Torta črni gozdiček
Torta črni gozdiček je resnična klasika. Višnje, čokolada in rahla Chantily krema jo naredijo svežo in polno okusa. Njam.
Torta črni gozdiček ali Schwarzwaldska torta je polna svežine, čokolade in je izredno lahkotna saj ne vsebuje veliko sladkorja. Odlična izbira za vse čokoholike in ljubitelje sadja. V pomoč pri pripravi torte pa ti bo tudi video recept. Uživaj.
Čokoladni biskvit (pekač premera 18 cm):
- 4 jajca
- 175 g sladkorja
- 140 g moke
- 40 g kakava v prahu
- 80 g stopljenega masla
Chantily krema:
- 500 ml smetane za stepanje
- 4 žličke sladkorja v prahu
- žlička vanilijevega ekstrakta
Čokoladni ganache:
- 200 g temne čokolade
- 200 ml smetane za stepanje
Višnjev nadev:
- 400 g višnjevega kompota (odcejene samo višnje)
- 200 g višnjeve marmelade
Višnjev preliv za biskvit
- 3 dl soka od višnjevega kompota
- 2 dl Kircha (češnjev liker)
Sadje za dekoracijo:
- sveže jagode
- sveže maline
- sveže borovnice
Priprava. Najprej speci biskvit:
- Jajca in sladkor zmešaj in jih nad vodno kopeljo segrevaj do 37 °C, vmes ves čas mešaj. Nad vodno kopeljo mešamo zato, da se sladkor popolnoma raztopi v rumenjakih.
- Ko se jajca in sladkor segrejejo na 37 °C jih odstrani iz vodne kopeli in z električnim mešalnikom stepaj, dokler se volumen ne podvoji.
- Moko presej in jo pospotoma nežno vmešavaj k jajčni zmesi.
- Enako stori še s kakavom in celotno zmes za biskvit premešaj.
- Zdaj vzemi stopljemo maslo, mu primešaj žlico mase za biskvit in dobro premešaj. Nato pa to mešanico prilij k celotni masi za biskvit in ponovno nežno premešaj.
- Pečico segrej na 180 °C, vzemi pekač premera 18 cm, ga premaži z maslom in pomokaj.
- Maso za biskvit vlij v pekač, z njim nekajkrat potolči po pultu, da se znebiš morebitnih zračnih mehurčkov, in daj v pečico za 25 – 30 minut. Biskvit je pečen, ko nož ali zobotrebec, ki ga zapičiš v sredino, ostane čist.
- Biskvit zdaj popolnoma ohladi, ga odstrani iz pekača in ga previdno prereži na tri plasti. Za rezanje uporabi nazobčan nož ali žagico za biskvit.
Pripravi višnjev namaz:
- Višnjev kompot odcedi in shrani sok
- V ponev dodaj višnje in štiri žlice višnjeve marmelade
- Kuhaj nekaj minut, da se vse skupaj lepo poveže in nekoliko zgosti
Zmešaj višnjev sirup:
- Za sirup uporabi kar sok, ki je ostal od višnjevega kompota
- Primešaj mu 200 ml višnjevega likerja in vse lepo zmešaj
Stepi smetano, oziroma Chantily kremo:
- Dobro ohlajeni smetani dodaj sladkor v prahu in vanilijev ekstrakt
- Stepaj do mehkih vrhov, prestavi v dresirno vrečko in postavi v hladilnik
Še čokoladni ganache:
- Smetano za stepanje segrej skoraj do vretja in z njo prelij drobno nasekljano temno čokolado
- Premešaj in ganache je pripravljen
In sestavi torto:
- Končno lahko pričneš s sestavljanjem torte, vzemi prvo plast biskvita in jo res dobro namoči z višnjevim sirupom
- Nato po biskvitu razmaži tanko plast čokoladnega ganacheja
- Sledi Chantily krema. Z njo naredi spiralo po biskvitu (glej video) in si pusti nekaj prostora ob robu biskvita
- Zdaj pa rob biskvita okrasi tako, da nabrizgaš kapljice kreme. Med njimi pusti nekaj prostora za višnje.
- Višnje razporedi po biskvitu, po robu jih lepo postavi izmenično s kremo, da bo torta res lepa.
- Če je premalo smetane jo lahko zdaj še malce dodaš, nato pa na vse skupaj položi drugo plast biskvita.
- Celoten postopek ponovi še enkrat.
- Tudi zgornjo plast biskvita dobro namoči s sirupom. Nato pa jo bogato premaži s čokoladnim ganachejem.
- Torto še okrasi s sadjem in postavi v hladilnik.
Nasvet:
Ko torto sestaviš preveri, če stoji pokončno. Vedno jo lahko nekoliko poravnaš.
Dober tek!