Čokoladno lešnikova torta s karamelo

Čokoladno lešnikova torta s karamelo

Čokoladno lešnikova torta s karamelo je resnično nekaj posebnega po izgledu in po okusu. Namesto biskvita sem uporabil bretonsko krhko testo, ki nas preseneti s svojo teksturo. Čokoladno lešnikov mousse se odlično ujame z moussom slane karamele, ki je preprosto fantastičen.  Da je vse skupaj še slajše, se v sredici skriva disk iz Linolade Gold.

Čokoladno lešnikova torta s karamelo

Čokoladno lešnikova torta s karamelo je super okusna torta, ki vas bo navdušila. Vse njene komponente ustvarijo zelo okusno celoto, ki ni presladka ali pretežka. Oba moussa sta polnega okusa in slastno kremna, bretonsko testo  pa doda fini hrustljavi element in prav posrečen videz. Vsekakor priporočam, da jo poskusite.

V sodelovanju s Podravko Slovenija.

Količina: 12 kosov / Čas priprave: 2 uri + 6 ur hlajenja / Zahtevnost: 4 od 5

Hranilne vrednosti (na kos) 
Energetska vrednost 554 kcal
Beljakovine 5 g
Ogljikovi hidrati 50 g
Maščobe 38 g

Sestavine za mousse slane karamele:

  • 3 g želatine v prahu
  • 1 ½ žlice hladne vode
  • 190 ml sladke smetane
  • 100 g sladkorja
  • 40 g masla sobne temperature
  • 70 ml sladke smetane
  • ¾ žličke grobo mlete soli

Čokoladno lešnikov disk:

  • 80 g čokoladnega namaza Linolada gold

Sestavine za čokoladno lešnikov mousse:

  • 3 g želatine v prahu
  • 1 ½ žlice hladne vode
  • 300 ml sladke smetane
  • 80 ml sladke smetane
  • 120 g čokoladnega namaza Linolada gold
  • 150 g  temne čokolade

Sestavine za bretonsko krhko testo:

  • 120 g moke
  • 4 g pecilnega praška
  • 1 g soli
  • 90 g masla
  • 40 g rumenjakov
  • 80 g fino mletega sladkorja

Čokoladni sijoči preliv:

  • 9 g želatine v prahu
  • 120 ml vode
  • 150 g fino mletega sladkorja
  • 50 g temnega kakava
  • 90 ml sladke smetane
Čokoladno lešnikova torta s karamelo

Priprava moussa slane karamele:

  1. Za mousse slane karamele bomo potrebovali tortni obroč premera 12 cm. Dno tortnega modela oblečemo v papir za peko in notranji rob obroča obložimo z acetatno folijo. Tortni model položimo na trdno podlago s katero bomo mousse prestavili v hladilnik oziroma zamrzovalnik.
  2. V manjši skodelici zmešamo 3 g želatine v prahu in 1 ½ žlice hladne vode. Pustimo ob strani, da želatina nabrekne.
  3. V večji posodi stepamo 190 ml ohlajene sladke smetane do čvrstih vrhov. Smetano prestavimo na hladno in vmes pripravimo slano karamelo.
  4. V kozico ali ponev stresemo ⅓ sladkorja in ga na zmernem ognju stopimo do svetle karamelne barve.
  5. Nato dodamo v kozico še preostanek sladkorja in premešamo.
  6. Sladkor med kuhanjem mešamo toliko časa, da se v celoti raztopi in  obarva v zlato jantarjevo barvo.
  7. Karamelo odstavimo z ognja in prilijemo 60 ml tople sladke smetane. Karamelo in sladko smetano mešamo toliko časa, da se povežeta.
  8. Nato primešamo 40 g masla sobne temperature.
  9. Če se nam karamela stisne v kepo, jo zopet prestavimo na nizek ogenj in jo med segrevanjem mešamo, da se stopi.
  10. Nato dodamo v  toplo karamelo nabreklo želatino. Dobro premešamo, da se želatina v celoti raztopi.
  11. Karamelo pustimo odstati na sobni temperaturi nekaj minut, nato jo primešamo k ohlajeni stepeni smetani. Mešamo nežno toliko časa, da se vse skupaj poveže v enotno kremo.
  12. Karamelni mousse vlijemo v pripravljen tortni model in zgladimo površino s paletko. Nato ga rahlo potresemo, da se znebimo morebitnih mehurčkov.
  13. Karamelni mousse prestavimo v zamrzovalnik za vsaj 2 uri.

Priprava čokoladno lešnikovega diska:

  1. Na eno stran papirja za peko narišemo krog s premerom 12 cm in ga obrnemo okoli.
  2. Nato na krog nažličkamo 2 žlici Linolade Gold ter jo razmažemo do robov kroga.
  3. Čez čokoladni krog prepognemo papir za peko in zavihamo robove.
  4. Skrbno zapakiran čokoladni disk prestavimo v zamrzovalnik, dokler ga ne potrebujemo.

