Čokoladna torta s kavo in lešniki
Klasična in neverjetno okusna torta z biskvitom, ki vedno uspe. Kombinacija čokolade, kave, lešnikov in karamele je preprosto zmagovalna. Sicer pa v kosu torte dobiš tako dozo sladkorja, kot tudi kofeina 😉
Sestavine za torto premera 20 cm:
Za biskvit:
- 300 g moke
- 300 g sladkorja
- 6 jajc
- 125 g masla
Za kremo:
- 400 g mascarponeja
- 300 g temne čokolade
- 4-6 žlic instant kave (po okusu)
- 1 dl smetane
- pol žličke soli
Za lešnikov krokant:
- 150 g celih praženih lešnikov
- 300 g sladkorja
Priprava
Najprej se loti biskvita:
- moko presej v večjo skledo
- jajca in sladkor zmešaj, nato pa vse skupaj segrevaj nad vodno kopeljo in vmes mešaj z ročnim mešalnikom dokler temperatura ne doseže 37 °C
- jajca in sladkor nato odstavi in mešaj še nekaj minut
- pečico segrej na 190 °C
- moko postopoma dodajaj k jajčni mešanici in nežno mešaj
- maslo stopi v kozici, nato mu dodaj dve žlici mase za biskvit, dobro premešaj in vmešaj k preostali masi za biskvit
- pripravi obod za torte premera 20-22 cm in vlij maso
- peci 30-40 minut pri 190 °C, vmes preveri, če je pečeno tako, da zapičiš zobotrebec v sredino biskvita – če ostane suh potem je biskvit dovolj pečen
- odstrani iz pečice, počakaj, da se popolnoma ohladi, nato pa ga razreži na dve ali tri plasti
Zdaj je čas za pripravo kreme:
- čokolado stopi nad vodno kopeljo
- smetano segrej in vanjo vmešaj kavo in sol
- nato smetano s kavo prilij k stopljeni čokoladi in vse skupaj nežno vmešaj k mascarponeju
- postavi v hladilnik, da se krema strdi
In še lešnikov krokant:
- če nimaš praženih lešnikov jih najprej razporedi po pekaču in jih daj v pečico za 10 minut na 180 °C
- potem jih stresi na kuhinjsko krpo in lešnike valjaj dokler se ne odstranijo lupinice
- v ponvi segrej sladkor, da karamelizira, nato pa dodaj lešnike
- vse skupaj prelij na pekač pokrit s papirjem za peko in počakaj, da se ohladi
- krokant nato zmešaj v mešalniku dokler ne dobiš velikost drobljenih lešnikov
Torto še sestaviš in je konec:
- najbolje, da plasti torte premažeš kar s pomočjo tortnega obroča
- vanj najprej postavi prvo plast biskvita in ga po želji še namoči z nekaj kave
- kremo razporedi na tri ali štiri dele (odvisno od števila plasti biskvita + potrebuješ še za končni premaz)
- prvo plast biskvita premaži s kremo, nato po kremi posuj še lešnikov krokant
- ponovi dokler ne porabiš vsega biskvita
- torto postavi skupaj z obročem v hladilnik za pol ure
- nato jo odstrani iz obroča in s kremo premaži še ob straneh
Tako, končano. Naj ti tekne!