Čokoladna brownie torta z bogatim brownijevim biskvitom in sočnimi malinami, bo navdušila vse! Primerna izbira tako za neutrudne sladkosnede, kot za strogo resne čokoholike.

Čokoladna brownie torta z moussom in brownijem je resnično okusna izkušnja. Žametni mousse s temno čokolado je objet s sladkim in mehkim brownijem in ko tvoje brbončice kličejo po svežini te pozdravi malinov ganache ter sveže maline.

Čas priprave: 180 minut / Količina: 10 kosov / Zahtevnost: 4 od 5

Čokoladna brownie torta z malinami

Sestavine za kokosov brownie:

  • 230 g temne čokolade
  • 150 g masla
  • 25 g moke
  • 30 g kakava v prahu
  • 3 jajca
  • 220 g rjavega sladkorja
  • 70 g kokosove moke

Sestavine za malinov ganache:

  • 75 g temne čokolade
  • 100 g malin za pire
  • 20 g fino mletega sladkorja
  • 15 g masla
  • 20 ml vode
  • 250 g svežih malin

Sestavine za čokoladni mousse:

  • 400 g temne čokolade
  • 900 ml smetane za stepanje
  • 10 g želatine v prahu

Sestavine za čokoladni preliv:

  • 18 g želatine v prahu
  • 240 ml vode
  • 300 g fino mletega sladkorja
  • 100 g temnega kakava
  • 170 ml sladke smetane

Čokoladna torta z brownijem in malinami

Postopek za kokosov brownie:

  1. Čokolado nadrobimo v skledo, maslo narežemo na kocke in ga stresemo k čokoladi.
  2. Maslo in čokolado stopimo nad vodno kopeljo. Odstavimo in počakamo, da se čokolada rahlo ohladi.
  3. Pečico segrejemo na 180 °C.
  4. Pripravimo pekač dimenzij 18 x 18 cm in ga namastimo.
  5. V skledo presejemo moko in kakav.
  6. Ločeno stepamo jajca in sladkor. Stepamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi, približno 3-5 minut.
  7. Sedaj stopljeno čokolado prilijemo jajčni mešanici in premešamo, da se sestavine povežejo.
  8. Suhe sestavine dodamo k mokrim, vmešamo še kokosovo moko in premešamo.
  9. Vlijemo v pekač in pečemo 25-30 minut pri 180 °C. Pečemo dokler je sredica brownijev še mehka, a ne deluje tekoče, ko pekač potresemo.
  10. Odstranimo iz pečice in ohladimo.

Postopek za malinov ganache:

  1. V ponev stresemo maline, dodamo vodo in sladkor. Vse pretlačimo z vilicami in pokuhamo.
  2. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo.
  3. Malinov pire vlijemo k čokoladi. Če želimo lahko pire prej precedimo in se s tem znebimo pešk. Mene osebno ne motijo.
  4. K čokoladi in malinam vmešamo maslo in premešamo.
  5. Odstavimo na stran za kasneje.

Postopek za čokoladni mousse:

  1. Želatino v prahu najprej namočimo v 6 žlicah hladne vode. Premešamo in počakamo nekaj minut, da nabrekne.
  2. 250 ml smetane segrejemo skoraj do vretja, vanjo stresemo nabreklo želatino in premešamo, da se želatina popolnoma stopi.
  3. Čokolado nadrobimo v skledo, jo prelijemo z vročo smetano, počakamo nekaj minut, da se čokolada prične topiti, nato pa vse premešamo s spatulo, da se vsa čokolada popolnoma stopi. Odstavimo na stran in se lotimo smetane.
  4. V mešalniku stepemo 650 ml smetane do mehkih vrhov. Nato jo postopoma in nežno vmešamo v čokolado. Sestavine se morajo popolnoma povezati, da bo mousse brez grudic in enakomeren.

Postopek za čokoladni preliv:

  1. Želatino namočimo v 10 žlicah hladne vode, premešamo in počakamo, da nabrekne.
  2. V ponev zlijemo vodo in dodamo sladkor. Vse skupaj zavremo in kuhamo 3 minute.
  3. Primešamo kakav in smetano, premešamo, zavremo, znižamo ogenj in na srednjem ognju kuhamo še 5 minut.
  4. Odstavimo z ognja, primešamo želatino, premešamo, precedimo in nekoliko ohladimo. Čokoladni preliv lahko popolnoma ohladimo in kasneje zopet segrejemo. Segreti ga moramo na 45 °C in nato ohladiti na 23 – 25 °C. To je temperatura primerna za prelivanje.

Čokoladna torta z brownijem in malinami

Sestavljanje torte:

  1. Pripravimo obroč za torte premera 20 cm. Podložimo ga z alu folijo, ki jo zavihamo čez spodnje robove pekača. Pekač mora tesniti saj bomo vanj vlili čokoladni mousse.
  2. Brownie odrežemo z okroglim modelom za torte premera 16 cm in ju skupaj z modelom prestavimo na sredino večjega pekača.
  3. Čez plast brownijev premažemo malinov ganache in povrh razporedimo sveže maline.
  4. Umaknemo manjši obroč in čez vse skupaj prelijemo čokoladni mousse.
  5. Širši obroč lahko predhodno obložimo z acetatno folijo. Ta bo pripomogla, da bo mousse lepše zdrsnil iz pekača.
  6. Vse skupaj prestavimo v hladilnik za vsaj tri ure, da mousse zatrdi.
  7. Odstranimo iz hladilnika, torto prestavimo na rešetke in jo prelijemo s čokoladno glazuro.
  8. Torto lahko okrasimo s preostankom brownijev, dodamo sveže jagodičevje in postrežemo.

Nasveti:

Pri mousse tortah je priporočljivo imeti ustrezne pripomočke. Za lažjo odstranitev torte iz modela svetujemo uporabo acetatne folije in ročnega gorilnika (brener).

Z acetatno folijo obložimo notranjo stran našega tortnega modela. To storimo preden vlijemo mousse. Tako preprečimo, da se stisnjen mousse prime na obroč.

Z ročnim gorilnikom segrejemo tortni obroč preden odstranimo torto iz modela.

Poskusite tudi sacher torto in presno čokoladno mono tortico s figami.

Dober tek!