Obožujem jagode in čokolado, le kdo ju ne? Skupaj sta odličen par za pripravo slastne mousse torte ob kateri se mi vedno pocedijo sline, ko pomislim nanjo.

Jagodna mousse torta s čokolado  je odlična kombinacija okusov, ki postane hit na vsakem večjem srečanju. Rahel mousse z bogatim čokoladnim biskvitom zadovolji tudi zahtevnejše brbončice. Seveda za jagodni mousse priporočam sveže jagode, ki so v sezoni in bodo čudovito poudarile čokolado.

Količina: 8-10 kosov / Čas priprave: 3 ure 30 minut / Zahtevnost: 4 od 5

Sestavine za torto premera 20 cm:

Kakavov biskvit:
  • 3 jajca
  • 130 g sladkorja
  • 70 g moke
  • 30 g kakava v prahu
  • zavojček pecilnega praška
  • 30 g stopljenega masla
Mousse mlečna čokolada:
  • 150 g mlečne čokolade
  • 120 ml smetane za stepanje
  • 4 g želatine v prahu (ena žlička)
  • 160 ml smetane za stepanje
  • 2 žlici hladne vode

Jagodni mousse:

  • 250 g jagod
  • 40 g sladkorja
  • 250 ml smetane za stepanje
  • 7 g želatine v prahu
  • 3 žlice hladne vode

Jagodni preliv:

  • 250 g jagod
  • 100 ml vode
  • 100 g sladkorja
  • 7 g želatine v prahu
  • 3 žlice vode

Postopek priprave jagodne mousse torte s čokolado:

Priprava čokoladnega biskvita:

  1. Pečico segrejemo na 180°C in pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko.
  2. V mešalni skledi penasto stepaj jajca in sladkor.
  3. V drugi posodi skozi cedilo presejemo moko, pecilni prašek in kakav. Premešamo z metlico.
  4. Maslo stopimo in preden ga uporabimo ga ohladimo na sobno temperaturo.masto stopi v kozici
  5. Sedaj k jajčni masi vmešamo stopljeno maslo, nato pa nežno in postopoma vmešamo mešanico moke in kakava.
  6. Pripravljeno biskvitno maso zlijemo na pripravljen pekač , rahlo potrkamo po pultu in ga prestavimo v pečico.
  7. Biskvit pečemo 15 – 20 minut, nato ga ohladimo in s pomočjo modela za torto (20 cm) izrežemo eno plast biskvita, ki bo naša tortna osnova.
  8. Biskvit položimo na tortni podstavek in čez položimo tortni model.

Priprava čokoladnega moussa:

  1. V kozici segrejemo 120 ml smetane skoraj do vretja, nato jo odstavimo z ognja in v njej raztopimo nadrobljeno mlečno čokolado.
  2. Želatino v prahu namočimo v dveh žlicah hladne vode in jo pustimo odstati vsaj 5 minut, da nabrekne.
  3. V mešalni posodi stepemo preostalih 150 ml smetane. Smetano stepemo do mehkih vrhov.
  4. Namočeno želatino vmešamo v še rahlo vročo mešanico smetane in čokolade in premešamo, da se popolnoma raztopi.
  5. Sedaj pustimo, da se čokoladna zmes nekoliko ohladi, nato pa jo zmešamo s stepeno smetano.
  6. Pripravljen čokoladni mousse vlijemo v tortni model in z njim v celoti prekrijemo plast biskvita. Model prestavimo v zamrzovalnik za vsaj eno uro, da se mousse krema strdi.

Priprava jagodnega pireja:

Jagodni pire potrebuješ za plast jagodnega moussea in za jagodni poliv. Če se odločiš izpustiti preliv ga pripravi polovično količino.

  1. Očistimo in narežemo na manjše kose 500 g svežih jagod.
  2. Jagode s pomočjo paličnega mešalnika zblendamo v pire, ki ga precedimo skozi cedilo, da se znebimo semen.* (Če uporabljamo zamrznjene jagode jih pred uporabo odmrznemo in ponovimo enak postopek.)

Priprava jagodnega moussa:

  1. V mešalni skledi stepemo 250 ml smetane do mehkih vrhov.
  2. Želatino v prahu namočimo v 3 žlicah hladne vode in jo pustimo ob strani, da nabrekne.
  3. Sedaj vzamemo ponev in vanjo dodamo 200 g jagodnega pireja,in 40 g sladkorja. Segrevamo na zmernem ognju in mešamo toliko časa, da se sladkor lepo stopi.
  4. Nato k še toplemu pireju dodamo želatino in dobro premešamo, da se želatina v celoti raztopi.
  5. V rahlo ohlajeni jagodni pire vmešamo stepeno smetano.
  6. Pripravljen jagodni mousse vlijemo v tortni model in v celoti prekrijemo plast čokoladnega moussa.
  7. Torto zopet postavimo v hladilnik za dobro uro.

Priprava jagodnega poliva:

  1. V manjšem lončku zmešamo 100 ml vode in 100 g sladkorja. Segrevamo na zmernem ognju toliko časa, da se sladkor v celoti stopi in nastane sirup.
  2. Želatino v prahu namočimo v treh (lahko tudi malce več) žlicah hladne vode in počakamo, da nabrekne.
  3. Sedaj dodamo v ponev 200 g jagodnega pireja in prilijemo 100 ml sladkornega sirupa. Zmešamo in na zmernem ognju dobro segrejemo.
  4. Vroči pire odstavimo in mu primešamo namočeno želatino. Dobro premešamo, da se želatina v celoti raztopi nato pa pire precedimo skozi cedilo. Tako se znebimo morebitnih grudic nestopljene želatine.
  5. Preliv ohladimo na telesno temperaturo (35-36 °C) in z njim prelijemo površino torte.
  6. Torto še zadnjič postavimo za 30 minut na hladno, da se preliv lepo strdi.

Tako, zdaj pa je čas za užitek 🙂

Nasveti:

Ko delamo mousse z želatino vedno stepamo sladko smetano do mehkih vrhov in ne čvrstih. Tako bomo dobili ravno prav čvrst mousse, ki bo kremast tudi, ko je ravnokar vzet iz hladilnika.

Med posamezne plasti moussa lahko dodamo tudi sveže jagodičevje, tako bo torta še bolj bogata in polna različnih tekstur.

Tvoja ocena šteje