regrat smuti klementina smoothie

Regrat – superhrana za spomladansko čistko

Regrat že raste in sedaj je pravi čas, da si ga privoščite! Regrat je brezplačno superživilo, ki so ga naše babice uporabljale kot pripomoček pri težavah s prebavo, slabokrvnostjo, revmo, pri ekcemih in spomladanski utrujenosti.

regrat smuti klementina smoothie

Regrat je naravno krepčilo

Morda vas moti njegov rahlo grenak okus, a prav grenčine v regratu imajo izjemne koristi na počutje v prvih spomladanskih mesecih, saj spodbujajo izločanje žolča, prebavnih sokov in urina ter dobro vplivajo na imunski sistem.  Regrat podpira razstrupljanje jeter, ki smo jih obremenili s strupenimi snovmi iz okolja, z uživanjem veliko mesa, alkohola in hitro hrano.

Regrat na 101 način

Regrat je vsestransko uporaben. Liste uporabljamo surove za solate ali smoothieje, posušene pozimi za čaj, popke cvetnih koščkov kot delikateso vložimo v kis ali dušimo kot prilogo, iz cvetov pripravljamo slasten med proti kašlju, jeseni pa iz korenin pripravimo kavni nadomestek.

Kje se nabira regrat?

Liste regrata nabiramo marca in aprila, preden zacveti. Nabirajte mlade in mehkejše liste, ki so manj grobi. Pojdite v naravo, stran od cest in na površine, za katere veste, da niso gnojene in da se po njej ne pasejo domače živali.

Ali ste vedeli?

Navadni regrat je bogat z vitaminom C in vsebuje veliko kalija, kalcija in železa, zato je nepogrešljiv za vegane in vegetarijance. Sašo mu namesto pražene slanine doda topel kuhan krompir, ki regrat prijetno zmehča.

Regratov smuti s klementinami – recept PRESNO.si

Kozarec zdravja direktno iz narave v tvoj smuti. Regrat bo tvoje telo osvežil s hranilnimi snovmi, mango in klementine pa se noro dobro podajo poleg. Uporabi res dobro zrel mango.

Sestavine

  • 1 mango
  • 3 klementine
  • pest regrata
  • 3 dl vode

Priprava

Regrat dobro operemo in ga v blenderju dobro premešamo z mangom, klementinami in vodo. Namesto vode lahko uporabimo tudi ledene kocke.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi