Speculaas tiramisu z vanilijo
Legendarni piškoti Speculaas v družbi mascarponeja, smetane in keksov savoiardi. Sladica, ki spominja na tiramisu, a je brez surovih jajc, diši po vaniliji, Speculaas piškoti pa ji podarijo še arome klinčkov, ingverja, kardamoma in cimeta. Hitra priprava, v samo 10 minutah.
Sestavine za 4-6 porcij
- 250 g sira mascarpone
- 5 dl sladke smetane
- 4 vrečke vanilijevega sladkorja
- 50 g sladkorja
- 0,3 dl ruma
- 1 dl vode
- 100 g piškotov savoiardi
- 100 g piškotov Speculaas
- 100 g temne čokolade
Postopek
- stepi 4 dl sladke smetane, mascarpone, vanilijev sladkor in 50 g sladkorja – krema naj bo rahlo gosta, a tekoča
- v kozici segrej 1 dl sladke smetane, v njo nalomi temno čokolado, umakni s štedilnika in počakaj 2 minuti, nato mešaj dokler ne nastane gladek čokoladni preliv
- uporabi poljubne servirne posode/kozarce
- v vsak servirni kozarec/posodo 1-2 piškota savoiardi, piškot prej namočiš v mešanico 0,3 dl ruma in 1 dl vode
- dodaj še 1-2 piškota Speculaas, namakanje ni potrebno
- prelij do polovice višine s kremo iz smetane in mascarponeja
- prelij z malce čokoladnega preliva
- dodaj še kremo iz smetane in mascarponeja
- nato prelij s čokoladnim prelivom in okrasi z zdrobljenimi keksi Speculaas ter shrani na hladnem
*V sodelovanju z Mercator in Gorenje.