Legendarni piškoti Speculaas v družbi mascarponeja, smetane in keksov savoiardi. Sladica, ki spominja na tiramisu, a je brez surovih jajc, diši po vaniliji, Speculaas piškoti pa ji podarijo še arome klinčkov, ingverja, kardamoma in cimeta. Hitra priprava, v samo 10 minutah.

 

Sestavine za 4-6 porcij

  • 250 g sira mascarpone
  • 5 dl sladke smetane
  • 4 vrečke vanilijevega sladkorja
  • 50 g sladkorja
  • 0,3 dl ruma
  • 1 dl vode
  • 100 g piškotov savoiardi
  • 100 g piškotov Speculaas
  • 100 g temne čokolade

 

Postopek

  • stepi 4 dl sladke smetane, mascarpone, vanilijev sladkor in 50 g sladkorja – krema naj bo rahlo gosta, a tekoča
  • v kozici segrej 1 dl sladke smetane, v njo nalomi temno čokolado, umakni s štedilnika in počakaj 2 minuti, nato mešaj dokler ne nastane gladek čokoladni preliv
  • uporabi poljubne servirne posode/kozarce
  • v vsak servirni kozarec/posodo 1-2 piškota savoiardi, piškot prej namočiš v mešanico 0,3 dl ruma in 1 dl vode
  • dodaj še 1-2 piškota Speculaas, namakanje ni potrebno
  • prelij do polovice višine s kremo iz smetane in mascarponeja
  • prelij z malce čokoladnega preliva
  • dodaj še kremo iz smetane in mascarponeja
  • nato prelij s čokoladnim prelivom in okrasi z zdrobljenimi keksi Speculaas ter shrani na hladnem

*V sodelovanju z Mercator in Gorenje.