Bučni grižljaji s parmezanom in kurkumo
Bučni grižljaji s parmezanom in kurkumo so izvrstni kot lahkoten jesenski prigrizek ali kot priloga. Pripravimo jih s pečeno hokkaido bučo, kateri dodamo parmezan in kurkumo. Vsi okusi se povežejo v zabavne grižljaje, ki jih boste nedvomno pripravili večkrat.
Bučni grižljaji s parmezanom in kurkumo so preprosto božanski. Ko sem razmišljal kako porabiti bučo, so mi na misel prišli ti simpatični grižljaji. Najprej sem jih nameraval panirati in ocvreti, a je tole bolj zdrava različica, pečena kar v pečici.
Količina: 20 bučnih grižljajev / Čas priprave: 50 min / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine za 20 bučnih grižljajev:
- 600 g hokkaido buče
- 6 žlic pšenične polnozrnate moke
- 2 jajci
- 50 g parmezana
- sol in poper po okusu
- 50 g sezamovih semen
- 1 žlica kurkume v prahu
- žlička ingverja v prahu
Priprava:
- Bučo operemo, odstranimo semena, narežemo na večje koščke in jo damo na pekač. Pečemo v pečici 20 minut pri 180 °C. Hokkaido buče ni potrebno lupiti, pravzaprav ima lupina precej okusa, zato jo kar pustimo gor.
- Ko je buča spečena toliko, da se meso zmehča, jo vzamemo iz pečice in pretlačimo v pire. Pečico pa pustimo kar prižgano, ker bomo v njej spekli naše bučne grižljaje.
- Dodamo parmezan, začinimo s soljo in poprom, kurkumo, ingverjem in premešamo. Na koncu vmešamo še jajca in polnozrnato moko. Vse dobro premešamo, če je masa še preveč mehka postopoma dodajamo moko.
- Z vlažnimi rokami oblikujemo približno 2 centimetra velike grižljaje in jih povaljamo še v sezamovih semenih.
- Vse skupaj razporedimo na pekač, obložen s papirjem za peko in pečemo 25-30 minut pri 180 °C.
- Odstranimo iz pečice in postrežemo kot prilogo ali prigrizek. Odlično se poleg podajo različne pomake ali salse.
Nasveti:
Bučne grižljaje lahko tudi spaniramo in ocvremo. Tako bomo dobili malce bolj dekadentne in hrustljave prigrizke.
V kolikor imate radi pikantno, k receptu dodajte pol žličke kajenskega popra in naribano limetino lupinico.
Poskusite tudi bučkino parmigiano s kuhanim pršutom in presno mango torto s slano karamelo.
Dober tek!