Domača pohorska omleta

Pohorska omleta je tradicionalna jed, ki je sestavljena iz biskvitnega testa, brusnične marmelade in okrašena s smetano. Pred teboj pa je nekoliko drugačen, družinski recept za domačo pohorsko omleto. Res je slastna, poskusi.

Pohorska omleta je tista sladica, ki je bila na mizah občasno, kadar smo imeli razlog za proslavljanje. Všeč mi je, ker je zajetna sladica, ki jo lahko hitro pripravimo in še hitreje nadgradimo. Brez težav bi lahko omleto pripravili z drožmi, marmelado skuhali sami, smetano nadomestili s Chantilly kremo. Možnosti je veliko.

Sicer pa poskusite in jo pripravite. Pohorsko omleto najlažje opišem kot eksplozijo puhastega biskvita, slastne marmelade, sadja in smetane. Res fina kombinacija.

Količina: 2 osebi / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo) 
Energetska vrednost 454 kcal
Beljakovine12 g
Ogljikovi hidrati37 g
Maščobe29 g

Sestavine za eno večjo pohorsko omleto (2 osebi):

  • 3 jajca
  • 3 žlice moke
  • 3 žlice mleka
  • 2 žlici sladkorja
  • Žlička limonine lupinice
  • Žlica borovničeve marmelade
  • 70 g borovnic
  • 120 ml sladke smetane

Priprava domače pohorske omlete:

  1. jajca ločimo na rumenjake in beljake
  2. rumenjakom dodamo sladkor in mleko ter jih penasto vmešamo
  3. nato rumenjakom primešamo še moko in limonino lupinico
  4. beljake stepemo v sneg
  5. sneg nato rahlo vmešamo v zmes rumenjakov in moke
  6. ognjevarno posodo namažemo z maslom in vanjo vlijemo maso
  7. pečemo 15 minut pri 200 °C, oziroma dokler omleta ni zlato rumene barve
  8. Omleto premažemo z marmelado in posujemo z borovnicami
  9. Prepognemo, ko je še topla, okrasimo s sladkorjem v prahu in stepeno smetano

Nasveti:

Brusnična marmelada je prava izbira pri pripravi pohorske omlete. V kolikor je nimate na voljo lahko uporabite karkoli je pri roki. V tem receptu sem uporavil borovničevo, super se obnese tudi jagodna ali pa šipkova marmelada. Možnosti za prilagajanje je ogromno.

Omleto lahko spečemo tudi brez pekača. Vzamemo pladenj iz pečice, ga prekrijemo s papirjem za peko in povrh razmažemo maso za omleto. Pazimo, da je primerna debelina in pa lepa, okrogla oblika.

Poskusite tudi cesarski praženec ali presni bounty.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi