Krofki z marmelado

Krofki z marmelado

Krofki z  marmelado so simpatični mlajši bratje klasičnih krofov. Zmažemo jih lahko v parih grižljajih in prav na vsaki mizi bodo v središču pozornosti.

Krofki z marmelado

Krofki z marmelado so polnjeni z marelično marmelado. Ta je meni najljubša. Vi pa jih lahko napolnite s polnilom po izbiri. Tudi čokoladna in vanilijeva krema bosta super izbira.

Količina: 30 mini krofov / Čas priprave: 4-5 ur / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za testo:

  • 125 ml mlačnega mleka
  • 40 g svežega kvasa
  • 500 g moke
  • 50 g sladkorja
  • žlička soli
  • jajce
  • 5 rumenjakov
  • žlica ruma
  • 100 g masla

Preostale sestavine:

  • olje za cvrtje
  • marmelada (marelična, borovničeva, malinova, …)
  • sladkor v prahu

Priprava:

  1. V manjši skodelici skupaj zmešamo mlačno mleko in nadrobljen svež kvas. Pustimo ob strani za 5 minut.
  2. V skledo mešalnika presejemo moko, dodamo sladkor in sol. Premešamo.
  3. V ločeno skledo ubijemo jajce in dodamo rumenjake. Prilijemo kvasec in rum ter premešamo.
  4. Sedaj mokre sestavine prilijemo k suhim sestavinam.
  5. Uporabimo kljukast nastavek in pričnemo mešati testo.
  6. Testo mešamo toliko časa, da prične odstopati od stranic mešalne posode, približno 3-5 minut.
  7. Nato postopoma dodamo maslo sobne temperature in mešamo testo toliko časa, da prične odstopati od stranic posode, 3-5 minut.
  8. Testo prestavimo v čisto naoljeno skledo in ga pokrijemo s folijo.
  9. Skledo s testom prestavimo v hladilnik za 1-2 uri. Volumen testa se mora podvojiti.
  10. Ohlajeno testo razdelimo na 30 g kose, ki jih oblikujemo v gladke kroglice.
  11. Kroglice polagamo na papir za peko nato jih pokrijemo s folijo za živila in jih pustimo vzhajati 60-90 minut. Njihova velikost se mora podvojiti.
  12. Tik pred koncem vzhajanja pričnemo segrevati olje. V lonec ga vlijemo za višino treh prstov in ga segrejemo na 160-170° C.
  13. Krofe previdno polagamo v vroče olje in jih cvremo 2-3 minute na vsaki strani.
  14. Ocvrte krofe odložimo na papirnate brisačke, da se odcedijo.
  15. Ohlajene krofe napolnimo z najljubšo marmelado in jih potresemo s sladkorjem v prahu.
Krofki z marmelado

Nasveti:

Krofi so najbolj okusni prvi dan.  Hranimo jih v zaprti posodi na toplem. Naslednji dan jih lahko osvežimo tako, da jih pogrejemo v mikrovalovni pečici ali v pečici.

Stare krofe lahko odlično porabimo v različnih sladkih narastkih.

Poskusi še jabolčno maslo in čokoladna torta z lešniki.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi