Čemaž – prva pomladna izbira za detox

Čemaž se skupaj s trendom zdrave in naravne hrane ponovno vrača na naše krožnike.  Čemaž ali divji česen je priljubljena prva spomladanska hrana za vse, ki želite svoje telo razbremeniti po zimskem spanju in mu privoščiti temeljit naravni detox.

Divji česen za naravni detox

Čemaž vsebuje veliko eteričnih olj, ki mu dajejo značilen vonj po česnu. Zaradi številnih antioksidantov, mineralnih snovi in vitaminov, med katerimi je najpomembnejši vitamin C, velja za naravno “zdravilo”. Uživajte ga zmerno in najbolje svežega.

Čemaž raste po skoraj vsej Sloveniji

Čemaž raste v vlažnih, senčnih listnatih gozdovih. Če ga še niste nabirali, se prvič v gozd odpravite z nekom, ki je to že počel, da ne boste pomotoma nabrali strupenega podleska ali šmarnice. Ko list čemaža povaljate med prsti, spusti nezamenljiv vonj po česnu. Nabirajte mlade in nepoškodovane liste marca in aprila, preden zacveti.

Lahkotni in zdravi v pomlad

Iz čemaža lahko naredite juho, si svežega dodate k solatam, pripravite čemaževo omako ali ga dodate k namazom. Če ste ga nabrali preveč, ga shranite v olju, saj tako ohrani največ hranilnih snovi – naberite, umijte, sesekljajte in prelijte s kvalitetnim olivnim oljem.

Ali ste vedeli?

Čemažu rečemo tudi medvedji česen. Medvedje po dolgem zimskem počitku radi pridejo na čemaževe travnike, kjer se obilno najejo te zelene dobrote. S tem poskrbijo za dobro prebavo in čiščenje odpadnih snovi, ki so se jim nabrale čez zimo v telesu.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi