Čokoladna brownie torta z malinami
Čokoladna brownie torta z bogatim brownijevim biskvitom in sočnimi malinami, bo navdušila vse! Primerna izbira tako za neutrudne sladkosnede, kot za strogo resne čokoholike.
Čokoladna brownie torta z moussom in brownijem je resnično okusna izkušnja. Žametni mousse s temno čokolado je objet s sladkim in mehkim brownijem in ko tvoje brbončice kličejo po svežini te pozdravi malinov ganache ter sveže maline.
Čas priprave: 180 minut / Količina: 10 kosov / Zahtevnost: 4 od 5
Sestavine za kokosov brownie:
- 230 g temne čokolade
- 150 g masla
- 25 g moke
- 30 g kakava v prahu
- 3 jajca
- 220 g rjavega sladkorja
- 70 g kokosove moke
Sestavine za malinov ganache:
- 75 g temne čokolade
- 100 g malin za pire
- 20 g fino mletega sladkorja
- 15 g masla
- 20 ml vode
- 250 g svežih malin
Sestavine za čokoladni mousse:
- 400 g temne čokolade
- 900 ml smetane za stepanje
- 10 g želatine v prahu
Sestavine za čokoladni preliv:
- 18 g želatine v prahu
- 240 ml vode
- 300 g fino mletega sladkorja
- 100 g temnega kakava
- 170 ml sladke smetane
Postopek za kokosov brownie:
- Čokolado nadrobimo v skledo, maslo narežemo na kocke in ga stresemo k čokoladi.
- Maslo in čokolado stopimo nad vodno kopeljo. Odstavimo in počakamo, da se čokolada rahlo ohladi.
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- Pripravimo pekač dimenzij 18 x 18 cm in ga namastimo.
- V skledo presejemo moko in kakav.
- Ločeno stepamo jajca in sladkor. Stepamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi, približno 3-5 minut.
- Sedaj stopljeno čokolado prilijemo jajčni mešanici in premešamo, da se sestavine povežejo.
- Suhe sestavine dodamo k mokrim, vmešamo še kokosovo moko in premešamo.
- Vlijemo v pekač in pečemo 25-30 minut pri 180 °C. Pečemo dokler je sredica brownijev še mehka, a ne deluje tekoče, ko pekač potresemo.
- Odstranimo iz pečice in ohladimo.
Postopek za malinov ganache:
- V ponev stresemo maline, dodamo vodo in sladkor. Vse pretlačimo z vilicami in pokuhamo.
- Čokolado stopimo nad vodno kopeljo.
- Malinov pire vlijemo k čokoladi. Če želimo lahko pire prej precedimo in se s tem znebimo pešk. Mene osebno ne motijo.
- K čokoladi in malinam vmešamo maslo in premešamo.
- Odstavimo na stran za kasneje.
Postopek za čokoladni mousse:
- Želatino v prahu najprej namočimo v 6 žlicah hladne vode. Premešamo in počakamo nekaj minut, da nabrekne.
- 250 ml smetane segrejemo skoraj do vretja, vanjo stresemo nabreklo želatino in premešamo, da se želatina popolnoma stopi.
- Čokolado nadrobimo v skledo, jo prelijemo z vročo smetano, počakamo nekaj minut, da se čokolada prične topiti, nato pa vse premešamo s spatulo, da se vsa čokolada popolnoma stopi. Odstavimo na stran in se lotimo smetane.
- V mešalniku stepemo 650 ml smetane do mehkih vrhov. Nato jo postopoma in nežno vmešamo v čokolado. Sestavine se morajo popolnoma povezati, da bo mousse brez grudic in enakomeren.
Postopek za čokoladni preliv:
- Želatino namočimo v 10 žlicah hladne vode, premešamo in počakamo, da nabrekne.
- V ponev zlijemo vodo in dodamo sladkor. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute.
- Primešamo kakav in smetano, premešamo, zavremo, znižamo ogenj in na srednjem ognju kuhamo še 5 minut.
- Odstavimo z ognja, primešamo želatino, premešamo, precedimo in nekoliko ohladimo. Čokoladni preliv lahko popolnoma ohladimo in kasneje zopet segrejemo. Segreti ga moramo na 45 °C in nato ohladiti na 23 – 25 °C. To je temperatura primerna za prelivanje.
Sestavljanje torte:
- Pripravimo obroč za torte premera 20 cm. Podložimo ga z alu folijo, ki jo zavihamo čez spodnje robove pekača. Pekač mora tesniti saj bomo vanj vlili čokoladni mousse.
- Brownie odrežemo z okroglim modelom za torte premera 16 cm in ju skupaj z modelom prestavimo na sredino večjega pekača.
- Čez plast brownijev premažemo malinov ganache in povrh razporedimo sveže maline.
- Umaknemo manjši obroč in čez vse skupaj prelijemo čokoladni mousse.
- Širši obroč lahko predhodno obložimo z acetatno folijo. Ta bo pripomogla, da bo mousse lepše zdrsnil iz pekača.
- Vse skupaj prestavimo v hladilnik za vsaj tri ure, da mousse zatrdi.
- Odstranimo iz hladilnika, torto prestavimo na rešetke in jo prelijemo s čokoladno glazuro.
- Torto lahko okrasimo s preostankom brownijev, dodamo sveže jagodičevje in postrežemo.
Nasveti:
Pri mousse tortah je priporočljivo imeti ustrezne pripomočke. Za lažjo odstranitev torte iz modela svetujemo uporabo acetatne folije in ročnega gorilnika (brener).
Z acetatno folijo obložimo notranjo stran našega tortnega modela. To storimo preden vlijemo mousse. Tako preprečimo, da se stisnjen mousse prime na obroč.
Z ročnim gorilnikom segrejemo tortni obroč preden odstranimo torto iz modela.
Poskusite tudi sacher torto in presno čokoladno mono tortico s figami.
Dober tek!