Buhteljni
Domače je domače in buhteljni so del rednega menija mnogih slovenskih gospodinjstev. Recept je tokrat precej enostaven in pripelje do odličnega rezultata.
Sestavine za 1 manjši pekač
- 3 dl mleka
- 2 jajci
- 50 g sladkorja
- 1 kocka kvasa ali 1 vrečka suhega kvasa
- 0,7 kg bele gladke moke
- 100 g stopljenega masla
- 2 vrečki vanilijevega sladkorja
- 0,3 dl ruma
- marmelada
- ½ čž soli
Postopek
- mleko segreješ do mlačnega, vmešaš kvas, sladkor ter vanilijev sladkor
- počakaš 10 minut
- vmes v posodi zmešaš moko, stopljeno maslo, jajci, rum in sol
- zmešaš obe zmesi z mešalnikom ali ročno pregneteš
- po potrebi dodaš še malce dodatne moke, v kolikor se testo še prijemlje dlani ali kuhalnice
- testo na toplem vzhaja 1 uro
- vzhajano testo razvaljaš na debelino 5 mm, narežeš na kvadrate s stranico 8 cm
- v sredino vsakega kvadrata žlica marmelade
- testo z vseh strani zapreš kot darilo, buhtelj obrneš in ga tako položiš v namaščen pekač
- med buhteljni naj bo 1 cm prostora ker bodo še narasli
- pustiš vzhajati 20 minut, vmes zagreješ pečico na 180 stopinj
- pečeš v pečici do zlatorumene barve (cca 30 do 40 min), počakaš da se ohladijo – pozor, marmelada je lahko zelo vroča!
- potrosiš s sladkorjem v prahu in uživaš
Opomba: pripraviš lahko brez jajc. V tem primeru dodaj 1 dl mleka.