Pohorska omleta spada med tradicionalne sladice vzhodne Slovenije, predvsem Maribora in okolice. Nekaterim je ta štajerska sladica všeč, drugim ne, ta različica je pripravljena z borovničevim džemom, lahko pa izberete tradicionalno različico z brusnicami.

Testo pečemo 10 minut pri 200 stopinjah Celzija

Testo pečemo 10 minut pri 200 stopinjah Celzija

Biskvit

 Nadev

  • 3 žlice borovničevega džema

 Ostalo

  • 2,5 dl sladke smetane
  • sladkor v prahu

Po vrsti

  • pečica na 220 stopinj C
  • testo pripravimo v okroglem modelu 22 cm, obložimo ga s papirjem za peko, lahko ga zmočimo, da se lažje oblikuje po modelu
  • vmes v eni posodi iz beljakov stepemo sneg – naj bodo sobne temperature, dodamo ščepec soli
  • v drugi posodi penasto stepemo rumenjake in sladkor, dodamo 2 žlici snega iz beljakov in vmešamo
  • dodamo še presejano moko in preostali sneg beljakov in z občutkom premešamo
  • testo vlijemo v tortni model in pečemo 10 minut pri 200 stopinjah
  • med pečenjem pripravimo še sladko smetano
  • pečeno testo vzamemo iz pečice, polovico namažemo z džemom, prepognemo in postavimo na krožnik
  • na krožnik dodamo še stepeno smetano, okrasimo z jagodičevjem in posujemo s sladkorjem v prahu
  • postrežemo še toplo jed

Čas: priprava 10 min, peka 10 min

Tvoja ocena šteje