Praznična šarlota

Praznična šarlota

Praznična šarlota je retro sladica, ki navduši prav vse. Od prelepega videza do fantastičnega okusa, šarlota izpolni vse sladke obljube.

Praznična šarlota

Za Šarloto (Charlotte cake) je značilno, da jo naredimo v tortnem modelu ali poljubnem kalupu, ki ga obložimo z biskvitom, kruhom ali piškoti. Biskvitni kalup nato napolnimo s sadnim pirejem, sladoledom, sladko smetano, kremo ali moussom.

Praznična šarlota je pripravljena iz mehkega biskvita za rolade in lahkotne bavarske kreme. Prijetne teksture se prepletejo v res okusno sladico kjer kraljujejo rdeče maline s sladko kislim značajem. Njena priprava bo vzela več časa, vendar se vse komponente enostavno pripravi in hitro sestavi v končno sladico.

V sodelovanju z Lidl Slovenija.

Količina: 10 kosov / Čas priprave: 3 ure / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za roladino testo:

  • 5 jajc
  • 80 g sladkorja
  • 10 g vanilijevega sladkorja
  • 100 g moke

Sestavine za plasti biskvita:

  • 3 jajca
  • 40 g sladkorja
  • 10 g vanilijevega sladkorja
  • 50 g moke

Priprava biskvitov in zavijanje rolade:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C in pokrijemo pekač (30 x 40 cm) s papirjem za peko.
  2. V večji skledi z ročnim mešalnikom stepemo jajca, sladkor in vanilijev sladkor. Stepamo slabih 10 minut, oziroma toliko časa, da se krema posvetli ter postane kremna in zračna.
  3. V drugi skledi zmešamo moko skupaj s pecilnim praškom. Nato jo presejemo in postopoma vmešamo k jajčni masi.
  4. Biskvit zlijemo na pripravljen pekač in ga z lopatko enakomerno zravnamo.
  5. Biskvit pečemo 15 minut.
  6. Čez biskvit položimo papir za peko in rezalno desko ter v hitrem gibu obrnemo pekač na glavo. Z biskvita odstranimo papir za peko in ga s krajše stranice zavijemo v rolado in počakamo da v celoti ohladi.
  7. Vmes na enak način spečemo polovično količino enakega biskvita le v manjšem pekaču (30 x 20 cm).
  8. Ohlajen roladin biskvit po daljši stranici razpolovimo, da dobimo dva manjša biskvita. Biskvita premažemo z malinovo marmelado nato ju z daljše stranice zavijemo v dve tanki roladi.
  9. Roladi tesno zavijemo v folijo za živila in ju postavimo v zamrzovalnik za 30 minut.
  10. Drugo plast biskvita ohladimo nato ven izrežemo dva okrogla biskvita. En biskvit s premerom 16 cm in drugi biskvit s premerom 14 cm. Oba biskvita pred uporabo premažemo z malinovo marmelado.
  11. Vzamemo polkrožno skledo, ki ima premer 18 cm in obložimo njeno notranjost s folijo za živila.
  12. Ohlajeni roladi narežemo na 1 cm široke kolute in jih zložimo v pripravljeno skledo. Zlaganje pričnemo na sredini in se pomikamo navzven. Kolute dobro stisnemo skupaj, da ne bomo imeli vmesnih lukenj.
  13. Ko je kalup obdan z biskvitom se lotimo priprave kreme.

Sestavine za vanilijevo bavarsko kremo:

  • 6 g želatine v lističih
  • 250 ml mleka
  • strok vanilije
  • cimetova palčka
  • 3 klinčki
  • 3 pimenti
  • janeževa zvezda
  • 2 rumenjaka
  • 40 g sladkorja
  • 225 ml sladke smetane
  • 150 g malin
  • 350 g malinove marmelade
  • 3-4 žlice marelične marmelade

Priprava bavarske kreme in zlaganje šarlote:

  1. Lističe želatine namočimo v hladno vodo za 10 minut.
  2. V lonec vlijemo mleko, dodamo cimetovo palčko, klinčke, piment in janeževo zvezdo.
  3. Mleko zavremo in odstavimo z ognja. Začimbe pustimo v mleku še 5 minut nato jih odstranimo.
  4. V skledi z metlico zmešamo rumenjaka skupaj s sladkorjem. Mešamo toliko časa, da se masa rahlo posvetli.
  5. Sedaj k rumenjakom počasi prilijemo polovico vročega mleka. Med prilivanjem neprestano mešamo z metlico.
  6. Rumenjake prelijemo nazaj v lonec in nadaljujemo kuhanje kreme na zmernem ognju. Kremo med kuhanjem mešamo in spremljamo, kdaj se bo krema oprijela žlice. Če imamo na voljo kuhinjski termometer, kuhamo kremo da doseže 75-80 °C.
  7. Kremo odstavimo in dodamo ožeto namočeno želatino. Dobro premešamo in kremo precedimo skozi cedilo.
  8. Kremo postavimo v hladilnik, da se čim hitreje ohladi na sobno temperaturo.
  9. Vmes stepemo sladko smetano do mehkih vrhov.
  10. Sladko smetano nežno vmešamo v kremo.
  11. Kremo vlijemo v model do ⅓ višine. Čez kremo položimo plast biskvita (14 cm), ki ga s prsti rahlo potisnemo v kremo.
  12. Čez biskvit prelijemo preostalo količino kreme. Nato v kremo potisnemo sveže maline.
  13. Nadev pokrijemo z zadnjo plastjo biskvita , ki ga poravnamo tako, da je končana šarlota v celoti obdana z biskvitom.
  14. Zavijemo v folijo za živila in postavimo na hladno za vsaj 2 uri, da se krema učvrsti.
  15. Odvijemo folijo in na dno šarlote položimo krožnik. V enem hitrem gibu obrnemo šarloto skupaj s krožnikom. Previdno zrahljamo stranice in dvignemo stekleni kalup.
  16. Šarloto premažemo s stopljeno marelično marmelado.
  17. Robove okrasimo s stepeno smetano in svežimi malinami.
Praznična šarlota
Praznična šarlota

Nasveti:

Rolade lahko pripravimo dan prej in si tako poenostavimo pripravo.

Šarlota se odlično obdrži v hladilniku do 3 dni.

Šarloto lahko pripravimo z različnim sadjem in kremami.

Poskusi še torto Amore in lahko čokoladno torto.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi