Krofki z marmelado
Krofki z marmelado so simpatični mlajši bratje klasičnih krofov. Zmažemo jih lahko v parih grižljajih in prav na vsaki mizi bodo v središču pozornosti.
Krofki z marmelado so polnjeni z marelično marmelado. Ta je meni najljubša. Vi pa jih lahko napolnite s polnilom po izbiri. Tudi čokoladna in vanilijeva krema bosta super izbira.
Količina: 30 mini krofov / Čas priprave: 4-5 ur / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za testo:
- 125 ml mlačnega mleka
- 40 g svežega kvasa
- 500 g moke
- 50 g sladkorja
- žlička soli
- jajce
- 5 rumenjakov
- žlica ruma
- 100 g masla
Preostale sestavine:
- olje za cvrtje
- marmelada (marelična, borovničeva, malinova, …)
- sladkor v prahu
Priprava:
- V manjši skodelici skupaj zmešamo mlačno mleko in nadrobljen svež kvas. Pustimo ob strani za 5 minut.
- V skledo mešalnika presejemo moko, dodamo sladkor in sol. Premešamo.
- V ločeno skledo ubijemo jajce in dodamo rumenjake. Prilijemo kvasec in rum ter premešamo.
- Sedaj mokre sestavine prilijemo k suhim sestavinam.
- Uporabimo kljukast nastavek in pričnemo mešati testo.
- Testo mešamo toliko časa, da prične odstopati od stranic mešalne posode, približno 3-5 minut.
- Nato postopoma dodamo maslo sobne temperature in mešamo testo toliko časa, da prične odstopati od stranic posode, 3-5 minut.
- Testo prestavimo v čisto naoljeno skledo in ga pokrijemo s folijo.
- Skledo s testom prestavimo v hladilnik za 1-2 uri. Volumen testa se mora podvojiti.
- Ohlajeno testo razdelimo na 30 g kose, ki jih oblikujemo v gladke kroglice.
- Kroglice polagamo na papir za peko nato jih pokrijemo s folijo za živila in jih pustimo vzhajati 60-90 minut. Njihova velikost se mora podvojiti.
- Tik pred koncem vzhajanja pričnemo segrevati olje. V lonec ga vlijemo za višino treh prstov in ga segrejemo na 160-170° C.
- Krofe previdno polagamo v vroče olje in jih cvremo 2-3 minute na vsaki strani.
- Ocvrte krofe odložimo na papirnate brisačke, da se odcedijo.
- Ohlajene krofe napolnimo z najljubšo marmelado in jih potresemo s sladkorjem v prahu.
Nasveti:
Krofi so najbolj okusni prvi dan. Hranimo jih v zaprti posodi na toplem. Naslednji dan jih lahko osvežimo tako, da jih pogrejemo v mikrovalovni pečici ali v pečici.
Stare krofe lahko odlično porabimo v različnih sladkih narastkih.
Poskusi še jabolčno maslo in čokoladna torta z lešniki.