Golaž
Domač golaž sicer ni jed, ki nastane na hitro. Se pa splača počakati nekaj ur, da se meso razpusti in golažu podari tisti značilni okus. Spodnji recept je zelo preprost in preverjen. Pazite le, da ne zažgete čebule. Naj se praži počasi, na zmerni temperaturi.
Sestavine
- 500 g govejega mesa za golaž (bočnik) *
- 4 stroki česna *
- 500 g čebule
- 0,5 dl paradižnikove mezge
- 1 dl rdečega vina
- 2 žlici mlete rdeče paprike (idealno 50% sladke/50% ostre)
- 1 lovorjev list
- 2 čž soli
- poper in čili po okusu
- majaron
- olje ali mast
Postopek
- čebulo očisti, nasekljaj
- počasi jo prepraži na olju ali masti, pazi da ne porjavi
- dodaj očiščen in nasekljan česen, da zadiši
- dodaj papriko in meso, narezano na manjše kocke
- meso med občasnim mešanjem pražimo dokler rahlo ne porjavi
- zalij s paradižnikovo mezgo in vinom
- postopno zalij z 1,5 litra vroče vode, soli in na nizki temperaturi kuhaj 3 ure
- meso mora biti povsem voljno, mehko, čebulna omaka, v kateri se kuha meso, pa primerno slana
- dodaj še majaron ter po potrebi še čili in poper