Krompirjeva musaka

Krompirjeva musaka

Krompirjeva musaka je priljubljena jed, ki se na naših mizah znajde kar pogosto. Pripravlja se jo lahko s krompirjem ali pa z jajčevci, če sledimo grškim receptom.

Krompirjeva musaka

Krompirjeva musaka pripravljena s plastjo ocvrtih jajčevcev je prava poslastica. Jajčevcem se prav tako doda plast začinjenega mletega mesa, vse skupaj pa se potem zalije z jajčno omako ali bešamelom. V našem primeru smo pripravili improvizirano sirno omako, ki doda še več okusa.

Količina: 4-6 oseb/ Čas priprave: 90 minut/ Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za krompirjevo musako:

  • 1 kg krompirja
  • 500 g mletega mesa
  • 2 dl paradižnikove mezge
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 rdeča paprika
  • žlička timijana
  • žlička bazilike
  • sol in poper

Sestavine za preliv:

  • 1 dl kisle smetane
  • 2 dl mleka
  • 2 jajci
  • 100 g naribanega sira

Priprava:

  1. Krompir olupimo, ga narežemo na tanke lističe in ga blanširamo v rahlo osoljeni vreli vodi eno minuto. Nato ga odcedimo.
  2. V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo nasekljano čebulo. Pražimo toliko časa, da postekleni.
  3. Nato dodamo nasekljan česen in na manjše kocke narezano papriko. Vse skupaj pražimo okoli 5 minut.
  4. Zdaj je čas, da v ponev dodamo še mleto meso in začimbe. Premešamo in prepražimo meso.
  5. Sedaj primešamo še pradižnikovo mezgo in če želimo lahko na tej točki prilijemo še nekaj jušne osnove ter pustimo, da se pokuha.
  6. Vzamemo pekač premera 20 x 30 cm in ga dobro namažemo z maslom.
  7. V pekač položimo prvo plast krompirja, čez njo razporedimo mesni nadev in postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin; zaključimo s plastjo krompirja
  8. Sedaj pripravimo priliv tako, da v skledi zmešamo jajci, kislo smetano, mleko in nariban sir.
  9. S prelivom zalijemo musako ter jo postavimo v pečico za eno uro pri 180 °C.

Nasvet:

Krompir blanširamo zato, da se izognemo temu, da po peki ne bi bil dovolj termično obdelan. Ali bo krompir dovolj termično obdelan je odvisno tudi od debeline rezin. Te naj bodo nekje 3 milimetre. Če je krompir dovolj tanko narezan se lahko blanširanju tudi izognemo.

Poskusi še pastirsko pito s sladkim krompirjem in špinačno lazanjo.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi