Krompirjeva tortilja s čebulo. Prava španska poslastica, ki jo ponavadi postrežemo skupaj z različnimi prilogami. Lahko jo pripravimo kot samostojno jed, ali kot eno izmed dobrot, na polno obloženi mizi. Tortilla de Patatas.

Krompirjeva tortilja je izredno priročna jed. Zanjo potrebujemo le nekaj vsakdanjih sestavin in že lahko nasitimo vsaj štiri lačna usta. Jaz jo najpogosteje pripravim kot glavno jed, poleg pa postrežem jogurtovo omako s česnom in zeleno solato. Preprosto in izredno okusno.

Količina: 4 osebe / Čas priprave: 50 min / Zahtevnost: 2 od 5

Krompirjeva tortilja

Sestavine za krompirjevo tortiljo:

  • 800 g krompirja
  • 2 čebuli
  • 6 jajc
  • 0,5 dl olivnega olja
  • Sol in poper

Priprava:

  1. Krompir olupimo in narežemo na 3 milimetre tanke lističe. Uporabimo lahko mandolino, ali pa ga narežemo kar z nožem.
  2. Krompir nato dobro posušimo s papirnato brisačko.
  3. Čebulo olupimo in narežemo na tanjše kolobarje.
  4. V ponev dodamo olivno olje in ga segrejemo na srednjem ognju.
  5. Nato dodamo čebulo in krompir, premešamo, pokrijemo s pokrovko in pečemo na srednjem ognju 15-20 minut.
  6. Jajca razbijemo v skledo in jih razžvrkljamo. Dodamo še sol in poper po okusu in premešamo.
  7. Ko je krompir kuhan ga odstranimo in ponve in ga damo v skledo z razžvrkljanimi jajci.
  8. Vse dobro premešamo in pustimo stati 10 minut, da se jajca rahlo pokuhajo s toploto od krompirja.
  9. Vse skupaj zdaj damo nazaj v ponev in jo pokrijemo.
  10. Pečemo na srednjem ognju 10 minut.
  11. S pomočjo večjega krožnika tortiljo obrnemo in jo pečemo še na drugi strani 5 minut.

Krompirjeva tortilja

Nasveti:

Krompir mora biti rahlo karameliziran preden ga skupaj s čebulo primešamo k jajcem. Tako bomo dobili še več okusa.

To je osnoven recept za klasično špansko omleto (tortilj0). Lahko ga nadgradimo z marsikatero sestavino. Slanina in pečena rdeča paprika sta preverjeno odlični spremljevalki.

Poskusite tudi bučkino parmigiano s kuhanim pršutom in veganske arašidove kroglice.

Dober tek!