Dunajski zrezek je verjetno najbolj priljubljen med vsemi zrezki pri nas. Ta fino paniran in ocvrt kos teletine je kot nalašč za družinske pojedine, sploh kadar gremo na kosilo v restavracijo in se želimo res dobro najesti.

Dunajski zrezek je bil na mojem meniju vsaj dvakrat mesečno. To je bilo še preden sem postal vegetarijanec dobrih 20 let nazaj. Pripravljam ga še vedno pogosto, ker vem, da dober dunajc goste vedno pusti nasmejane. Kot prilogo imam najraje pražen, ali kar kuhan krompir. Prilogo ocvrtega krompirčka pa prihranim za tiste čase, ko je počutje dodatno razvratno 🙂

Količina: 4 osebe / čas priprave: 40 minut / zahtevnost: 2 od 5

Dunajski zrezek

Sestavine za dunajski zrezek:

  • 1 kg telečjih zrezkov
  • 3 jajca
  • 70 g moke
  • 120 g krušnih drobtin
  • Limonina lupinica
  • 2 žlici mineralne vode
  • Sol
  • Poper
  • Olje za cvrtje

Priprava:

  1. Za dunajske zrezke uporabimo telečje stegno. Lako ga kupimo in sami narežemo, ali pa že pri mesarju kupimo pripravljene zrezke.
  2. Olje za cvrtje segrejemo v ponvi.
  3. Zrezke položimo med dve plasti folije za živila in jih s pomočjo kladiva ali lonca nekoliko pretolčemo in zrahljamo. Bodimo previdni pri robovih in tanjših delih, kjer se meso hitro razcefra.
  4. Zrezke nato posolimo, popramo in nanje dodamo sveže naribano limonino lupinico.
  5. Nato pripravimo vse za paniranje. Na en krožnik stresemo moko, v drugem razžvrkljamo jajci z dodatkom mineralne vode. Na tretjega pa dodamo drobtine. Jajcam dodamo še nekaj soli in popra.
  6. Zrezke najprej namočimo v moko, nato v razžvrkljana jajca in na koncu v drobtine.  Jaz dunajske zrezke rad paniram dvakrat, torej jih po prvi rundi paniranja ponovno namočim v jajca in drobtine.
  7. Cvremo jih v vročem olju, če olje ni dovolj vroče se bo maščoba vpila v drobtine in zrezki ne bojo hrustljavi. Cvremo jih 1-2 minuti na vsaki strani.
  8. Na tej točki jih lahko odstranimo iz ponve in jih še sotiramo z malce masla za še dodaten okus. Ta korak pa lahko preskočimo in ocvrte zrezke preprosto odstranimo s penovko in jih prestavimo na papirnato servieto, da popivnamo odvečno maščobo.
  9. Zrezke postrežemo s praženim krompirjem in rezino limone.

Nasveti:

Panirane zrezke lahko pred cvrtjem postavimo v hladilnik za pol ure. Tako bodo zagotovo fino hrustljavi.

Izredno popularna je tudi različica zrezkov, kjer namesto telečjega mesa uprabimo piščančje prsi ali puranje zrezke. Te pripravimo na podoben način, kot klasične dunajske zrezke.

Poskusite tudi piščanca v rdeči marinadi in domače presne pizza krekerje.

Dober tek!