Priprava čokoladno lešnikovega moussa in sestavljanje torte:

  1. Za čokoladno lešnikov mousse bomo potrebovali tortni obroč premera 16 cm. Dno tortnega modela oblečemo v papir za peko in notranji rob obroča obložimo z acetatno folijo. Tortni model položimo na trdno podlago s katero bomo mousse prestavili v hladilnik oziroma zamrzovalnik.
  2. V manjši skodelici zmešamo 3 g želatine v prahu in 1 ½ žlice hladne vode. Pustimo ob strani, da nabrekne.
  3. V večji posodi stepemo 300 ml ohlajene sladke smetane do mehkih vrhov. Smetano prestavimo na hladno za kasneje.
  4. V manjši kozici segrejemo 80 ml sladke smetane skoraj do vretja.
  5. Nato primešamo 120 g Linolade Gold, da se v celoti stopi.
  6. Še vročo smetano zlijemo čez 150 g nadrobljene temne čokolade. Počakamo 1-2 minuti, da se čokolada rahlo stopi nato dobro premešamo.
  7. K topli čokoladni kremi dodamo nabreklo želatino. Zopet dobro premešamo, da se želatina v celoti stopi.
  8. Čokolado primešamo k ohlajeni stepeni smetani. Mešamo nežno toliko časa, da dobimo enotno obarvano čokoladno kremo.
  9. Iz modela vzamemo zamrznjeni mousse slane karamele in ga postavimo na sredino pripravljenega tortnega obroča.
  10. Nato na karamelni mousse položimo disk zamrznjene Linolade.
  11. Sedaj v model vlijemo čokoladno lešnikov mousse. Mousse vlijemo do roba tortnega modela in površino zgladimo s paletko.
  12. Vse skupaj prestavimo v zamrzovalnik za vsaj 4 ure. Nato se lotimo priprave krhkega testa.

Priprava bretonskega krhkega testa:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo okrogel tortni model s premerom 20 cm.
  2. V večjo posodo skupaj presejemo 120 g moke, 1 žličko pecilnega prašeka in ščep soli.
  3. Maslo sobne temperature z lopatko ali ročnim mešalnikom stepemo do svetle in kremaste teksture.
  4. V ločeni posodi z ročnim mešalnikom stepamo dva rumenjaka in 80 g sladkorja. Stepamo 2-3 minuti, da dobimo svetlo in kremasto maso.
  5. Jajčno maso dodamo k maslu in dobro zmešamo.
  6. Nato k moki dodamo masleno maso in mešamo toliko, da se testo poveže.
  7. Testo razvaljamo med dvema listoma papirja za peko. Razvaljamo ga na debelino 6-8  mm in v malce večji velikosti tortnega modela. Testo razvaljamo enakomerno, da bo med peko enakomerno narastel.
  8. Razvaljano testo zavijemo v papir za peko in prestavimo v hladilnik za 1 uro.
  9. Ohlajeno testo položimo na pladenj skupaj s papirjem za peko.
  10. Sedaj na testo položimo tortni model in ga pritisnemo navzdol. Testo se bo peklo v modelu, zato odstranimo višek testa.
  11. Testo prestavimo v ogreto pečico in ga  pečemo 18-20 minut. Ko ga vzamemo ven mora biti zlato rjave barve.
  12. Testo popolnoma ohladimo in nato odstranimo iz tortnega obroča.

Priprava čokoladnega sijočega preliva:

  1. Želatino namočimo v 10 žlicah hladne vode, premešamo in počakamo, da nabrekne.
  2. V ponev nalijemo 120 ml vode in dodamo 150 g sladkorja. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute.
  3. Dodamo 50 g kakava in 80 ml sladke smetane, premešamo in zavremo, nato znižamo ogenj ter na srednjem ognju kuhamo še 5 minut.
  4. Odstavimo z ognja, dodamo želatino, premešamo, precedimo in ohladimo na primerno temperaturo, 30-35 °C. Čokoladni preliv lahko popolnoma ohladimo in kasneje zopet segrejemo.

Sestavljanje in zaključevanje torte:

  1. Sedaj, ko imamo zamrznjen čokoladno lešnikov mousse, spečeno krhko testo in pripravljen sijoči čokoladni preliv, lahko zaključimo torto.
  2. Na pladenj položimo višjo skodelico/ posodico, ki je ožja od 16 cm. Nanjo bomo odložili zamrznjen mousse, ko ga bomo oblili s čokoladnim prelivom.
  3. Mousse odstranimo iz tortnega modela tako, da segrejemo stranice obroča z brenerjem in ga previdno dvignemo.
  4. Nato ga položimo na pripravljeno skodelico.
  5. Sedaj čez mousse prelijemo čokoladni preliv. Preliv zlivamo na sredino in po potrebi uporabimo paletko s katero nežno potisnemo preliv od sredine proti robu, da se prekrijejo tudi stranice.
  6. Nato s paletko zgladimo spodnji rob moussa, da se znebimo kapljic in da dobimo lep zaključek.
  7. Na tortni podstavek sprva položimo bretonsko krhko testo nato na njegovo sredino položimo obliti mousse. Mousse previdno prestavimo s paletko ali daljšim nožem.
  8. Za konec, okoli oblitega moussa zložimo sveže maline in poljubno dekoracijo.

Pa nam je uspelo! 🙂

Čokoladno lešnikova torta s karamelo

Nasveti:

Za lažjo pripravo priporočam uporabo silikonskih modelov.

Pri moussu slane karamele lahko izpustimo sol in se posladkamo samo s slastno karamelo.

Namesto Linolade Gold lahko uporabimo različne čokoladno lešnikove namaze.

Vsaka komponenta se lahko uporabi pri sestavi različnih sladic, saj so samostojno zelo okusne.

Poskusi še čokoladno brownie torto z malinami in presno mango torto s slano karamelo.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi