Bučni grižljaji s parmezanom in kurkumo so izvrstni kot lahkoten jesenski prigrizek ali kot priloga. Pripravimo jih s pečeno hokkaido bučo, kateri dodamo parmezan in kurkumo. Vsi okusi se povežejo v zabavne grižljaje, ki jih boste nedvomno pripravili večkrat.

Bučni grižljaji s parmezanom in kurkumo so preprosto božanski. Ko sem razmišljal kako porabiti bučo, so mi na misel prišli ti simpatični grižljaji. Najprej sem jih nameraval panirati in ocvreti, a je tole bolj zdrava različica, pečena kar v pečici.

Pri receptu sem uporabil mešanico kurkume Kotanyi Slovenija.

Količina: 20 bučnih grižljajev /  Čas priprave: 50 min / Zahtevnost: 1 od 5

Bučni grižljaji s parmezanom in kurkumo

Sestavine za 20 bučnih grižljajev:

  • 600 g hokkaido buče
  • 6 žlic pšenične polnozrnate moke
  • 2 jajci
  • 50 g parmezana
  • sol in poper po okusu
  • 50 g sezamovih semen
  • 1 žlica kurkume v prahu
  • žlička ingverja v prahu

Priprava:

  1. Bučo operemo, odstranimo semena, narežemo na večje koščke in jo damo na pekač. Pečemo v pečici 20 minut pri 180 °C. Hokkaido buče ni potrebno lupiti, pravzaprav ima lupina precej okusa, zato jo kar pustimo gor.
  2. Ko je buča spečena toliko, da se meso zmehča, jo vzamemo iz pečice in pretlačimo v pire. Pečico pa pustimo kar prižgano, ker bomo v njej spekli naše bučne grižljaje.
  3. Dodamo parmezan, začinimo s soljo in poprom, kurkumo, ingverjem in premešamo. Na koncu vmešamo še jajca in polnozrnato moko. Vse dobro premešamo, če je masa še preveč mehka postopoma dodajamo moko.
  4. Z vlažnimi rokami oblikujemo približno 2 centimetra velike grižljaje in jih povaljamo še v sezamovih semenih.
  5. Vse skupaj razporedimo na pekač, obložen s papirjem za peko in pečemo 25-30 minut pri 180 °C.
  6. Odstranimo iz pečice in postrežemo kot prilogo ali prigrizek. Odlično se poleg podajo različne pomake ali salse.

Bučni grižljaji s parmezanom in kurkumo

Nasveti:

Bučne grižljaje lahko tudi spaniramo in ocvremo. Tako bomo dobili malce bolj dekadentne in hrustljave prigrizke.

V kolikor imate radi pikantno, k receptu dodajte pol žličke kajenskega popra in naribano limetino lupinico.

Poskusite tudi bučkino parmigiano s kuhanim pršutom in presno mango torto s slano karamelo.

Dober tek!