Ocvrti šampinjoni
Ocvrti šampinjoni so klasika, postrežemo jih kot prilogo, predjed ali okusen prigrizek. Poleg se odlično poda skleda solate in tatarska omaka. Božansko.
Ocvrti šampinjoni mi prikličejo spomine na samopostrežno restavracijo, kamor sem hodil med službo na hitra kosila. Vegi ponudba je nasploh bila precej pogosto v duhu ocvrtega in tole je bilo top. Nič hudega, občasno si lahko privoščimo tudi kaj ocvrtega. Dokler je bilo na krožniku še dovolj zelenjave sem bil zadovoljen.
Za bolj zdravo različico lahko šampinjone spečemo tudi v pečici.
Količina: 4 osebe / čas priprave: 30 minut / zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za ocvrte šampinjone:
- 500 g šampinjonov
- 2 jajci
- 70 g moke
- 100 g krušnih drobtin
- 2 žlici piva
- Sol
- Poper
- Olje za cvrtje
Priprava:
- Šampinje očistimo s krtačko ali papirnato brisačko. Večje šampinjone razpolovimo, sicer jih pustimo kar cele.
- V ponvi segrejemo olje na 170 C.
- Na tri krožnike si pripravimo vse za paniranje. V prvega dodamo moko, v drugega razžvrkljamo jajci skupaj z dvema žlicama piva, soljo in poprom, v tretjega dodamo bele krušne drobtine.
- Šampinjone nato paniramo. Najprej jih namočimo v moko, nato v jajca in v drobtine. Šampinjone paniramo dvakrat kar pomeni, da jih po drobtinah še enkrat pomočimo v jajca in drobtine.
- Panirane šampinjone cvremo v vročem olju nekaj 3-5 minut, da se skorjica dobi zlato-rjavo barvo.
- Odstranimo jih s penovko in jih postavimo na papirnato brisačko, da vpije odvečno maščobo.
- Postrežemo kot prilogo skupaj s solato ali recimo zelenjavo na žaru.
Nasveti:
Ste vedeli, da so šampinjoni užitni tudi surovi? Če želimo se lahko izognemo cvrtju in šampinjone spečemo kar v pečici.
Kadar šampinjone cvremo preveč časa začnejo gobe spuščati vodo in olje za cvtje bo posledično precej cvrčalo in pljuskalo. Temu se izognemo tako, da jih ocvremo v dovolj vročem olju.
Poskusite tudi krompirjeve krokete in začinjeno bučno torto.
Dober tek!