nožem.
  8. Ko njoki priplavajo na površje, jih kuhamo še 2 minuti nato jih vzamemo ven.
  9. Kuhane njoke lahko na hitro prepražimo na maslu, čez potresemo še malo naribanega parmezana, svežega drobnjaka in jih takoj postrežemo.
Njoki po pariško

Nasveti:

Paljeno testo se odlično obnese v slanih in sladkih jedeh (profiteroli, eklerji, …). Lahko ga pečemo, cvremo in kuhamo.

Kuhane njoke lahko hranimo v zaprti posodi v hladilniku do 2 dni.

Kuhane njoke lahko tudi zamrznemo in jih hranimo mesec dni.

Poskusi še lečino enolončnico s sladkim krompirjem in preprosti pad thai.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi