Družinska pohorska omleta
Družinska pohorska omleta je sladica, ki poenostavi večja družinska ali prijateljska druženja. Preprosta sladica, ki nikoli ne razočara je pripravljena iz mehkega vanilijevega biskvita, stepene sladke smetane in svežega sezonskega sadja.
Družinsko pohorsko omleto pripravimo z biskvitom, ki je primeren tudi za rolade saj vsebuje veliko jajc. Jajca poskrbijo za elastičnost biskvita, ki je potrebna če biskvit zavijamo ali prepogibamo. Vseeno moramo biti pri prepogibanju biskvita nežni in previdni. Paziti moramo tudi, da biskvita ne prepečemo, saj suh biskvit pri prepogibanju poči.
Preprost nadev iz stepene sladke smetane lahko dvignemo na višji nivo tako, da smetano predhodno infuziramo z lupinami različnih citrusov (limon, limeta, pomaranča), začimbami (cimet, kardamom, klinčki, …) ali svežimi zelišči (meta, bazilika, timijan, …)
Če na torte čakamo dan ali dva preden jih lahko okusimo, lahko omleto postrežemo takoj, ko jo nadevamo. Vseeno priporočam, da v hladilniku odstoji nekaj ur, da se okusi in teksture usedejo.
Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 12-14 rezin / Čas priprave: 30 minut + čas ohlajanja / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine:
- 8 jajc
- 60 g sladkorja
- 120 g moke
- 2 žlički limonine lupinice
- žlička vanilijevega ekstrakta
- ščep soli
- 4 žlice borovničeve marmelade
- 250 g borovnic, robid ali drugega jagodičevja
- 400 ml sladke smetane
- 2 zavoja vanilijevega sladkorja
- sladkor v prahu za posip
Priprava:
- Jajca ločimo na rumenjake in beljake.
- Rumenjake, sladkor in vanilijev ekstrakt stepamo z ročnim mešalnikom toliko časa, da rumenjaki posvetlijo in njihov volumne poveča. Postavimo na stran.
- V skledi mešalnika stepemo beljake v čvrst sneg.
- K rumenjakom primešamo moko, sol in limonino lupinico. Dobro premešamo, da se sestavine povežejo.
- Primešamo še tretjino stepenih beljakov in dobro premešamo v enakomerno maso. Nato dodamo še preostanek beljakov in nežno vmešamo, da ohranimo čim več volumna.
- Pladenj (40 x 30 cm) obložimo s papirjem za peko in čez razmažemo biskvitno maso v obliki ovala.
- Prestavimo v ogreto pečico in pečemo 12-15 minut pri 200 °C, oziroma dokler omleta ni zlato rumene barve. Ko s prstom nežno pritisnemo ob površino biskvita, mora odskočiti nazaj, na površini se ne sme poznati vdolbina.
- Še topel biskvit bogato posujemo s sladkorjem v prahu, nanj položimo papir za peko in ga prekucnemo s pekača. Nato še topel biskvit prepognemo po polovici, vmes pa postavimo valjar ali steklenico, da pomaga držati obliko omlete.
- Ohlajen biskvit razpremo in spodnjo polovico premažemo z marmelado.
- Premazan biskvit posujemo z borovnicami, robidami, brusnicami ali drugim jagodičevjem. Nekaj jagodičevja prihranimo.
- Čez sadje razporedimo stepeno smetano, povrh posujemo še nekaj borovnic in biskvit prepognemo nazaj, da dobimo omleto.
- Posujemo s sladkorjem v prahu in okrasimo še rob omlete s preostalimi borovnicami.
- Omleto razrežemo na 3-4 cm široke kose z žagastim nožem in postrežemo še svežo.
Nasveti:
Družinsko pohorsko omleto lahko hranimo v zaprti posodi v hladilniku 2-3 dni.
Poskusi še hitre piškotne tortice.
Dober tek!
Naročnik oglasa Lidl Slovenija d.o.o. k.d.