Polnozrnati piškoti s čokolado so prava uspešnica. Pripravimo jih lahko malce bolj mehke ali pa jih rahlo bolj zapečemo in bodo fino hrustljavi. Najbolje pa je to, da lahko maso za piškote pripravimo vnaprej in jo shranimo v hladilniku. Tako bodo sveže pečeni piškoti vedno pri roki. Njami.

Polnozrnati piškoti s čokolado so definitivno moji najljubši piškoti. Pri tem receptu sem uporabil pšenično polnozrnato moko Žito, rjav sladkor in temno čokolado. Piškote najraje zapečem tako, da imajo mehko in nekoliko žvečljivo sredico. To jih naredi res posebne in vredne greha!

Količina: 12 piškotov / Čas priprave: 50 min / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za polnozrnate piškote s čokolado:

  • 250 g polnozrnate moke
  • 180 g masla
  • 130 g rjavega sladkorja
  • 50 g belega sladkorja
  • 1 jajce
  • 2 žlički vanilijevega ekstrakta
  • žlička pecilnega praška
  • ½ žličke soli
  • 200 g čokoladnih kapljic (ali nasekljane temne čokolade)

Priprava:

  1. Maslo segrejemo na sobno temperaturo. Pomagamo si lahko tako, da ga grobo naribamo, s tem povečamo površino masla in segrelo se bo hitreje.
  2. Z mešalnikom stepamo maslo, segreto na sobno temperaturo, rjavi in navadni sladkor. Stepamo približno tri minute, da v masleno mešanico ujamemo mehurčke zraka.
  3. K masleni mešanico dodamo jajce in vanilijev ekstrakt ter dobro premešamo.
  4. Zdaj zmešamo suhe sestavine. Moko, pecilni prašek in sol dobro premešamo.
  5. Suhe sestavine postopoma vmešavamo k mokrim, na koncu vmešamo še čokoladne kapljice.
  6. Maso za piškote postavimo v hladilnik za eno uro.
  7. Pečico segrejemo na 180 °C.
  8. Pekač pokrijemo s papirjem za peko, nato pa nanj razporedimo 9 – 12 piškotov. Maso za piškote zajemamo z žlico in jo oblikujemo v kroglice. Piškote na pekač razporedimo tako, da bo med njimi dovolj prostora.
  9. Pečemo 12-15 minut, toliko, da so robovi piškotov rahlo rumeno-rjavkasti.
  10. Piškote odstranimo iz pečice in jih pustimo na pekaču nekaj minut, da se ohladijo, nato jih odstranimo s pekača in popolnoma ohladimo.
  11. Ponovimo postopek, dokler ne porabimo vse mase.

Polnozrnati piškoti s čokolado

Nasveti:

Rjavi sladkor doda piškotom bolj bogat okus in mehkejšo teksturo. Ti piškoti so super malce mehkejši, če želite hrustljave jih samo malce bolj zapečite.

Masa za piškote lahko v hladilniku počaka tudi od tri dni.

Poskusite tudi žepke z marelicami in skuto in presno granolo s cimetom in vanilijo

Dober tek!