Njoki po pariško
Njoki po pariško so francoska verzija njokov, ki so pripravljeni iz paljenega testa. Njihova tekstura je gladka, maslena in rahla. Odlični so v bogatih omakah ali le na hitro prepraženi na maslu.
Njoki po pariško imajo res čudovito lahko teksturo saj jih lahko kar z jezikom sploščimo in stopimo v ustih. Paljeno testo je obogateno s parmezanom in začinjeno z muškatnim oreščkom. Seveda lahko testo začinimo z različnimi svežimi zelišči, začimbami, siri, … Njihova priprava je hira in enostavna zato zavihaj rokave in jih poskusi 😉
Količina: 4 osebe / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- 250 ml vode
- 100 g masla
- 1 žlička soli
- 150 g moke
- ½ žličke muškatnega oreščka
- 50 g naribanega parmezana
- 3 jajca
Priprava :
- V srednjem loncu zavremo vodo, maslo in sol.
- Odstavimo in vmešamo moko. Premešamo dobro, da nam ne ostanejo kepice moke
- Lonec s testom vrnemo nazaj na srednje močan ogenj. Testo kuhamo in mešamo 2-3 minute. Odstavimo, ko prične testo odstopati od stranic in dna lonca.
- Testo prestavimo v skledo, dodamo muškatni orešček in nariban parmezan. Dobro premešamo.
- Sedaj v treh korakih vmešamo razžvrkljana jajca.
- Dobili bomo gosto in gladko testo, ki ga prestavimo v vrečko za brizganje. Vrečki odščipnemo konico, da dobimo 1 cm široko odprtino.
- V večjem loncu zavremo vodo in vanjo nabrizgamo 2 cm dolge njoke. Njoke odščipnemo s škarjami ali z nožem.
- Ko njoki priplavajo na površje, jih kuhamo še 2 minuti nato jih vzamemo ven.
- Kuhane njoke lahko na hitro prepražimo na maslu, čez potresemo še malo naribanega parmezana, svežega drobnjaka in jih takoj postrežemo.
Nasveti:
Paljeno testo se odlično obnese v slanih in sladkih jedeh (profiteroli, eklerji, …). Lahko ga pečemo, cvremo in kuhamo.
Kuhane njoke lahko hranimo v zaprti posodi v hladilniku do 2 dni.
Kuhane njoke lahko tudi zamrznemo in jih hranimo mesec dni.
Poskusi še lečino enolončnico s sladkim krompirjem in preprosti pad thai.
Dober tek!