Klasična in neverjetno okusna torta z biskvitom, ki vedno uspe. Kombinacija čokolade, kave, lešnikov in karamele je preprosto zmagovalna. Sicer pa v kosu torte dobiš tako dozo sladkorja, kot tudi kofeina 😉

Sestavine za torto premera 20 cm:

Za biskvit:

  • 300 g moke
  • 300 g sladkorja
  • 6 jajc
  • 125 g masla

Za kremo:

  • 400 g mascarponeja
  • 300 g temne čokolade
  • 4-6 žlic instant kave (po okusu)
  • 1 dl smetane
  • pol žličke soli

Za lešnikov krokant:

  • 150 g celih praženih lešnikov
  • 300 g sladkorja

Priprava

Najprej se loti biskvita:

  1. moko presej v večjo skledo
  2. jajca in sladkor zmešaj, nato pa vse skupaj segrevaj nad vodno kopeljo in vmes mešaj z ročnim mešalnikom dokler temperatura ne doseže 37 °C
  3. jajca in sladkor nato odstavi in mešaj še nekaj minut
  4. pečico segrej na 190 °C
  5. moko postopoma dodajaj k jajčni mešanici in nežno mešaj
  6. maslo stopi v kozici, nato mu dodaj dve žlici mase za biskvit, dobro premešaj in vmešaj k preostali masi za biskvit
  7. pripravi obod za torte premera 20-22 cm in vlij maso
  8. peci 30-40 minut pri 190 °C, vmes preveri, če je pečeno tako, da zapičiš zobotrebec v sredino biskvita – če ostane suh potem je biskvit dovolj pečen
  9. odstrani iz pečice, počakaj, da se popolnoma ohladi, nato pa ga razreži na dve ali tri plasti

Zdaj je čas za pripravo kreme:

  1. čokolado stopi nad vodno kopeljo
  2. smetano segrej in vanjo vmešaj kavo in sol
  3. nato smetano s kavo prilij k stopljeni čokoladi in vse skupaj nežno vmešaj k mascarponeju
  4. postavi v hladilnik, da se krema strdi

In še lešnikov krokant:

  1. če nimaš praženih lešnikov jih najprej razporedi po pekaču in jih daj v pečico za 10 minut na 180 °C
  2. potem jih stresi na kuhinjsko krpo in lešnike valjaj dokler se ne odstranijo lupinice
  3. v ponvi segrej sladkor, da karamelizira, nato pa dodaj lešnike
  4. vse skupaj prelij na pekač pokrit s papirjem za peko in počakaj, da se ohladi
  5. krokant nato zmešaj v mešalniku dokler ne dobiš velikost drobljenih lešnikov

Čokoladna torta s kavo in lešniki

Torto še sestaviš in je konec:

  1. najbolje, da plasti torte premažeš kar s pomočjo oboda
  2. vanj najprej postavi prvo plast biskvita in ga po želji še namoči z nekaj kave
  3. kremo razporedi na tri ali štiri dele (odvisno od števila plasti biskvita + potrebuješ še za končni premaz)
  4. prvo plast biskvita premaži s kremo, nato po kremi posuj še lešnikov krokant
  5. ponovi dokler ne porabiš vsega biskvita
  6. torto postavi skupaj z obročem v hladilnik za pol ure
  7. nato jo odstrani iz obroča in s kremo premaži še ob straneh

Tako, končano. Naj ti tekne!