Skutni cmoki so resnična, domača jed, ki se jo spomnimo še iz otroštva. Tokrat so pripravljeni s svežimi slivami iz domačega vrta in posuti s klasično kombinacijo drobtin, sladkorja in masla. V posip lahko dodaš še mlete mandlje za nekoliko bolj bogat okus. Mmmm.

Sestavine za 10 cmokov:

  • 250 g pasirane skute
  • 150 g ostre moke
  • 2 rumenjaka
  • 40 g masla
  • Ščep soli
  • 10 sliv
  • 50 g drobtin
  • 50 g mletih mandljev
  • 4 žlice sladkorja

Priprava:

  1. Pasirano skuto pretlačimo v večji skledi, dodamo rumenjaka, moko, stopljeno maslo, sol in vse skupaj dobro premešamo
  2. Skutno testo zavijemo v plastično folijo za živila in postavimo v hladilnik za 30 minut
  3. Testo nato razvaljamo v večji svaljek na pomokani površini in ga razdelimo na 10 enakih delov
  4. Iz vsakega kosa testa oblikujemo kroglico, jo sploščimo, na sredimo postavimo slivo in okoli nje ovijemo testo
  5. Zavremo 3 l vode in ji dodamo nekaj soli
  6. Cmoke kuhamo 10 minut na zmernem ognju
  7. Vmes pa v ponvi na maslu popražimo drobtine in mlete mandlje
  8. Cmoke postrežemo z mandlji in drobtinami in jih posujemo še s sladkorjem

Dober tek!

Pripravljeno v sodelovanju z Mercator Slovenija.