Lešnikova potica

Lešnikova potica

Lešnikova potica je pogosto zasenčena s strani bolj priljubljenih, kot so orehova, potratna ali pehtranova. Vendar pa to nikakor ne pomeni, da ji ni vredno posvetiti pozornosti, kajti lešniki poskrbijo za resnično okusen nadev. Če pa dodamo še mehko in ravno prav bogato testo dobimo potico, ki si zasluži svoje mesto med vašimi priljubljenimi recepti.

Lešnikova potica

Testo za to potico je univerzalno in ga lahko uporabite tudi za peko orehove, pehtranove, kokosove in ostalih. Lešniki so glavna zvezda v tem receptu, zato poskrbite, da kupite resnično kvalitetne. Za nadev uporabimo pražene mlete lešnike, ki jih prej popražimo v pečici, kar bo poskrbelo še za bolj bogat okus potice.

Vsebina je nastala v sodelovanju z Lidlom Slovenija, če ti je všeč, te vabim, da si ogledaš še ostale recepte, ki so nastali v okviru Sladke akademije.

Količina: 2 potici (30 x 11 cm) / Čas priprave: 3 ure + čas vzhajanja / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za kvašeno testo:

  • 30 g svežega kvasa
  • 250 ml polnomastnega mlačnega mleka
  • 500 g moke
  • 1 žličke soli
  • 90 g sladkorja
  • lupinica 1 pomaranče
  • 100 g stopljenega masla
  • 3 rumenjaki M

Sestavine za lešnikov nadev:

  • 600 g praženih lešnikov
  • 180 g sladkorja
  • 1 3/4 žličke mletega cimeta
  • 180 ml sladke smetane
  • 50 g piškotnih drobtin
  • 3 rumenjaki M
  • 1 ½ žličke vanilijevega ekstrakta
  • 40 ml ruma
  • 3 stepeni beljaki

Priprava kvašenega testa:

  1. V manjšo skodelico vlijete mlačno mleko in v njem raztopite sveži kvas. Postavite na stran za 5-10 minut.
  2. V skledo mešalnika stresite presejano moko in sol. Premešajte.
  3. V skledo vlijte mleko s kvasom.
  4. Dodajte sladkor, stopljeno maslo, rumenjake in pomarančno lupinico.
  5. Za gnetenje testa uporabite kljukasti nastavek.
  6. Testo gnetite 5 minut. Končano testo bo med mešanjem odstopalo od stranic posode in bo imelo mehko in gladko teksturo.
  7. Testo oblikujete v hlebček in ga prestavite v čisto, naoljeno skledo. Skledo pokrijte s krpo in jo postavite v temen in topel del kuhinje.
  8. Testo pustite vzhajati od 30-50 minut oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.
  9. Vzhajano testo stehtajte in ga razdelite po teži na pol (480-500 g).

Priprava lešnikovega nadeva:

  1. V multipraktik stresite cele pražene lešnike in jih zmeljite.
  2. V večjo skledo stresite mlete lešnike, sladkor in cimet. Sestavine premešajte.
  3. V loncu segrejte sladko smetano do vretja in jo prelijte čez lešnike. Dobro premešajte.
  4. Dodajte piškotne drobtine, rumenjake, vanilijev ekstrakt in rum. Dobro premešajte.
  5. Beljake stepite do čvrstih vrhov in jih vmešajte k lešnikom. Nadev pustite stati 5 minut, da se rahlo zgosti.

Priprava lešnikove potice:

  1. Pripravite 2 pravokotna pekača (30 x 11 cm) in ju premažite z maslom.
  2. Delovno površino pomokajte in na njej razvaljajte eno polovico testa na debelino 4-5 mm, v obliki dolgega pravokotnika. Širina pravokotnika naj bo enaka dolžini pekača.
  3. Testo enakomerno premažite s polovico lešnikovega nadeva, le končni rob (3 cm) pustite brez nadeva, za lažje zavijanje.
  4. Testo pričnite zavijati pri krajši strani, med zavijanjem testo večkrat poravnajte in rahlo potlačite ob straneh, da ohrani enako dolžino in debelino.
  5. Zavitku po potrebi odrežite krajce in ga previdno položite v pekač, obrnjen s šivom navzdol.
  6. Zavito potico prepikajte z daljšo palčko, da bo lepše vzhajala.
  7. Ponovite postopek z drugo polovico testa.
  8. Potico pokrijte s krpo ali živilsko folijo in jo pustite vzhajati 30-40 minut.
  9. Vmes segrejte pečico na 180 °C.
  10. Vzhajani potici postavite v segreto pečico in ju pecite 45-55 minut, na sredini in brez ventilacije.
  11. Pečeni potici vzemite iz pečice in ju še topli premažite z maslom. V pekaču ju pustite še 30 minut nato ju vzemite ven, da se popolnoma ohladijo.
  12. Pred razrezom ju posujte s sladkorjem v prahu.

Nasveti:

Peka potice je zelo preprosta, hkrati pa nam jo lahko tudi pošteno zagode. Večina težav, ki se pojavljajo pri peki potice je sicer bolj kozmetične narave, kar pomeni, da bo v vsakem primeru okusna.

Vse sestavine za nadev in testo pred pripravo segrejemo na sobno temperaturo. Testo naj vzhaja počasi, sploh, ko je potica že zavita in ne je pozabiti dobro prekipati preden gre v pečico.

Pečice se med seboj razlikujejo. V kolikor želite biti resnično natančni pri peki se morate s svojo spoznati ali pa si pomagati s termometrom za pečico. To potico lahko pečemo tudi pri 160 °C in podaljšamo čas peke za 10-15 minut.

Zakaj potica poči?
Največkrat razlog tiči v tem, da je po zavijanju nismo dovolj vzhajali. Na tej točki je pomembno, da potica vzhaja počasi in seveda dovolj. Točen čas vzhajanja zavisi od temperature v vaši kuhinji.

Zakaj testo odstopi?
Tudi tukaj je razlog lahko tiči v prekratkem vzhajanju. Poleg tega je lahko težava tudi v preveč mokrem nadevu ali pa nepravilnem razmerju testa in nadeva.

Potica se je sesedla?
V primeru, če se potica po peki sesede smo jo skoraj sigurno predolgo vzhajali.

Vaja dela mojstra, naj vas morebitne težave pri peki potic ne odvrnejo od te tradicije. Sam sem se najlažje naučil tako, da sem spekel več potic zaporedoma in spotoma opazoval kaj sem počel narobe. Namreč, če spečemo eno do dve na leto bomo težko beležili kaj smo naredili in kakšen je bil rezultat. V vsakem primeru pa je poleg tehnike in kvalitetnih sestavin najbolj pomembna ljubezen in veselje pri ustvarjanju v kuhinji.

Za vse ljubitelje lešnikove potice pa je tukaj tudi recept za lešnikovo potratno potico.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi