Krompirjevi kroketi so klasika na vegi menijih v bolj retro restavracijah. Ponavadi pridejo v družbi kuhane in na maslu sotirane cvetače, zraven malce mladega korenja in seveda ne gre brez velikega kosa ocvrtega sira.

Krompirjevi kroketi so nekaj, kar še nisem delal doma. Ponavadi sem jih kupil, tokrat pa sem se kar lotil priprave domače različice. Najprej pripravimo pire krompir, ki ga obogatimo z maslom in rumenjaki. Dodali bi lahko še kaj ribanega parmezana in potem vse skupaj spaniramo in ocvremo. Uf, popoln razvrat in dejansko so domači toliko bolj okusni, da bom šel težko nazaj na kupljene.

Količina: 18-20 kroketov /  Čas priprave: 50 min / Zahtevnost: 3 od 5

Krompirjevi kroketi

Sestavine za krompirjeve krokete:

  • 1,2 kg krompirja
  • 6 rumenjakov
  • 100 g masla
  • 8 žlic moke
  • Muškatni orešček
  • Sol in poper

Za paniranje:

  • 60 g moke
  • 100 g drobtin
  • 6 beljakov
  • 1 liter olja za cvrtje

Priprava:

  1. Krompir olupimo, narežemo na manjše koščke in ga skuhamo v rahlo osoljeni vodi. Krompir naj vre približno 20 minut.
  2. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo in vročega prestavimo na pladenj, da se posuši in, da se znebimo vse odvečne vlage. Tako se bodo kroketi lažje in lepše oblikovali.
  3. Jajca ločimo na rumenjake in beljake.
  4. Še topel krompir pretlačimo, dodamo, maslo, sol, poper in muškatni orešček. Vse dobro premešamo in v ponvi na srednjem ognju kuhamo pet minut, vmes ves čas mešamo.
  5. Nato dodamo še rumenjake in jih ponovno na rahlem ognju za minuto pokuhamo. Vmes mešamo. Na koncu primešamo še moko in vse skupaj zmešamo.
  6. Maso za krompirjeve krokete nato prestavimo v hladilnik in jo dobro ohladimo.
  7. Pripravimo vse za paniranje. Moko, beljake in drobtine.
  8. Olje segrejemo na 170 °C.
  9. Z vlažnimi rokami oblikujemo 4 centimetre dolge krokete. Masa za krokete bo verjetno mehka, zato jih oblikujemo nežno in previdno.
  10. Krokete najprej rahlo povaljamo v moki, nato jih z drugo roko namočimo v rahlo razžvrkljane beljake in na koncu jih še povaljamo v krušnih drobtinah. Krokete najlažje odstranimo iz krožnika tako, da jih z dlanjo zajamemo od spodaj, če jih primemo s prsti jih lahko preveč stisnemo (glej video).
  11. Krokete ocvremo do zlato-rjave barve. Cvremo največ 2-3 hkrati. Ko bodo pripravljeni bodo priplavali na površje.
  12. Prestavimo na papirnato brisačko, da popivnamo odvečno olje in postrežemo.

Nasveti:

Krokete lahko spanirane zamrznemo in jih imamo takoj pripravljene za hitro kosilo.

Pri paniranju lahko k drobtinam dodamo oreščke, parmezan, ali pa drobtine v multipraktiku zmešamo z rožmarinom in tako še dodatno obogatimo naše krompirjeve krokete.

Poskusite tudi čokoladno rolado z bananino kremo in presni sushi.

Dober tek!