Bao štručke
Bao štručke so neverjetno puhaste štručke kvašenega testa z dodatkom pecilnega praška, ki jih pripravimo na pari. Pravi užitek je zagrizti v te štručke, resnično so nekaj posebnega.
Bao štručke lahko napolnimo s slanim ali sladkim polnilom. Super so se obnesle tako s speculaas namazom, kot z dodatkom pražene zelenjave in vmešanih jajc. Poskusite jih s svojim nadevom, obljubim, da vas bodo navdušile.
Kolilčina: 12 štručk / Čas priprave: 30 minut + 150 minut vzhajanja / Zahtevnost: 3 od 5
Hranilne vrednosti (na porcijo) | |
Energetska vrednost | 129 kcal |
Beljakovine | 3 g |
Ogljikovi hidrati | 22 g |
Maščobe | 3 g |
Sestavine za bao štručke:
- 120 g mleka
- 80 ml vode
- 7 g suhega kvasa
- 2 žlici sladkorja
- 2 žlici olja
- 300 g moke
- 5 g pecilnega praška (žlička)
- 1/4 žličke soli
Priprava:
- Zmešamo mlačno mleko in vodo, dodamo sladkor in primešamo še suh kvas. Premešamo.
- V skledi zmešamo moko, pecilni prašek, sol in olje. Prilijemo kvasno mešanico.
- Testo gnetemo z električnim mešalnikom 5-7 minut. Testo mora biti gladko in se ne sme lepiti na prste.
- Pokrijemo in ga pustimo vzhajati pri sobni temperaturi 2 uri.
- Na čim manj pomokani površini razvaljamo testo na pol centimetra debeline.
- Obrežemo s kozarcem premera približno 6 cm. Ostanke testa ponovno pregnetemo, razvaljamo in obrežemo.
- Vsak krog testa premažemo z oljem in jih prepognemo, čez drugo polovico testa. Dobimo obliko žepka.
- Pokrijemo in pustimo vzhajati 30 minut.
- Iz papirja za peko izrežemo manjše kvadrate, s katerimi bomo pokrili dno parilnika ali košare za parno kuhanje.
- V lonec vlijemo malo vode, čez položimo košaro, pokrijemo s peki papirjem in gor položimo toliko žepkov, kot jih lahko. Med njimi naj bo vsaj 2 cm razmaka, da se ne sprimejo skupaj.
- Pokrijemo, segrejemo do vretja in kuhamo na pari 10 minut.
- Postrežemo še tople, sicer jih pokrijemo s krpo, da se ne izsušijo.
Nasveti:
Suh kvas lahko nadomestimo s svežim, v tem primeru bi uporabili pol kocke.
Bao štručke lahko dlje časa hranimo v hladilniku v zaprti posodi.
Poskusite tudi solato s kvinojo in sladkim krompirjem ali začinjen tahini preliv.
Dober tek!