Sacher torta je priljubljena klasika, ki nagovarja vse čokoholike. Presenetljivo preprosta za pripravo, potrebujemo le biskvit, marelični preliv in čokoladno glazuro.

Sacher torta, avstrijska klasika za katero točen recept ostaja skrivnost. Tole je preverjen recept, ki vedno uspe in zadovolji še tako zahtevne čokoholike. Za pripravo Sacher torte izberite najbolj kvalitetno temno čokolado. Obljubim, razlika je ogromna in takoj ob prvem grižljaju boste vedeli zakaj je to pomembno.

Sacher torta

Sestavine za Sacher torto:

  • 7 rumenjakov
  • 7 beljakov
  • 150 g masla pri sobni temperaturi
  • 130 g sladkorja v prahu
  • 200 g temne čokolade
  • 150 g moke
  • 130 g kristalnega sladkorja
  • Vanilija
  • Sol
  • 200 g marelične marmelade
  • Rum (po želji)

Za preliv:

  • 200 g temne čokolade
  • 200 g sladkorja
  • 170 ml vode

Postopek:

  1. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo.
  2. Maslo segrejemo na sobno temperaturo in ga stepamo skupaj s sladkorjem v prahu. Stepamo toliko časa, da maslo posvetli in pridobi na volumnu.
  3. Stepenemu maslo potem postopoma dodajamo rumenjake in stepamo toliko časa, da se vsi povežejo v maso.
  4. Nato izmenično dodajamo stopljeno čokolado in moko, dokler ju v celoti ne vmešamo.
  5. Beljake in kristalni sladkor stepamo do čvrstih vrhov. Med stepanjem sladkor dodajamo postopoma. Dodamo lahko še ščepec soli.
  6. Stepene beljake nežno vmešamo k masi za biskvit.
  7. Pekač premera 18-20 cm premažemo z maslom in vanj vlijemo maso za biskvit.
  8. Pečemo slabo uro pri 170 °C, vmes preverimo z zobotrebcem, če je biskvit že pečen.
  9. Pečen biskvit odstranimo iz pečice in ga popolnoma ohladimo.
  10. Nato biskvit prerežemo na dva dela.
  11. Marelično marmelado dodamo v manjši lonec, po želji primešamo še rum in segrevamo toliko, da se rahlo utekočini.
  12. Toplo marmelado nato razmažemo povrh prve polovice biskvita, nanj položimo drugo polovico in torto premažemo povrh in ob straneh.
  13. Torto postavimo v hladilnik in se lotimo še čokoladnega preliva.
  14. Sladkor in vodo segrejemo in nekoliko ohladimo.
  15. Čokolado narežemo na koščke in jo stopimo v sladkornem sirupu.
  16. Če je preliv preveč redek počakamo nekaj minut, da se delno ohladi in zgosti. Tako se bo lepše prelil čez torto.
  17. Torto zdaj prelijemo s čokoladnim polivom in ga po potrebi poravnamo s paletnim nožem.
  18. Postavimo v hladilnik, da se preliv strdi.
  19. Postrežemo s stepeno smetano.

Nasveti:

Izberite kvalitetno temno čokolado. Tako boste dobili poln, čokoladni okus in zmanjšali količino sladkorja v torti.

V kolikor spreminjate dimenzijo pekača, si vzemite čas in preračunajte količine. Ta recept je osnovan za pekač premera 18 cm, preverjeno deluje tudi do 22 cm premera. Se pa z večanjem premera posledično tudi precej zniža višina torte.

Ne želite klasike? Marelično marmelado zamenjajte z mangovo. Preverjeno slastno!

Poskusite tudi jagodno mousse torto s čokolado in lahkotno lešnikovo torto.

Dober tek!