Preprosta čokoladna torta
Preprosta čokoladna torta bo polepšala še tako siv dan. Sestavljena je iz temnega čokoladnega biskvita, ki je obogaten s kavo ter premazan s čokoladnim ganachem. Recept izhaja iz tovarne čokolade Hershey in, ker je tako učinkovit ter okusen sem ga moral poskusiti deliti z vami.
Zakaj preprosta čokoladna torta? Zato ker jo lahko pripravimo in pojemo v roku parih ur. Nobenih finih priprav in ur čakanja, za celotno torto bomo porabili le tri posode.
Temen čokoladni biskvit je pripravljen iz temnega kakava in kave, ki zmanjšata sladkobo ter poudarita čokoladni okus. Čokoladni ganache je prava izbira, ko iščemo kremo, ki ima fino kremno teksturo in je hkrati dovolj čvrsta, da obdrži našo torto na mestu.
Torto se da odlično nadgraditi še s svežim jagodičevjem, z dodatno plastjo biskvita, karamelo, lešnikovim krokantom, … 😉
Količina: 6-8 kosov / Čas priprave: 75 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na kos) | |
Energetska vrednost | 663 kcal |
Beljakovine | 10 g |
Ogljikovi hidrati | 64 g |
Maščobe | 43 g |
Sestavine za čokoladni biskvit:
- 140 g moke
- 50 g temnega kakava
- 1 1/2 žličke sode bikarbone
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 1/2 žličke soli
- 130 g sladkorja
- 170 ml mleka
- 1 žlica kisa
- 80 g jajc (2 manjši jajci)
- 170 ml črne kave
- 80 ml olja
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
Sestavine za čokoladni ganache:
- 220 g temne čokolade
- 220 ml sladke smetane
Priprava čokoladnega biskvita:
- Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo dva tortna modela s premerom 16 cm. Tortna pekača premažemo z maslom in ju pomokamo s kakavom.
- V skledo vlijemo mleko, ki mu dodamo kis in počakamo, da se sesiri. Namesto mleka lahko uporabimo tudi pinjenec, kislo mleko, kefir ali tekoči jogurt.
- Nato k mleku dodamo jajca, črno kavo, olje in vanilijev ekstrakt. Jaz sem uporabil instant kavo.
- Vse mokre sestavine dobro premešamo z metlico.
- V večjo skledo presejemo moko, temni kakav, sodo bikarbono in pecilni prašek.
- Dodamo še sladkor in sol, ter dobro premešamo.
- Sedaj k suhim sestavinam primešamo mokre sestavine. Mešamo 2 minuti oziroma le toliko časa, da se vse sestavine povežejo v gladko, tekočo maso.
- Biskvitno maso prelijemo v pripravljene tortne pekače in jih rahlo potrkamo ob delovno površino.
- Biskvite prestavimo v ogreto pečico in jih pečemo na srednjem nivoju, 25-30 minut. Pečenost biskvitov preverimo z zabodom čistega zobotrebca v sredico biskvita. Če pride ven čist, so biskviti pečeni.
- Pečene biskvite popolnoma ohladimo nato jih spravimo ven iz tortnega pekača.
Priprava čokoladnega ganacha:
- Med peko biskvita se lahko lotimo priprave čokoladnega ganacha.
- Če imate radi intenziven čokoladni okus, ki ni presladek uporabimo vsaj 50 ali 60 % čokolado. Sam sem dodal pol 40 % in pol 70 % čokolade.
- Sladko smetano segrejemo skoraj do vretja in jo prelijemo čez nadrobljeno čokolado.
- Pustimo odstati 1-2 minuti, da se čokolada začne topiti nato dobro premešamo. Če se nam slučajno zgodi, da se čokolada ne stopi do konca, jo segrejemo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici.
- Če imamo na voljo palični mešalnik z njim zblendamo še tekoči ganache. To poskrbi za sijaj in svilnato teksturo stepenega ganacha.
- Zmešani ganache prestavimo v hladilnik in ga ohladimo do točke, ko je hladen na otip vendar še vedno tekoč. Nato ga stepemo z ročnim mešalnikom.
Sestavljanje torte:
- Če so biskviti med peko neenakomerno narasli jim odrežemo kapice in jih zravnamo. Biskvit režemo z nazobčenim nožem ali žagico.
- Prvo plast biskvita položimo na tortni podstavek in nanj nanesemo čokoladni ganache. Z njim ne varčujemo, saj bomo imeli le eno plast kreme.
- Čez ganache položimo drugo plast biskvita in ga premažemo s čokoladnim ganachem.
- Ko imamo premzano površino torte, se lotimo obmazovanje stranic. Pri obmazovanju si pomagamo s paletnim nožem oziroma gladilko za torte.
- Če nam po obmazovanju torte ostane še nekaj ganacha lahko z njim ustvarimo še nekaj nabrizganih dekoracij.
Nasveti:
Pri peki biskvita upoštevamo pravilo, da so vse sestavine sobne temperature.
Za biskvit lahko uporabimo espresso, instant ali turško kavo. Če bomo torto stregli mlajši publiki, jo lahko nadomestimo z brezkofeinsko kavo.
Čokoladni ganache lahko pustimo tudi nestepen. Ohladimo ga na gosto, mazljivo teksturo in z njim obmažemo torto.
Poskusi še čokoladno lešnikovo torto s karamelo in presno mango torto s slano karamelo.
Naj tekne 🙂