Krompirjeva musaka je priljubljena jed, ki se na naših mizah znajde kar pogosto. Pripravlja se jo lahko s krompirjem ali pa z jajčevci.

Krompirjeva musaka pripravljena s plastjo ocvrtih jajčevcev je prava poslastica. Jajčevcem se prav tako doda plast začinjenega mletega mesa, vse skupaj pa se potem zalije z jajčno omako, ali bešamelom. V našem primeru smo pripravili improvizirano, sirno omako, ki doda še več okusa.

Sestavine za krompirjevo musako:

  • 1 kg krompirja
  • 500 g mletega mesa
  • 2 dl paradižnikove mezge
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 rdeča paprika
  • žlička timijana
  • žlička bazilike
  • sol in poper

Še za preliv:

  • 1 dl kisle smetane
  • 2 dl mleka
  • 2 jajci
  • 100 g naribanega sira

Priprava:

  1. Krompir olupimo, ga narežemo na tanke lističe in ga blanširamo v rahlo osoljeni vreli vodi eno minuto
  2. Čebulo nasekljamo in jo pražimo
  3. Nasekljamo še česen in ga dodamo k čebuli
  4. Vmes, ko se čebula in česen pražita narežemo še papriko – zopet kar na majhne kocke
  5. Tudi papriko prepražimo skupaj s čebulo in česnom
  6. Zdaj je čas, da v ponev dodamo še mleto meso, vse skupaj začinimo in dodamo paradižnikovo mezgo
  7. Premešamo in nekaj časa pražimo
  8. Če želiš lahko na tej točki priliješ še nekaj jušne osnove in pustiš, da se bo pokuhalo
  9. Vzamemo pekač premera 20 x 30 cm in ga dobro namažemo z maslom
  10. V pekač položimo prvo plast krompirja, čez njo razporedimo mesni del in postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin; zaključimo s plastjo krompirja
  11. Zdaj pa še preliv, v skledi zmešamo jajci, kislo smetano, mleko in nariban sir
  12. S prelivom zalijemo musako in postavimo v pečico za eno uro pri 180 °C

Nasvet:

Krompir blanširamo zato, da se izognemo temu, da po peki ne bi bil dovolj termično obdelan. Ali bo krompir dovolj termično obdelan zavisi tudi od debeline rezin. Te naj bodo nekje 3 milimetre. Če je krompir dovolj tanko narezan se lahko blanširanju tudi izognemo.

Dober tek!