Lečina enolončnica s sladkim krompirjem je hitro pripravljeno kosilo, ki ga lahko v hladilniku hranimo kar nekaj dni. Polna je z vitamonoma A in C, v njej se pa zahvaljujoč leči skriva tudi zajetna količina beljakovin.

Lečina enolončnica s sladkim krompirjem je veganska jed, ki jo lahko enostavno nadgradimo po svojih željah. Kokosovo mleko zamenjamo s smetano za kuhanje ali kar dodamo večjo količino jušne osnove. Tudi ta je lahko kokošja ali zelenjavna. Za poln obrok se poleg priležejo še hitro pripravljene klobase in svež kruh.

V sodelovanju z Riess Slovenija.

Lečina enolončnica s sladkim krompirjem
Lečina enolončnica s sladkim krompirjem

Količina: 4 porcije  / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • rjava čebula
  • 4 stroki česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 400 g sladkega krompirja
  • 300-350 g korenja
  • 2 žlički curryja v prahu
  • 1 žlička kurkume
  • 1 žlička mletega ingverja
  • ¼-½ žličke čilija v prahu
  • 400 ml lahkega kokosovega mleka
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 200 g oluščene rdeče leče

Priprava:

  1. V večjem loncu segrejemo olivno olje in na njem prepražimo drobno nasekljano čebulo in stroke česna. Med praženjem večkrat premešamo, da čebula in česen ne porjavita.
  2. Sladki krompir olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke. Korenje po potrebi olupimo in narežemo na tanke kolute. Krompir in korenje stresemo v lonec in premešamo.
  3. Začinimo s curryjem v prahu, kurkumo, mletim ingverjem in čilijem v prahu. Premešamo in pražimo približno 2 minuti.
  4. Sedaj prilijemo kokosovo mleko in zelenjavno jušno osnovo. Premešamo in pustimo vreti na nižjem zmernem ognju 15-20 minut. V tem času se bosta krompir in korenje zmehčala.
  5. Dodamo dobro oprano rdečo lečo, premešamo in kuhamo še 7-10 minut.
  6. Na koncu jed dodatno začinimo s soljo in čilijem po svojem okusu.
  7. Jed se odlično obdrži več dni v hladilniku v zaprti posodi.

Nasveti:

Rdeča oluščena leča je idealna izbira za pripravo indijskih dalov, enolončnic ali ostalih hitro pripravljenih jedi.

Poleg lečine enolončnice se prileže še pečenica ali kranjska klobasa.

Poskusite tudi piščančja stegna s češnjevimi paradižniki in preprost presni pad thai.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje