Medene princeske so neverjetno kremne, puhaste, hrustljave kepice, ki nas ponesejo vse do nebes. Vanilijeva krema je obogatena z medom, ki odlično poveže hrustljavo testo in rahlo smetano.

Medene princeske so sladica ob kateri si zaželimo, da bi bila brez kalorij. Medeni različici princes krofov se je nemogoče upreti, ko se posute s sladkorjem, smehljajo s krožnika. Bogata vanilijeva krema z medom, puhasta smetana in hrustljavo zračno testo, poskrbijo za čudovite okuse in teksture, ki se povežejo v prav dekadentno sladico.

Količina: 30 kosov / Čas priprave: 150 minut / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za paljeno testo:

  • 125 ml vode
  • 125 ml mleka
  • 125 g masla
  • 10 g fino mletega sladkorja
  • 160 g moke
  • ščep soli
  • 5 jajc velikosti M

Sestavine za medeno vanilijevo kremo:

  • 750 ml mleka
  • 1 strok vanilije
  • 9 rumenjakov
  • 75 g fino mletega sladkorja
  • 90 g medu
  • 90 g moke

Sestavine za stepeno smetano:

  • 400 ml sladke smetane
  • 1 kremfix
  • 1 zavojček vanilijevega sladkorja

Priprava paljenega testa:

  1. Pečico segrejemo na 200 °C in na pekač položimo silikonsko podlago ali papir za peko.
  2. Pripravimo vrečko za brizganje s spiralastim nastavkom širine 1 cm.
  3. V lonec dodamo 125 ml vode, 125 ml mleka, 125 g masla in 10 g sladkorja. Vse skupaj zavremo.
  4. Lonec odstavimo z ognja in čez, skozi cedilo, potresemo 160 g moke in ščep soli. Dobro premešamo s kuhalnico.
  5. Nato lonec zopet vrnemo na štedilnik in na manjšem ognju nadaljujemo kuhanje testa.  Med kuhanjem neprestano mešamo s kuhalnico. Testo odstavimo, ko začne odstopati od stranic posode.
  6. Kuhano testo pustimo hladiti na pultu 2-3 minute in ga vmes občasno premešamo.
  7. Nato postopoma dodamo 5 jajc. Vsakič preden dodamo novo jajce testo dobro premešamo. Na koncu moramo dobiti  gladko testo, ki ni preveč redko ali preveč gosto.
  8. Pripravljeno testo z lopatko prestavimo v vrečko za brizganje in se lotimo brizganja.
  9. Pri brizganju smo pozorni, da je konica vrečke postavljena pravokotno na podlago. Pritisk na vrečko naj bo enakomeren, brizganje zaključimo z rahlim zasukom, da dobimo lepo zaključeno spiralo. Nabrizgani profiteroli naj bodo široki 2-3 cm  in med njimi naj bo 2 cm razmika.
  10. Pri peki profiterolov je pomembna vlaga, zato pred peko na dno pečice postavimo posodo z vročo vodo in pazimo, da med peko ne odpiramo pečice. Pekač s profiteroli prestavimo v pečico in prvih 14 minut pečemo pri 200 °C. Nato znižamo temperaturo na 180 °C in pečemo še 6 minut.
  11. Pečene profiterole vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladijo.

Priprava medene vanilijeve kreme:

  1. V lonec vlijemo 750 ml mleka, dodamo 90 g medu in postrgan strok vanilije ali vanilijev ekstrakt. Premešamo in zavremo. Nato lonec odstavimo z ognja.
  2. V mešalni posodi z ročnim mešalnikom stepamo 9 rumenjakov in 75 g fino mletega sladkorja. Stepamo 2-3 minute, da se jajčna masa zgosti in posvetli. Nato čez, skozi cedilo, potresemo 90 g moke in nežno premešamo.
  3. Polovico zavretega mleka prilijemo k jajčni masi in dobro premešamo. Nato razredčeno jajčno zmes precedimo skozi cedilo in jo prilijemo nazaj k preostalemu mleku.
  4. Sedaj na zmernem ognju nadaljujemo kuhanje kreme. Med kuhanjem kremo neprestano mešamo z metlico in počakamo, da zavre. Po vretju zmanjšamo ogenj in nadaljujemo kuhanje še 5-6 minut. Med kuhljanjem kreme neprestano mešamo.
  5. Kuhano kremo prestavimo v širšo posodo, površino kreme pokrijemo s prozorno folijo in jo postavimo v hladilnik, da se ohladi.
  6. Ohlajeno kremo prestavimo v vrečko za brizganje.

Priprava stepene smetane:

  1. V mešalno posodo zlijemo 400 ml ohlajene sladke smetane, dodamo vanilijev sladkor in stepamo.
  2. Med stepanjem dodamo še en zavojček kremfix-a.
  3. Stepeno smetano prestavimo v vrečko za brizganje in shranimo na hladno.

Sestavljanje medenih princesk:

  1. Ohlajene profiterole prerežemo na pol.
  2. Na spodnjo polovico profiterola nabrizgamo medeno vanilijevo kremo.
  3. Na medeno kremo nabrizgamo sladko smetano in pokrijemo še z drugo polovico profiterola.
  4. Naše medene princeske so pripravljene za razvajanje naših brbončic.

Nasveti:

Za lažje vmešanje jajc v paljeno testo lahko jajca prej razžvrkljamo.

Paljeno testo je primerno tudi za pripravo profiterolov in eklerjev.

Paljeno testo se odlično obnese tudi pri slanih jedeh.

Pripravo vanilijeve kreme si lahko ogledate tukaj.

Poskusi še medenjake in marelične rezine z mangom.

Dober tek!